Κοινωνία Τοπικά

ΕΛΜΕ Ημαθίας: «Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού / Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό»

Την ώρα που η κοινωνία βρίσκεται στους δρόμους γεμάτη οργή για το έγκλημα στα Τέμπη η κυβέρνηση της Ν.Δ ετοιμάζεται να ψηφίσει νομοσχέδιο για να ξεπουλήσει και το νερό και την διαχείριση των αποβλήτων.

Τη στιγμή που το αφήγημά τους για τις ιδιωτικοποιήσεις καταρρέει, τη στιγμή που η πολιτική τους είναι υπεύθυνη για την απώλεια, με τον πιο τραγικό τρόπο 57 ανθρώπων, επιχειρούν να αρπάξουν από τον λαό ακόμα ένα δημόσιο αγαθό.

Η κυβέρνηση επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση του νερού και την περαιτέρω παράδοση της διαχείρισης αποβλήτων και απορριμμάτων στα ιδιωτικά συμφέροντα. Βάζουν όλους τους υδροδοτικούς φορείς -και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης- σε μια «Ρυθμιστική Αρχή». Μια ακόμα «Αρχή» από αυτές που «ελέγχουν την αγορά». Ο φορέας, που δεν υπάγεται στο κράτος, θα εκδίδει αποφάσεις και θα καθορίζει την τιμολόγηση.

Τη λειτουργία αυτών των Ρυθμιστικών Αρχών την είδαμε σε ενέργεια και σιδηροδρόμους και η πρόσφατη εμπειρία και από τις δυο είναι αρκετή για να αρνούμαστε μια νέα ρυθμιστική αρχή, στο νερό αυτή τη φορά.

Θέλουν το νερό και η διαχείριση των αποβλήτων να τιμολογούνται και να λειτουργούν με όρους αγοράς σαν πρώτο βήμα για να γίνουν «ελκυστικές» σε ιδιώτες και να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως. Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του νερού θα είναι ανυπολόγιστες. Ιδιωτικοποίηση σημαίνει χειρότερης ποιότητας και ακριβότερο νερό.

Η γενίκευση της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων αγαθών εκτός από όσα αναφέρθηκαν, καθιστά το κράτος και την κοινωνία όμηρο ιδιωτικών συμφερόντων. Οι εταιρείες, που αναλαμβάνουν τη διαχείριση αυτών των αγαθών, θα μπορούν να απειλούν και να εκβιάζουν τις κυβερνήσεις για ακόμα πιο μεγάλα κέρδη, όπως ακριβώς έγινε και με τις αμαρτωλές συμβάσεις στα τρένα που είχαν σαν αποτέλεσμα να χαθούν άδικα 57 ανθρώπινες ζωές.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Οι ιδιωτικοποιήσεις δολοφονούν

Αγώνας για δημόσια δωρεάν κοινωνικά αγαθά

banner-article

Ροη ειδήσεων