Συγκεκριμένα σχεδιάζουν να επαναφέρουν το μέτρο για «κόκκινες» οφειλές στην εφορία με την αναβίωση των 100 και 120 δόσεων αλλά και των 36 ή 72 δόσεων της πανδημίας για όσους φορολογούμενους είχαν ενταχθεί στις ρυθμίσεις, αλλά τις έχασαν καθώς σταμάτησαν να καταβάλλουν τις δόσεις.
Σκέπτονται δε την επανένταξη στις παλαιές ρυθμίσεις με «πέναλτι», δηλαδή με την καταβολή δόσεων που χάθηκαν μετά την υποβολή της νέας αίτησης για επανένταξη στη ρύθμιση, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις θα προστίθενται στο τέλος της ρύθμισης που θα αναβιώσει. Στόχος είναι το νέο πρόγραμμα δόσεων να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο. Θα αφορά νέα χρέη, όχι όμως όσα έχουν δημιουργηθεί μέσα στο 2023, τα οποία θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί εντελώς ή να έχουν μπει στην πάγια ρύθμιση με 24 ή έως 48 δόσεις.
Πάντως οι τελικές αποφάσεις για τον χρόνο, το πλέγμα και τους όρους των ρυθμίσεων που θα επανενεργοποιηθούν αναμένεται να ληφθούν στο τέλος Φεβρουαρίου μαζί με τα άλλα έκτακτα μέτρα στήριξης, με αρμόδιους παράγοντες να «βγάζουν από το κάδρο» το ενδεχόμενο μιας νέας ρύθμισης οφειλών.
Η κυβερνητική ατζέντα περιλαμβάνει την αναβίωση των ακόλουθων ρυθμίσεων:
● 100 ή 120 δόσεις. Η αναβίωση θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Οι δόσεις που χάθηκαν θα μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης. Για παράδειγμα, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 12 μήνες τη ρύθμιση των 120 δόσεων, αυτή θα επεκταθεί για επιπλέον 12 μήνες. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ωστόσο στην πορεία αρκετοί για διάφορους λόγους την έχασαν.
● 36 ή 72 δόσεις. Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν την περίοδο της πανδημίας και συγκεκριμένα στο διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021, οι οποίες εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στη ρύθμιση μπορούσαν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία.
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών ήταν μεγαλύτερο.
Τσουνάμι τα ληξιπρόθεσμα
Τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης δείχνουν ότι οφειλές ύψους 5,3 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση (100 δόσεις, 120 δόσεις, χρέη πανδημίας σε έως 72 δόσεις και πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών 24 – 48 δόσεις).
Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα, ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα. Το 36,4% του ρυθμισμένου υπολοίπου ή 1,932 δισ. ευρώ προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 5.001 – 50.000 ευρώ, ενώ το 26,2% προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 50.001 – 300.000 ευρώ.
Με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία εμφανίζονται σήμερα πάνω από 4 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα, από τους οποίους 3,8 εκατ. ή εννέα στους δέκα χρωστούν έως 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι οφειλέτες της εφορίας με αρρύθμιστα χρέη ανέρχονται σε 4.094.981, από τους οποίους:
● Οι 2.049.218 φορολογούμενοι έχουν χρέη μέχρι 500 ευρώ και γλιτώνουν τις κατασχέσεις.
● Οι 2.045.763 φορολογούμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων, καθώς έχουν χρέη άνω των 500 ευρώ.
● Σε 1.406.550 φορολογούμενους έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
● Σε 639.213 φορολογούμενους πρόκειται να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα, καθώς έχουν οφειλές άνω των 500 ευρώ, αλλά ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι κατασχέσεις.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι από τα χρέη των 113,39 δισ. ευρώ μόλις ένα μικρό ποσοστό κάτω του 5% είναι σε κάποια ρύθμιση, ενώ τα υπόλοιπα χρέη είναι εκτός ρυθμίσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, εντός των ρυθμίσεων είναι χρέη ύψους μόλις 5,5 δισ. ευρώ, ενώ οφειλές ύψους 108 δισ. ευρώ είναι εκτός ρυθμίσεων.
Και στα ασφαλιστικά ταμεία
Την ίδια ώρα, για διαφορετικούς λόγους, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα προχωρήσει σε νέες έκτακτες ρυθμίσεις οφειλών και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι νέες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν πολλές δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν αρχίσει να σωρεύονται ξανά.
Οι συζητήσεις έχουν ήδη αρχίσει, όμως οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στα τέλη Φεβρουαρίου. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΑΟ για τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, έχουν υπερβεί τα 45 δισ. ευρώ και αυξάνονται.
Τραπεζικά δάνεια
Το οικονομικό επιτελείο όμως πρέπει να αντιμετωπίσει και τα δάνεια των τραπεζών, καθώς έχουν αρχίσει να «κοκκινίζουν», κυρίως τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά, μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, που έχουν διογκώσει τις μηνιαίες δόσεις πληρωμής των δανείων.
Οι αυξήσεις από το καλοκαίρι του 2022, όταν άρχισαν να ανεβαίνουν τα επιτόκια, έχουν ξεπεράσει ακόμα και τα 3.500 ευρώ τον χρόνο. Έτσι, μεγάλοι χαμένοι από τη συνεχή αύξηση των επιτοκίων είναι όσοι έχουν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Μάλιστα, μέσα στο 2023 αναμένονται άλλες τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων.
● 16 Μαρτίου: 0,50%
● 4 Μαΐου: 0,25%
● 5 Ιουνίου: 0,25%
● 27 Ιουλίου: 0,25%
Παράδειγμα: Στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ (κυμαινόμενο επιτόκιο).
Διάρκεια εξόφλησης: 20 έτη.
Δόση Ιουνίου 2022: 560 ευρώ.
Τέλη Ιανουαρίου 2023: 667 ευρώ.
Νέα δόση Φεβρουαρίου 2023: 695 ευρώ.
Συνολική μηνιαία αύξηση: 135 ευρώ.
Πρόσθετη ετήσια επιβάρυνση: 1.620 ευρώ.
Προβληματισμός για νέα μέτρα στήριξης
Το ύψος του δημοσιονομικού χώρου μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 700 με 900 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο θα φανεί μόλις τελειώσει ο Φεβρουάριος, μήνας που κλείνει επισήμως ο προϋπολογισμός του 2022 και υπάρχει η πρώτη εικόνα για την πορεία των φορολογικών εσόδων. Ωστόσο, μένει να φανεί ποια από τα έσοδα προέρχονται από μόνιμες παρεμβάσεις και ποια από έκτακτες. Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μέρος των πρώτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νέα μέτρα στήριξης.
Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η διανομή μιας νέας «επιταγής ακρίβειας» λίγο πριν από το Πάσχα. Ωστόσο, στα «σκαριά» φαίνεται πως υπάρχει το επίδομα «προσωπικής διαφοράς» προς όσους συνταξιούχους δεν είδαν αύξηση των συντάξεών τους στα τέλη Ιανουαρίου.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως ο δημοσιονομικός χώρος δεν επαρκεί για τη διανομή αυτών των δύο διαφορετικών επιταγών και στην πράξη προωθείται (προσώρας) μόνο το επίδομα «προσωπικής διαφοράς».
Ωφελούμενοι θα είναι όσοι δεν πήραν αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς, αλλά και εκείνοι που δεν πήραν αύξηση ούτε στα… χαρτιά, δηλαδή οι αυξήσεις δεν «ροκάνισαν» την προσωπική τους διαφορά. Δεν αποκλείεται πάντως το ύψος του νέου επιδόματος να είναι κλιμακωτό, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.