Ελλάδα Κοινωνία Πολιτική

Τραγωδία στα Τέμπη: Σκανδαλώδης εξαίρεση για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την υποχρέωση αποζημίωσης επιβατών

Η πρόσφατη τραγωδία στα Τέμπη φέρνει στο φως της δημοσιότητας υπουργική απόφαση της κυβέρνησης από τον Δεκέμβριο του 2019, η οποία εξαιρεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για πέντε χρόνια, δηλαδή ως το 2024 από το να καταβάλλει χρηματική αποζημίωση στους επιβάτες όταν παραβιάζονται βασικά δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με το in.gr, η εν λόγω απόφαση φέρει ημερομηνία 27/12/2019 και την υπογραφή τού τότε υφυπουργού Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη. Αντίστοιχη εξαίρεση έδιναν οι δύο προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις που υπεγράφησαν το 2009 και το 2014, αξιοποιώντας έτσι τη δυνατότητα που δίνει σε κάθε κράτος – μέλος ο ευρωπαϊκός Κανονισμός 1371/2007 για «τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών σιδηροδρομικών γραμμών», να χορηγεί εξαιρέσεις επί συγκεκριμένων άρθρων για τις αποζημιώσεις επιβατών για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Οι συγκεκριμένες εξαιρέσεις αφορούν στα εξής άρθρα του Κανονισμού: Άρθρο 10 – Συστήματα ταξιδιωτικών πληροφοριών και κρατήσεων, Άρθρο 13 – Προκαταβολές, Άρθρο 15 – Ευθύνη για καθυστερήσεις, απώλειες ανταπόκρισης και ακυρώσεις, Άρθρο 16 – Επιστροφή χρημάτων και επαναδρομολόγηση, Άρθρο 17 – Αποζημίωση κομίστρου, Άρθρο 18 – Συνδρομή.

Η εξαίρεση αυτή δεν αφορά μόνο τυχόν καθυστερήσεις δρομολογίων ή παρόμοια προβλήματα, αλλά και από την υποχρέωση σύμφωνα με την οποία «εάν επιβάτης σκοτωθεί ή τραυματιστεί, η σιδηροδρομική επιχείρηση, πρέπει, χωρίς καθυστέρηση και οπωσδήποτε το αργότερο εντός δεκαπέντε ημερών από τον καθορισμό της ταυτότητας του φυσικού προσώπου που δικαιούται αποζημίωσης, να προκαταβάλει τα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη άμεσων οικονομικών αναγκών ανάλογα με την προκληθείσα ζημία» (αρ. 13).

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας