Κόσμος

Άκαρπες οι έρευνες στην Αντιόχεια / ξεπέρασαν τις 28.000 οι νεκροί – εκατομμύρια οι άστεγοι

Ξεπέρασαν τους 28.000 οι νεκροί με τον ΟΗΕ να εκτιμά ότι ο απολογισμός τουλάχιστον θα διπλασιαστεί. Ταραχές σε ορισμένα μέρη της νότιας Τουρκίας διέκοψαν τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τρεις ομάδες διάσωσης

Δεν εντοπίστηκε κάποιος αγνοούμενος κατά την κοινή επιχείρηση της ελληνικής διασωστικής αποστολής και άλλων διεθνών αποστολών για τον εντοπισμό αγνοουμένων στα ερείπια πολυώροφου κτιρίου στην Αντιόχεια.

Λίγο πριν τις 7 το πρωί οι διασώστες της ΕΜΑΚ ολοκλήρωσαν τις έρευνες και αποχώρησαν για να συνεχίσουν πλέον τα τουρκικά συνεργεία. Η αποστολή παρέμεινε για περισσότερες από 14 ώρες στο σημείο που τους είχε υποδεχθεί έπειτα μάλιστα και από παράκληση συγγενών των αγνοουμένων.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου και όλο το βράδυ η αποστολή με τη χρήση γεωφώνων, διασωστικών σκυλιών και θερμικής κάμερας προσπάθησαν ανεπιτυχώς τελικά να βρουν μια 24χρονη αθλήτρια, που φέρεται να έστειλε μήνυμα μέσα από τα χαλάσματα.

Τα σωστικά συνεργεία τόσο στην Τουρκία όσο και στην Συρία συνεχίζουν τις έρευνες με τον χρόνο να αποτελεί «εχθρό» και τις ελπίδες για εύρεση επιζώντων ολοένα και να λιγοστεύουν, ενώ ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 28.000 εκ των οποίων οι 24.617  σκοτώθηκαν στη γειτονική μας χώρα.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, εκτίμησε μιλώντας από την Καχρανμάρμαρας ότι ο απολογισμός των θυμάτων τουλάχιστον θα διπλασιαστεί. «Νομίζω ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε με ακρίβεια», πάντως «είμαι σίγουρος ότι θα διπλασιαστεί, αν δεν αυξηθεί ακόμη περισσότερο» δήλωσε στο Sky News. «Δεν έχει αρχίσει ακόμα αληθινά η καταμέτρηση των νεκρών», πρόσθεσε.

«Σύντομα, οι άνθρωποι που έχουν επιφορτιστεί με τις επιχειρήσεις θα δώσουν τη θέση τους σε εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων το έργο των οποίων θα είναι να φροντίσουν τους επόμενους μήνες τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που επλήγησαν», ανέφερε ο Γκρίφιθς μέσω Twitter.

Προς το παρόν οι καιρικές συνθήκες χειροτερεύουν την κατάσταση για τα εκατομμύρια σεισμοπαθείς, ενώ ταραχές σε ορισμένα μέρη της νότιας Τουρκίας διέκοψαν επιχειρήσεις, σύμφωνα με τρεις ομάδες διάσωσης. Γερμανοί διασώστες και ο αυστριακός στρατός σταμάτησαν τις έρευνες επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας. Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς τα αποθέματα τροφίμων μειώνονται, προειδοποίησε ένας διασώστης.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν πως τουλάχιστον 870.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια, ζεστά γεύματα, στις δύο χώρες. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 1 εκατ. άνθρωποι στην Τουρκία και ως και 5,3 εκατομμύρια στη Συρία έμειναν άστεγοι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πως 26 εκατ. πολίτες έχουν πληγεί από την καταστροφή και απεύθυνε έκκληση για δωρεές 42,8 εκατ. δολαρίων ώστε να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης των άμεσων αναγκών από υγειονομική άποψη.

Κατά την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), πάνω από 32.000 μέλη τουρκικών σωστικών συνεργείων συμμετέχουν στις έρευνες, στα οποία προστίθενται 8.294 μέλη σωστικών συνεργείων και υπηρεσιών αρωγής από το εξωτερικό.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας