Άρθρα Κόσμος

Σαρωτικές επιθέσεις από αέρος σε όλη την Ουκρανία / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Γιώργος Τσιάρας

Σοβαρότατες ζημιές στο Χάρκοβο αλλά και σε πολλές ακόμα πόλεις της ουκρανικής επικράτειας προκάλεσε η «βροχή» από πυραύλους που εξαπέλυσαν οι Ρώσοι. ● Το Κίεβο βέβαια υποστηρίζει πως κατέρριψε 34 πυραύλους και 4 drones, σενάριο που διαψεύδει το Κρεμλίνο.

Nέα σαρωτική πυραυλική επίθεση με 81 πυραύλους -ανάμεσά τους και έξι πολυ-υπερηχητικοί τύπου Kinzhal Kh-47, ό,τι πιο σύγχρονο (και ακατάρριπτο) διαθέτει το ρωσικό οπλοστάσιο- εξαπέλυσε τη νύχτα της Τετάρτης η Ρωσία κατά στρατιωτικών και ενεργειακών στόχων σε ολόκληρη την Ουκρανία, βυθίζοντας και πάλι μεγάλο μέρος της χώρας στο σκοτάδι και την παγωνιά. Αλλά και χτες το βράδυ σημειώθηκαν νέες πυραυλικές επιθέσεις των Ρώσων, κυρίως στην ανατολική όχθη του Δνείπερου και τα περίχωρα της Ζαπορόζιε και του Ντντιπροπετρόφσκ.

Το Κίεβο, η Πολτάβα, το Ντνιπροπετρόφσκ και η Οδησσός, αλλά και πόλεις της κεντρικής και δυτικής Ουκρανίας, όπως το Λβιβ, το Ζίτομιρ, το Ιβάνο-Φρανκισκ και η Βινίτσα, ήταν ανάμεσα στις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από την ανατίναξη υποσταθμών διανομής και άλλων κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, αλλά οι μεγαλύτερες ζημιές φαίνεται ότι προκλήθηκαν στο Χάρκοβο, όπου κυριολεκτικά οι Ρώσοι «κατέβασαν τον διακόπτη» της ηλεκτροδότησης σε ολόκληρη τη βιομηχανική αυτή πόλη. Εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα και στην υδροδότηση, ενώ έπεσε και το Ιντερνετ σε μεγάλα τμήματα της χώρας.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν 34 πυραύλους και 4 drones, αλλά οι Ρώσοι επιμένουν πως όλοι οι στόχοι, περιλαμβανομένων και εγκαταστάσεων εκτόξευσης και χειρισμού επιθετικών ουκρανικών drones, καταστράφηκαν, ενώ και η Ukrenergo, η ουκρανική εταιρεία ενέργειας, επιβεβαιώνει ότι πολλές εγκαταστάσεις ενέργειας έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Σε ανακοίνωσή του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για μια «δύσκολη νύχτα» και αναγνώρισε πως «περιορισμοί στην ενέργεια επιβλήθηκαν σε όλες τις περιοχές», υποσχόμενος ότι το σύστημα ηλεκτροδότησης «θα αποκατασταθεί σύντομα». Είπε ακόμη ότι υπάρχουν αρκετοί νεκροί και τραυματίες από τις «τρομοκρατικές επιθέσεις των κατακτητών σε κατοικημένες περιοχές». Και επανέλαβε πως δεν υπάρχει «κανένα περιθώριο» για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.

Πολιορκία

Όλα αυτά συμβαίνουν με «φόντο» τη βασανιστική περικύκλωση χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτικών στο «σφαγείο» του Μπαχμούτ/Αρτεμόφσκ μετά την τρομακτική διαβεβαίωση του Ζελένσκι ότι όχι μόνο δεν σκοπεύει να διατάξει την εγκατάλειψη της στρατηγικής αυτής πόλης-κόμβου του Ντονμπάς, αλλά θα στείλει κι άλλες ενισχύσεις στο υπό διαμόρφωση «καζάνι».

Η ρωσική μισθοφορική ομάδα «Βάγκνερ» υποστηρίζει ότι έχει ήδη καταλάβει όλες τις ανατολικές συνοικίες και το κέντρο της πόλης, αλλά και μια σειρά από προάστια στον βορειοδυτικό «ώμο» του ουκρανικού θύλακα, όπως το Ντούμποβο- Βασιλόβκα, ενώ άγριες είναι οι συγκρούσεις στην Μπογκντανόβκα και όπου μάχονται μεταξύ άλλων ξένοι μισθοφόροι και άντρες του «Αζόφ», του «Δεξιού Τομέα» και άλλων υπερεθνικιστικών ταγμάτων. Σκληρές μάχες καταγράφονται και στο βόρειο μέτωπο του Ντονμπάς, στα πυκνά δάση της γραμμής Κουπιάνσκ – Σβιάτοβο – Κρεμέναγια.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας