Κόσμος Χρονογράφημα

«Υπάρχει ο κόσμος;» / γράφει η Ειρήνη Δασκιωτάκη

«Σεισμός σε Τουρκία και Συρία – ΟΗΕ: «Η χειρότερη φυσική καταστροφή των τελευταίων 100 ετών στην περιοχή.

Στην Τουρκία, η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (ΑFAD) ανακοίνωσε απόψε ( Σάββατο) πως έχουν επιβεβαιωθεί 22.327 θάνατοι από τους σεισμούς.

Ο απολογισμός των θυμάτων ξεπερνά τις 3.500 στη Συρία, όπου τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν επικαιροποιηθεί από χθες.»

Οι νύχτες μας, βρικολάκιασαν τελευταία …

Εικόνες απερίγραπτες, για άλλη μια φορά φανερώνουν την ασημαντότητα του ανθρώπου, του σήμερα είμαστε αύριο δεν είμαστε…
Ευάλωτοι και τρωτοί δε μας σώζουν τα ακριβοπληρωμένα διαμερίσματα μας …
Κάποιοι παίζουν ακόμη σπιτάκια εις βάρος του κόσμου με λειψά υλικά. Οδυνηρή πραγματικότητα, κυνισμός και εγκληματική,  ανεξέλεγκτη κερδοφορία .

«Τα κακής κατασκευής κτίρια είναι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην κατάρρευση πολλών εξ αυτών.
Όπως μεταδίδει η Hurriyet, μετά την κατάρρευση μίας πολυκατοικίας στο Χατάι, αποδείχτηκε ότι οι εσωτερικοί τοίχοι των διαμερισμάτων, ήταν ο εξωτερικός τοίχος του γειτονικού κτιρίου, το οποίο δεν κατέρρευσε και παραμένει όρθιο.

Ο εργολάβος της κατεστραμμένης πολυκατοικίας δεν ασχολήθηκε με το να «σηκώσει» τοίχο για τα διαμερίσματα και απλά σοβάτισε και έβαψε τον έτοιμο εξωτερικό τοίχο του διπλανού κτιρίου.

Δώδεκα άτομα που προέρχονται από τον κατασκευαστικό κλάδο συνελήφθησαν στην Τουρκία μετά την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων έπειτα από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, όπως μετέδωσαν το Σάββατο τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στον «αέρα» φαίνεται να ήταν χτισμένο  και ένα πολυώροφο κτίριο στο Καχρανμαράς, την πόλη στην Τουρκία που σχεδόν ισοπεδώθηκε από τον φονικό σεισμό τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Η πολυκατοικία δεν είχε τις απαιτούμενες κολώνες στήριξης και θεμελιώσεις, γεγονός που δείχνει τα εγκληματικά λάθη που υπήρχαν σε πολλές κατασκευές στη γειτονική χώρα.»

Ναι…  ήταν πολύ ισχυρός ο σεισμός, αλλά η Τουρκία όπως και η Ελλάδα είναι χώρες σεισμογενείς.
Αναρωτιέμαι  τι θα γίνει στη χώρα μας , στην πόλη μας, σε τέτοιο μεγάλο σεισμό, ή και σε πολύ μικρότερο…
Άραγε οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί ασχολούνται με το θέμα  αυτό;
Ή μένει ξεχασμένο μέχρι να μας βρει, πράγμα το οποίο απεύχομαι σφόδρα, κανένα κακό…

Ανθούν οι συνωμοσιολογίες στη γειτονική χώρα!

«Μια θεωρία  συνωμοσιολογίας είναι ότι η τραγωδία είναι αποτέλεσμα έκρηξης ηφαιστείου. Μία φωτογραφία από ορεινή περιοχή κοντά στο χωριό Γκιόκσου, στη νοτιοανατολική Τουρκία που κυκλοφορεί στα social media, έδωσε τροφή για fake news.

Όμως δεν πρόκειται για ηφαίστειο, αλλά είναι το αποτέλεσμα της σεισμικής δραστηριότητας που απελευθέρωσε υπόγεια ύδατα και όχι λάβα. «Δεν υπάρχει ηφαίστειο», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων. Διαψεύσθηκε  και η φήμη ότι κατέρρευσε ένα μεγάλο φράγμα.

Επίσης η τουρκική κυβέρνηση έκρινε ως ανάξια σχολιασμού την θεωρία συνωμοσίας ότι την Τουρκία χτύπησαν οι ΗΠΑ με ένα «μυστικό υπερόπλο που προκαλεί σεισμούς», προκειμένου να προκαλέσουν χάος και να πλήξουν τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.»

Η συνωμοσιολογία είναι παιδί των κρίσεων κι αγκάθι στα δάχτυλα του φταίχτη.
Οι συνωμοσιολογίες εκτονώνουν την οργή κι αποπροσανατολίζουν τα πλήθη.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό το γεγονός…
Υπάρχει όμως πάντα το ισχυρό υπόβαθρο, το ωφελιμιστικό κίνητρο…

«Οι επιχειρήσεις διάσωσης όμως, συνεχίζονται  όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι  μπορεί να υπάρχουν επιζώντες, αλλά όχι χωρίς προβλήματα.  Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη κοινή επιχείρηση της ελληνικής διασωστικής αποστολής μαζί με άλλα 4 διεθνή συνεργεία στα ερείπια κτιρίου στην Αντιόχεια. Ωστόσο υπάρχουν και προβλήματα, καθώς ομάδες Τούρκων μπαίνουν στα ερείπια για να κλέψουν. ..»

Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης πλήττει την ηθική των κοινωνιών…
Είναι το πιο ισχυρό ένστικτο που εν μία νυκτί μπορεί να αλώσει συνειδήσεις και να γεννήσει αγριότητες…

«Σεισμός στην Τουρκία: Νέο «θαύμα» με μωράκι έπειτα από 128 ώρες

Τουρκία: Απεγκλωβίστηκε έπειτα από 128 ώρες ο 13χρονος Αρντά
Πρόκειται για τον Arda Can Övün, ο οποίος είχε παγιδευτεί στα συντρίμμια του κτιρίου στην περιοχή Antakya του Χατάι.

Σεισμός στην Τουρκία: «Υπάρχει ο κόσμος;» – Τα πρώτα λόγια της 70χρονης γυναίκας που διασώθηκε 122 ώρες μετά!

Τρία παιδιά διασώθηκαν σήμερα και στην Τουρκία, όμως οι ελπίδες να βρεθούν και άλλοι επιζώντες εξανεμίζονται όσο περνούν οι ώρες, δεδομένου ότι έχει ήδη κλείσει το «κρίσιμο» παράθυρο των 72 ωρών από τους σεισμούς.

Για έκτη ημέρα συνεχίζονται οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στα συντρίμμια των κτιρίων που καταστράφηκαν στους σεισμούς 7,7 και 7,6 Ρίχτερ, το επίκεντρο των οποίων είναι οι συνοικίες Pazarcık και Elbistan του Kahramanmaraş της Τουρκίας.

Το βράδυ του Σαββάτου, η τουρκική τηλεόραση, η οποία ακολουθεί τους διασώστες σε διάφορες περιοχές, κατέγραψε, σε ζωντανή σύνδεση, τον απεγκλωβισμό ενός άνδρα, σχεδόν 140 ώρες μετά τον φονικό σεισμό. Ο άνδρας διασώθηκε κάτω από τόνους χαλασμάτων στο Καχραμανμάρας,..

25χρονη βγήκε έπειτα από 119 ώρες!

Οι έρευνες συνεχίζονταν σε ένα 6ώροφο κτίριο στην περιοχή Fatih Sultan στο Νιζίπ ​​της Γκαζιαντέπ. Ξαφνικά η φωνή της 25χρονης Büşra Almusa ακούστηκε. Οι διασώστες με συντονισμένες ενέργειες χρειάστηκαν 9 ώρες για να την απεγκλωβίσουν.
Η 25χρονη είναι μεταφράστρια στο Ίδρυμα Κοινωνικής Βοήθειας της Περιφέρειας Nizip District Governorship.»
Είναι μεταφράστρια! Όχι ήταν!
Ο Ενεστώτας νίκησε τον Παρατατικό…

«Ένα αγοράκι έξι ετών ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα σήμερα, στην πόλη Τζανταϊρίς, πέντε ημέρες μετά τον φονικό σεισμό,  στην βορειοδυτική Συρία.
Ο Μούσα Χμέιντι, σε κατάσταση σοκ και τραυματισμένος στο πρόσωπο, ανασύρθηκε από τα συντρίμμια ενός σπιτιού στην πόλη Τζανταϊρίς.
Οι διασώστες αναζητούν ακόμη τα μέλη της οικογένειάς του. Λίγο νωρίτερα είχε ανασυρθεί νεκρός ο αδελφός του 6χρονου.

Την Τρίτη, στα συντρίμμια ενός άλλου κτιρίου, στην ίδια πόλη, βρέθηκε ζωντανό ένα νεογέννητο, με τον ομφάλιο λώρο να το συνδέει ακόμη με τη νεκρή μητέρα του.»

Πόσα συναισθήματα να διακατείχαν άραγε τη δόλια μάνα;
Νομίζω χαμόγελο χαράς και ευτυχίας διαγράφηκε στο πρόσωπο της, που δεν ήταν πια δικό της, μόλις ακούστηκε το κλάμα του μωρού της ,  χαιρετισμός και τρόμος της ζωής …
Νίκησε τον θάνατο  η Αφρά Αμπού Χαντίγια…
Βρήκε τη δύναμη και τον ξεγέλασε .

Το βρέφος είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειας το οποίο επιβίωσε. Ο σύζυγός της και τα άλλα τέσσερα παιδιά πέρασαν στον κόσμο των ασφόδελων…
Αχ, μικρούλα μου! Μια μετασεισμική γέννηση σε έσωσε…

Επλήγη και η Συρία η ξεχασμένη και  πολυβασανισμένη , ταμπούρλο της αλαζονικής, αχόρταγης  Δύσης…
«Μια σειρά οικονομικών μέτρων που ελήφθησαν το 2011 από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ελβετία και τον Αραβικό Σύνδεσμο, κυρίως λόγω της καταστολής των πολιτών. Τον Αύγουστο του 2011, οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο στον πετρελαϊκό τομέα και δέσμευσαν τα οικονομικά περιουσιακά στοιχεία ορισμένων επιφανών προσώπων και του ίδιου του κράτους, καθώς και μια σειρά μέτρων που είχαν ευρύ αντίκτυπο στον συριακό πληθυσμό και στις τιμές των βασικών τροφίμων και των ιατρικών προϊόντων.»( Henri Mamarbachi

Orient XXI – 08.02.2023..Lifo)»

«Σεισμός στην Τουρκία: Μωρό 7 μηνών έφερε χαμόγελα – Βρισκόταν κάτω από τα ερείπια στο Χατάι για 140 ώρες  .

Πρόκειται για τον μικρό Hamza. Το αγοράκι, το οποίο βρισκόταν κάτω από τα ερείπια στο Χατάι, κατάφερε να παραμείνει ζωντανό μέχρι τη στιγμή που τον απεγκλώβισαν τα σωστικά συνεργεία.

Μια στιγμιαία ευτυχία των επιζώντων που γρήγορα θα ανατραπεί από τη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας, όταν οι οικείοι   παρόντες – απόντες, γίνουν για πάντα απόντες…
Θα πάρει καιρό να φύγει η θλίψη. Θα την κουβαλούν στις ζοφερές μέρες τους , παρακατιανοί πια και άστεγοι, αφημένοι στη λύπηση των ξένων και στο αβέβαιο μέλλον…
Όμως η ζωή συνεχίζεται και με δεκανίκια …

Ολονύχτιες έρευνες της ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια για την 24χρονη αθλήτρια …
Έξι μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 ρίχτερ στην Τουρκία, οι άνδρες της ΕΜΑΚ βρήκαν σημάδια ζωής στα συντρίμμια πολυκατοικίας που επιχειρούν τις τελευταίες ώρες.
(Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023)

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, μια 24χρονη κοπέλα έστειλε μήνυμα στην AFAD (Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων) πως βρίσκεται παγιδευμένη στο κενό κάτω από τη σκάλα του διαμερίσματος της πολυκατοικίας που έχει γίνει συντρίμμια. Η κοπέλα ονομάζεται Γκιοσντέ και είναι αθλήτρια του βόλεϊ. Κάτω από τα συντρίμμια υπάρχουν ακόμη τρεις κοπέλες συναθλήτριές της και ένα αγοράκι( πρωί Κυριακής)

Τα μέλη της ΕΜΑΚ, οι δικοί μας επίγειοι άγγελοι  εργάζονται στο σημείο που βρίσκεται η κοπέλα και σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr θα μείνουν εκεί για λίγες ώρες ακόμα. Ωστόσο αν δεν βρουν τίποτα θα φύγουν. Σύμφωνα με πληροφορίες όλες οι άλλες ομάδες διάσωσης αποχώρησαν.

Τα μέλη της ΕΜΑΚ έμειναν διότι το ζήτησε η οικογένεια και το αίτημα από τον επικεφαλής της ελληνικής αποστολής έγινε αποδεκτό!

« Άκαρπες ήταν τελικά οι έρευνες των Ελλήνων διασωστών της ΕΜΑΚ για την ανεύρεση αθλήτριας.»

Να… μόλις τώρα 4μ.μ., Κυριακή ημέρα, η είδηση μου έδωσε την απάντηση που δεν περίμενα…

Η ΕΜΑΚ γυρίζει σήμερα από την Τουρκία. Θα φύγει από Ιντσιρλίκ (Άδανα) στις 16:00 το μεσημέρι και αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα στις 19:30.»

Οι επιχειρήσεις διάσωσης… Αξιοθαύμαστες!
Η ελπίδα της φυγής του καταπλακωμένου  από το σκότος, από τον ζωντανό, με όλες  τις αισθήσεις υπό λειτουργία, θάνατο …
Επίγειοι  άγγελοι είναι , που έμπρακτα και μπροστά στα ανθρώπινα μάτια διασώζουν τους φθαρτούς με κίνδυνο της δικής τους ζωής…
Αυτοί  δεν έχουν θεϊκές δυνάμεις… Δεν έχουν αιώνια ζωή, ως πνεύματα άυλα.

Ένα σημαντικό γεγονός που με κάνει να αγωνιώ, είναι η επιμονή της Τουρκίας για τη συνέχιση του έργου εγκατάστασης του πυρηνικού σταθμού  του Ακούγιου.
Βρίσκεται μεν σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής, ωστόσο αυτή τη στιγμή αναφέρει στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής στο ΕΜΠ στον τομέα της Πυρηνικής Τεχνολογίας, δρ Δημήτρης Μητράκος δεν διαθέτει ούτε πυρηνικό αντιδραστήρα ούτε πυρηνικό καύσιμο.»
Υπενθυμίζεται ότι ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου στο Μπουγιουκτσελί της επαρχίας Μερσίνα στην Τουρκία βρίσκεται 400 χιλιόμετρα δυτικά από το επίκεντρο του φονικού σεισμού!

Σκεφτείτε τι θα μπορούσε να συμβεί  στο μέλλον, όταν  το έργο θα έχει  ολοκληρωθεί…
Ο ανθρώπινος τυχοδιωκτισμός , αποτελεί ύβρη απέναντι στο αγαθό της ζωής που κάποιοι εκ του ασφαλούς για τη δική τους,  παίζουν κορώνα γράμματα τις ζωές των άλλων…

πηγή πληροφοριών: enikos.gr

καλή εβδομάδα με υγεία!

Ει. Δα.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας