Βέροια

ΜΑΣ «Η Καλλιθέα»: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Βασίλη Ασβεστά: “Τα παιχνίδια του Ανατολικού Πόντου και του Κυβερνείου του Καρς κατά την περίοδο 1880 με 1923”

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Βασίλη Ασβεστά: ‘’Τα παιχνίδια του Ανατολικού Πόντου και του Κυβερνείου του Καρς κατά την περίοδο 1880 με 1923’’

Στην κατάμεστη αίθουσα του ΜΑΣ «Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ» παρουσιάστηκε το απόγευμα της τετάρτης 15/3 το βιβλίο Βασίλη Ασβεστά: ‘’Τα παιχνίδια του Ανατολικού Πόντου και του Κυβερνείου του Καρς κατά την περίοδο 1880 – 1923’’.

Για το βιβλίο μίλησε η Ευγενία Καβαλλάρη πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων νομού Ημαθίας και ο ίδιος ο συγγραφέας που αναφέρθηκε στο πώς προέκυψε το βιβλίο (κυκλοφορεί πλέον σε β’ επαυξημένη έκδοση) και συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους.

Ο Βασίλης Ασβεστάς δεν μένει μόνο στις συγχρονικές παρατηρήσεις του παιχνιδιού, αλλά χρησιμοποιεί και την ιστορική -κάθετη μέθοδο για να τα  συνδέσει με το συνολικό δίκτυο των φαινομένων του πολιτισμού. Αναλαμβάνει να αποδείξει τις  ομοιότητες που παρουσιάζουν τα παιχνίδια ως λαογραφικά φαινόμενα με τις αντίστοιχες εκδηλώσεις των αρχαίων Ελλήνων, των Ελλήνων του Ελλαδικού χώρου της ίδιας εποχής, αλλά και μ’ αυτά που διατηρούν την παρουσία τους στο σύγχρονο περιβάλλον.

Με επιστημονική μεθοδολογία υιοθετείται ένα ταξινομικό σύστημα που κατηγοριοποιεί τα παιχνίδια με βάση το φύλο ,την ηλικία και τον αριθμό των συμμετεχόντων. Έτσι καταγράφονται παιχνίδια αγοριών έως την ηλικία των 7 ετών, 8-16 ετών ,και των κοριτσιών αντίστοιχα, αλλά και των ενηλίκων ανδρών και γυναικών.

Η  παραστατική ,γλαφυρή περιγραφή του συγγραφέα ταξιδεύει νοερά τον αναγνώστη στο Καρς στην Κερασούντα, Τραπεζούντα, Σάντα, Ατάπαζαρ, σε όλες τις περιοχές του Ανατολικού Πόντου και ζωντανεύει το Κοτζ, το Σκοινίν, τα Χαρτία, τα Χελιδονίσματα κ.α. Διαπιστώνουμε πως τα αγόρια επιδίδονταν σε παιχνίδια δύναμης, επιδεξιότητας, ταχύτητας, π.χ μουστέας (,μπουνιές), τα ξυλογάιδαρα . Τα κορίτσια έπαιζαν κυρίως με τα ‘’κούκλας΄΄, το Κιτσιχτίν (κουτσό),αγαπούσαν και τα παιχνοτράγουδα ,όπως το Τίμη Τίμη. Οι ενήλικες άνδρες στα βραδινά παρακάθια προτιμούσαν τα Χαρτία, το Σκάκι, την Τάμα,το Τζίτι κ.α. Στα ομαδικά παιχνίδια ,Τσάλτιγκα,Κορτσάσιν κ.α.,απομόνωναν τον τσουγούζ, τον ζαβολιάρη.

Και όσο για τα μικρά παιδιά διαβάζουμε πως η γιαγιά ήταν αυτή που τα επιτηρούσε και έπαιζε μαζί τους γι’αυτό και την προσφωνούσαν “Καλομάνα”.

Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν παραδοσιακά εδέσματα

Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν: Οι αντιδήμαρχοι Α. Τσαχουρίδης Λ. Ασλανίδης και Κ. Γρηγοριάδης, ο πρόεδρος της ΑΝΗΜΑ Θ. Τεληγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ (και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ) Θ. Δέλλας, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α. Μαρκούλης και Π. Τσαπαρόπουλος, του ΠΑΣΟΚ Ν. Τσαμήτρος, του ΚΚΕ Γ. Τσαναξίδης, της «Ελληνικής Λύσης» Β. Κοτίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κ. Θεοδωρίδης, Γ. Γουλτίδης , εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλογών και φορέων κ.α

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΘΕΡΜΑ ΟΣΟΥΣ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας