Κόσμος

Χιλιάδες άνθρωποι θέλουν να υιοθετήσουν το βρέφος που ανασύρθηκε από τα ερείπια της Συρίας

Χιλιάδες άνθρωποι προσφέρθηκαν να υιοθετήσουν το κοριτσάκι που γεννήθηκε κάτω από τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε στη βορειοδυτική Συρία, μετά τον σεισμό της Δευτέρας.

Όταν σώθηκε, η μικρή Άγια- που σημαίνει «θαύμα» στα αραβικά – ήταν ακόμα συνδεδεμένη με τη μητέρα της μέσω του ομφάλιου λώρου της. Η μητέρα, ο πατέρας της και τα τέσσερα αδέρφια της πέθαναν μετά τον σεισμό που έπληξε την πόλη Τζινταϊρίς.

Η Άγια βρίσκεται τώρα στο νοσοκομείο, σε σταθερή κατάσταση πλέον και υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση,

«Ήρθε τη Δευτέρα σε τόσο άσχημη κατάσταση, είχε χτυπήματα, μώλωπες, ήταν κρύα και μετά βίας ανέπνεε», είπε ο Χάνι Μαρούφ, ο παιδίατρος που την φροντίζει.

Τα βίντεο της διάσωσης της Άγια έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πλάνα έδειξαν έναν άνδρα να τρέχει από τα συντρίμμια ενός κτιρίου που κατέρρευσαν, κρατώντας ένα μωρό καλυμμένο με σκόνη.

Ο Καλίλ αλ- Σουάντι ένας μακρινός συγγενής, ο οποίος ήταν εκεί όταν το βρέφος ανασύρθηκε ασφαλές, έφερε το νεογέννητο στον γιατρό Μαρούφ στην πόλη Αφρίν της Συρίας.

Χιλιάδες άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ζητήσει πλέον λεπτομέρειες ώστε να υιοθετήσουν την μικρή Άγια. «Θα ήθελα να την υιοθετήσω και να της χαρίσω μια αξιοπρεπή ζωή», είπε ένας χρήστης των social media.

Ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής του Κουβέιτ είπε: «Είμαι έτοιμος να φροντίσω και να υιοθετήσω αυτό το παιδί… αν μου το επιτρέψουν οι νομικές διαδικασίες».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του νοσοκομείου, Καλίντ Αττιά, λέει ότι έχει λάβει δεκάδες κλήσεις από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που θέλουν να υιοθετήσουν τη μικρή Άγια.

Η Δρ Αττιά, ο οποίος έχει μια κόρη μόλις τέσσερις μήνες μεγαλύτερη από την Άγια, είπε: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να την υιοθετήσει τώρα. Μέχρι να επιστρέψει η μακρινή οικογένειά της, τη συμπεριφέρομαι σαν δική μου κόρη». Προς το παρόν, η γυναίκα του τη θηλάζει στο πλευρό της δικής τους κόρης.

Στην πόλη Τζινταϊρίς, την πατρίδα του Άγια, οι άνθρωποι έψαχναν μέσα από τα κτίρια που κατέρρευσαν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ένας δημοσιογράφος εκεί, ο Mohammed al-Adnan είπε στο BBC, «Η κατάσταση είναι μια καταστροφή. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι κάτω από τα ερείπια. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν έχουμε βγάλει ακόμα». Εκτίμησε ότι το 90% της πόλης είχε καταστραφεί και η περισσότερη βοήθεια μέχρι στιγμής είχε προέλθει από τους ντόπιους.

Διασώστες από την οργάνωση White Helmets, οι οποίοι είναι πολύ εξοικειωμένοι με την ανάσυρση ανθρώπων από τα ερείπια για πάνω από μια δεκαετία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, βοηθούν στο Τζινταϊρίς.

«Οι διασώστες μπορεί να καταλήξουν επίσης θύματα λόγω του πόσο ασταθές είναι το κτίριο», είπε ο Μοχάμεντ αλ-Καμέλ.

«Μόλις βγάλαμε τρία πτώματα από αυτά τα ερείπια και πιστεύουμε ότι υπάρχει μια οικογένεια εκεί μέσα που είναι ακόμα ζωντανή – θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», πρόσθεσε.

Στη Συρία, περισσότεροι από 3.000 θάνατοι έχουν αναφερθεί μετά τον σεισμό μέχρι στιγμής.

Αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει όσους έχασαν τη ζωή τους σε περιοχές της χώρας που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας