Κόσμος Υγεία

Άνδρας πέθανε από αμοιβάδα που καταστρέφει τον εγκέφαλο – Είχε κάνει ρινικές πλύσεις με νερό της βρύσης

Ένας άνδρας στη Φλόριντα έχασε τη ζωή του από μια σπάνια αμοιβάδα του γλυκού νερού, που καταστρέφει τον εγκέφαλο, πιθανώς μετά από ρινικές πλύσεις που είχε κάνει με νερό της βρύσης, δήλωσαν αξιωματούχοι Υγείας στις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Υγείας της Φλόριντα στην κομητεία Σάρλοτ επιβεβαίωσε τον θάνατο σε ανακοινωθέν, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το θύμα. Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό θανάτου από αμοιβάδα στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες μετά τον θάνατο τον περασμένο Οκτωβρίου ενός ανηλίκου στη Νεβάδα.

Η αμοιβάδα Naegleria fowleri είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός, τόσο μικρός που είναι ορατός μόνο με μικροσκόπιο, αναφέρουν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Συναντάται συνήθως σε περιοχές με λιμνάζοντα ύδατα και σπανιότερα σε πισίνες με ανεπαρκή χλωρίωση ή σε μολυσμένο νερό της βρύσης.
Τα συμπτώματα της πρωτοπαθούς αμοιβαδικής μηνιγγοεγκεφαλίτιδας

Η αμοιβάδα αυτή εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της ρινικής οδού και στη συνέχεια φθάνει στον εγκέφαλο, όπου καταστρέφει τον εγκεφαλικό ιστό και προκαλεί μια σπάνια νόσο, που αποκαλείται πρωτοπαθής αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα και είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα, αφού από τα 154 άτομα που μολύνθηκαν στις ΗΠΑ από το 1962 μέχρι το 2021, μόνον τα τέσσερα επέζησαν.

ΗΠΑ: Ανήλικος έχασε τη ζωή του από σπάνια αμοιβάδα που «τρώει» τον εγκέφαλο

Τα συμπτώματα της νόσου αυτής περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία και έμετο, αποπροσανατολισμό, απώλεια ισορροπίας, δυσκαμψία του αυχένα, παραισθήσεις και επιληπτικές κρίσεις.

Το υπουργείο Υγείας της Φλόριντα επεσήμανε ότι οι άνθρωποι δεν μολύνονται από την εν λόγω αμοιβάδα πίνοντας νερό της βρύσης, επειδή την καταστρέφουν τα οξέα του στομάχου. Συνιστούν πάντως να βράζουμε το νερό της βρύσης για τουλάχιστον ένα λεπτό και να το αφήνουμε να κρυώσει πριν κάνουμε ρινικές πλύσεις.

iefimerida.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας