Κόσμος Σκίτσα

Γαλλία: Η Απεργία οδηγεί τον λαό

Σωροί σκουπιδιών κατακλύζουν την πρωτεύουσα της Γαλλίας Παρίσι καθώς από τις 6 Μαρτίου βρίσκονται σε κινητοποίηση οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες καθαριότητας της δημαρχίας του Παρισιού αλλά και των ιδιωτικών εταιρειών που έχουν εργολαβίες αποκομιδής απορριμμάτων.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Μακρόν δίνει μαθήματα αυταρχισμού καθώς μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισής της επικαλείται το άρθρο 49:3 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα επικύρωσης νομοσχεδίων χωρίς ψηφοφορία.

Εκτιμάται ότι πλέον πάνω από 6.000 τόνοι σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί στο Παρίσι. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τη διαχείριση των σκουπιδιών συμμετέχουν στο απεργιακό τσουνάμι κατά της μεταρρύθμισης που αυξάνει το γενικό όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Η ασυνήθιστη εικόνα των σκουπιδιών στο Παρίσι εμπνέει τους σκιτσογράφους εντός και εκτός Γαλλίας.

Ο Πάολο Γκαλέρι από τη Γερμανία εμπνέεται από τον διάσημο πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά με τίτλο «Η Ελευθερία οδηγεί τον λαό». Οι επαναστατημένοι Γάλλοι στο σκίτσο εξεγείρονται πάνω σε βουνά σκουπιδιών.

Τρικολόρ, στα χρώματα της γαλλικής σημαίας, η σακούλα απορριμμάτων στο σκίτσα του Αρκάντιο Εσκιβέλ από την Κόστα Ρίκα ενώ η σακούλα του Γάλλου Ολιβιέ Πλου δένει με τον Πύργο του Άιφελ.

Το σύμβολο της Πόλης του Φωτός στον κάλαθο των αχρήστων από τον Γάλλο Zap.

Και η αιτία όλων αυτών η γκιλοτίνα του συνταξιοδοτικού από τον Αργεντινό σκιτσογράφο, Ελμέρ.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας