Επιστήμη Ρεπορτάζ Τοπικά Υγεία

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία – Παράρτημα Βέροιας: Ενδιαφέρουσα για επιστήμονες και κοινό η ενημερωτική ημερίδα της

Κάθε χρόνο η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία – Παράρτημα Βέροιας ενημερώνει με ημερίδες πάνω στο θέμα του καρκίνου, βλέποντάς το κάθε φορά και με καινούρια στοιχεία και αποδεικνύοντας την προσφορά της, ιατρική και κοινωνική.

Αυτήν τη φορά την ημερίδα τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας Ελλάδος, Ευάγγελος Φιλόπουλος, και τιμήθηκε ο Καρδιολόγος και τέως πρόεδρος του παραρτήματος Βέροιας Δημήτριος Κουπίδης.

Η διοικούσα επιτροπή του παραρτήματος αποτελείται από τους εξής: Βαγγέλη Παπαχαραλάμπους, πρόεδρο, Βασιλική Καραδήμου, αντιπρόεδρο, Νίκο Παπαγιάννη, ταμία, Κατερίνα Φύκατα, γραμματέα, Αργύρη Φουκαλά, υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων, Στέλλα Αραμπατζή, τομεάρχη Νάουσας, Γιώργο Κυρόπουλο, μέντορα του Παραρτήματος.

Με ικανοποιητική προσέλευση κοινού, (ανάμεσά τους επιστήμονες αλλά και πολιτικά πρόσωπα), η ημερίδα ξεκίνησε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας με τον πρόεδρο του παραρτήματος.

O Βαγγέλης Παπαχαραλάμπους αναφέρθηκε στις ενημερωτικές δράσεις που πραγματοποιεί το παράρτημα,  λειτουργώντας ανελλιπώς από το 1988, στον Τάσο Βασιάδη, που συνετέλεσε στην δημιουργία του παραρτήματος και στον  Δημήτριο Κουπίδη, ο οποίος υπήρξε πρόεδρός του για πολλά χρόνια.

Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στην Ιωάννα Μπάμνιατζη εκπρόσωπο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ημαθίας “Άγιος Παρθένιος”,  η οποία έχοντας και προσωπική εμπειρία, επέμεινε στο ρόλο της πρόληψης.

Τρεις από τους βουλευτές του Νομού, ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο Τάσος Μπαρτζώκας και ο Άγγελος Τόλκας χαιρέτισαν στη συνέχεια συγχαίροντας το Παράρτημα για τη δράση του και εκφράζοντας την αγωνία αλλά και τη συμπαράστασή τους σ’ αυτό το πρόβλημα υγείας που μαστίζει και την ελληνική κοινωνία και χρειάζεται προσοχή από την Πολιτεία.

Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης πρόσθεσε τη συμμετοχή του Δήμου στον αγώνα κατά του καρκίνου, παραχωρώντας πρόσφατα  στέγη στο Παράρτημα, αλλά και υπενθυμίζοντας τις πολλαπλές του υποστηρικτικές του δράσεις στον κοινό αγώνα.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Πρόδρομος Ισαακίδης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας καρκινοπαθής  όχι μόνο ως προς τη θεραπεία αλλά και στην μετέπειτα ένταξή του στην καθημερινότητα.

Ο Πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας Ελλάδος Ευάγγελος Φιλόπουλος επεσήμανε την έλλειψη οργάνωσης που χαρακτηρίζει τη χώρα ως προς την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος του καρκίνου, αλλά και την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, αφού έφυγαν στο Εξωτερικό 18.οοο γιατροί.

Στη συνέχεια μίλησε για το έργο της Αντικαρκινικής, που είναι καθαρά εθελοντικό, για τις βραβεύσεις της αλλά και για τον διαρκή αγώνα που κάνει να πετύχει τη μείωση του καπνίσματος, που αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες καρκίνου. “Στηρίζουμε τη Δημόσια Υγεία αλλά δεν υποκαθιστούμε το κράτος. Στηρίξτε μας, για  να μπορούμε να στηρίξουμε” κατέληξε.

Στο βήμα ανέβηκε ο Δημήτριος Κουπίδης, που βραβεύτηκε, και ο οποίος, πέρα από τη σημασία της πρόληψης, την οποία υπογράμμισε, είπε χαρακτηριστικά “Η ανθρωπότητα ξοδεύει κονδύλια για να σκοτώσει ανθρώπους με τους πολέμους. Αντίθετα, η πολιτική πρέπει να είναι μια διαχειριστική δύναμη, που να προσφέρει όφελος στην κοινωνία των πολιτών.

Ο Φίλιππος Φιλίππου, Καθηγητής ΤΕΕΦΑ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, αναφέρθηκε στην εισήγησή του στον τεράστιο ρόλο που παίζει η φυσική δραστηριότητα και η άσκηση στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά και και στους καρκινοπαθείς, σωματικά και ψυχικά μετά τη θεραπεία τους.

Η Άννα Μαρία Γρίβα, βιολόγος έδωσε με σαφή τρόπο τη σημασία της φύλαξης των βλαστικών κυττάρων ενός νεογέννητου, που  η συλλογή τους γίνεται μόλις γεννηθούν, και μετά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτόλογη, (για το ίδιο), ή ετερόλογη, (για άλλους), μεταμόσχευση αλλά και σε διάφορες παθήσεις.

Ο  ακτινολόγος Γιώργος Κυρόπουλος, με πείρα πάνω από 50 χρόνια  στην αντιμετώπιση του καρκίνου, αναφέρθηκε στην ύπαρξή του από πάντα, αλλά και στην όλο και πιο αισιόδοξη αντιμετώπισή του καρκίνου του μαστού, που από την απλή ψηλάφηση κατέληξε σήμερα στη μαγνητική μαστογραφία και τον υπέρηχο, που κυριολεκτικά σώζουν ζωές.

Παράλληλα αναφέρθηκε και σε άλλες μορφές καρκίνου με στατιστικά στοιχεία και με προτάσεις σαφείς.Δίνοντας την αλυσίδα γιατρών, ψυχολόγων και γενετιστών, που πρέπει ενωμένοι να αντιμετωπίσουν τη νόσο, κατέληξε λέγοντας “Οι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν τόσο από τον καρκίνο, όσο από την αμέλειά τους να κάνουν έλεγχο!”

Η ημερίδα έκλεισε με συζήτηση.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων