Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

ΕΜΕ: «Τα Αρχαία Ελληνικά Μαθηματικά στη σύγχρονη ελληνική βιβλιογραφία» / Εκδήλωση υψηλού επιστημονικού επιπέδου

Στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο της Βέροιας η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ( Παράρτημα Ημαθίας), παρουσίασε την εκδήλωση «Τα Αρχαία Ελληνικά Μαθηματικά στη σύγχρονη Ελληνική βιβλιογραφία», με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου Ηλιοτρόπιο.

Η Πρόεδρος του Παραρτήματος  ΕΜΕ Ημαθίας Χαρούλα Σαραφοπούλου ενημέρωσε το κοινό για το περιεχόμενο της εκδήλωσης και τους εισηγητές της, προσθέτοντας ότι η εκδήλωση τιμά σήμερα και τον Βεροιώτη μαθηματικό Ελευθέριο Καρακώστα για το επιστημονικό και το συγγραφικό του έργο.

Μετά από σύντομο χαιρετισμό του Κώστα Παπαδόπουλου, Συμβούλου Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ο πρώτος εισηγητής, ο Μιχάλης Σιάλαρος, Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ παρουσίασε το θέμα«Αρχαία Επιστημονική Γραμματεία» (Π.Ε.Κ.).

Ξεκινώντας από τον τρόπο με τον οποίο αποφασίστηκε η ιδέα συγγραφής του βιβλίου σε συνεργασία με τον Γιάννη Χριστιανίδη, αποτέλεσμα της διαπίστωσης ότι η ελληνική βιβλιογραφία είναι ελλιπής σε σχέση με τις ξένες βιβλιογραφίες, όσον αφορά στη μετάφραση την Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών, πέρασε στην κοπιώδη ενασχόλησή τους  επί μήνες με το έργο, το οποίο ανέλαβαν να εκδώσουν οι Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης.

“Το εγχείρημα είναι τεράστιο και μας ξεπερνά. Στόχος του είναι να βοηθήσει τα παιδιά στην Ελλάδα να προχωρήσουν στην έρευνα.” κατέληξε ο Μιχάλης Σιάλαρος.

Ο δεύτερος εισηγητής Γιάννης Χριστιανίδης, Καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠ,  με θέμα  «Τα αριθμητικά του Διόφαντου: ένα έργο σταθμός στην ιστορία της Άλγεβρας»,  ξεκίνησε με μια επεξηγηματική φράση της όλης του προσέγγισης, λέγοντας “θα μιλήσω για το παρεξηγημένο έργο ενός παρωχημένου αλγεβριστή”.

Η όλη του εισήγηση από κει και πέρα επικεντρώθηκε σ’ αυτόν το πυρήνα, στηρίζοντας την οπτική του.

Περνώντας βιαστικά από τη ζωή του Αλεξανδρινού Διόφαντου, για την οποία δεν υπάρχουν πληροφορίες πέρα από κάποια στην Παλατινή Ανθολογία και τον Βυζαντινό Μιχαήλ Ψελλό, ο οποίος αναφέρεται στα βιβλία του και όχι στη ζωή του, επικεντρώθηκε στη διαμάχη γύρω από τον Διόφαντο. Ανήκει στην Αριθμητική ή στην Άλγεβρα;

Με επιχειρήματα πειστικά για τους γνώστες των Μαθηματικών που τον παρακολουθούσαν, αλλά ενδιαφέροντα κατά ένα μεγάλο μέρος και για το υπόλοιπο ακροατήριο, ο Καθηγητής κατέληξε πως ο Διόφαντος είναι μια λαμπρή μορφή που ανήκει στον κόσμο της προ – μοντέρνας Άλγεβρας, (η Άλγεβρα αρχίζει με τους Άραβες), γιαυτό και είναι ο άνθρωπος της θεωρίας των αριθμών και όχι αλγεβριστής.

Τρίτος ομιλητής ο Βασίλειος Καρακώστας, Καθηγητής της Φιλοσοφίας της Φυσικής στο ΕΚΠΑ, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την τιμή που έκαναν να αναφερθούν στον πατέρα του και στο επιστημονικό και συγγραφικό του έργο, μίλησε γι’ αυτόν και τις παιδικές αναμνήσεις του, καταλήγοντας:

“Ο πατέρας μου άνοιξε το Φροντιστήριο Μαθηματικών το 1953 και για 45 ολόκληρα χρόνια δούλεψε ακούραστος, διδάσκοντας 60 ώρες την εβδομάδα σε χιλιάδες μαθητές.

Η συγγραφή τον απασχολούσε  τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς ήταν ο άνθρωπος που ζούσε ασκητικά,  ένας ακαταπόνητος και σιωπηλός δάσκαλος. Ο πατέρας μας ζει στη σκέψη και την καρδιά μας”.

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση, υψηλού επιστημονικού επιπέδου.

Φωτογραφίες: faretra.info

…………………

 

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ