Πολιτική Ρεπορτάζ

Παλαί Ντε Σπορ / Δημ. Κουτσούμπας: “Μόνοι τους και όλοι μας, με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ!”

Γέμισε απόψε το Παλαί ντε Σπορ, στη Θεσσαλονίκη, από χιλιάδες ανθρώπους του μόχθου, ανθρώπους κάθε ηλικίας που έδωσαν το παρόν στο προσκλητήριο του ΚΚΕ και συμμετείχαν στη μεγάλη πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Μια εκδήλωση που ανέδειξε την απήχηση που βρίσκει το κάλεσμα του ΚΚΕ προς το λαό να αλλάξει σελίδα και “να γράψει το δικό του σενάριο” με επίκεντρο τις ανάγκες του.

Με το σύνθημα “Ενας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία”, υποδέχθηκαν τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οι χιλιάδες παραβρισκόμενοι, με τον τόνο να τον δίνει η νεολαία.

Σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας, ο χώρος δονούνταν από τα συνθήματα όπως “Εμπρός λαέ άλλαξε σελίδα με το ΚΚΕ η μόνη σου ελπίδα”, ”ΚΚΕ δυνατό δύναμη για το λαό”, “Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με το ΚΚΕ επίθεση και πάλη”.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν, χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες, αγρότες που τούτες τις μέρες δίνουν τη μάχη στα μπλόκα του αγώνα, αλλά και απεργοί της “Μαλαματίνα” που παλεύουν 6 μήνες για ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ΣΣΕ, φοιτητές, μαθητές.

Παραβρέθηκαν δεκάδες συνδικαλιστές από μια σειρά χώρους δουλειάς που αναπτύχθηκαν αγώνες το τελευταίο διάστημα.

Στους χιλιάδες, διακρίναμε παλιά στελέχη του ΚΚΕ,ανάμεσά τους ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, ο Χρήστος Κόφας, ο Γιάννης Κατσαρός, κ.α.. Τον Αγάπιο Σαχίνη, τον Κώστα Ζουράρι, την οικογένεια Ιωακείμ Μπελίδη, ιδιοκτήτη του σπιτιού στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, όπου την περίοδο της κατοχής λειτούργησε το παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ.

Ο Γιώργος Κούδας, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, είχε τη διάθεση να παραβρεθεί στην αποψινή εκδήλωση, αλλά λόγω ασθένειας δεν μπόρεσε. Μετέφερε τις ευχές του μέσω του Αγάπιου Σαχίνη, στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για επιτυχία σε όλες του τις προσπάθειες και τις ευχές του και την αγάπη του στον Γιώργο Νταλάρα.

Η συναυλία ξεκίνησε λίγο μετά την ομιλία με χαιρετισμούς του Γ. Νταλάρα και του Κώστα Καλδάρα, γιο του Απόστολου.

Διαβάστε αποσπάσματα από την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα: 

«Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είναι αλήθεια πως με αυτή τη μεγάλη εκδήλωση απόψε εδώ στη Θεσσαλονίκη, κάνουμε μια μικρή στάση για να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ορμή τη μεγάλη πολιτική εξόρμηση στον λαό της πόλης.

Συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για να κάνουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι άνθρωποι του μόχθου, μια επιλογή που είναι στη σκέψη τους, αλλά συχνά αναβάλουν για αργότερα.

Να πάρουν τη θέση τους δίπλα στο ΚΚΕ, σε όλες τις μάχες, να φτάσουν στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι.

Με μεγαλύτερο πείσμα και δύναμη και κόντρα σε θεούς και δαίμονες, όπως έχουμε μάθει, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να βγει πιο δυνατό το ΚΚΕ στις εκλογές! Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να είναι δηλαδή, ο λαός πιο δυνατός την επόμενη μέρα! Να είναι όσο γίνεται πιο αδύναμη και η επόμενη, από χέρι, αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποιο χρώμα κι αν έχει!

Μπορούμε να τα καταφέρουμε! Μπορούμε να ακυρώσουμε τους εκβιασμούς που εξαπολύουν τα κόμματα του κατεστημένου, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Να αχρηστεύσουμε τις παγίδες που στήνουν, πότε με τα ψεύτικα διλήμματά τους, πότε με την κάλπικη αντιπαράθεσή τους, για να κρύψουν, ότι και οι δύο έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Όπως έγινε, και όπως επίσης αποδείχτηκε τις 3 προηγούμενες μέρες στη βουλή με την πρόταση δυσπιστίας.

Έτσι γινόταν πάντα, έτσι γίνεται και τώρα, για να εγκλωβιστεί ο λαός. Αυτοί τη δουλειά τους, και μεις τη δική μας.

Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να δει ο λαός, ότι πραγματικό κέρδος για τον ίδιο, για το κίνημά του, και το οποίο θα το βρει μπροστά του την επόμενη μέρα, είναι η ισχυροποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Απευθυνόμαστε, σε όλους όσοι βρεθήκαμε πλάι στους αγώνες τα προηγούμενα χρόνια για να εμποδίσουμε μέτρα, για να μη φορτωθούμε νέες απώλειες, για να κερδίσουμε ορισμένες ανάσες ανακούφισης.

Για να μείνουν στα χαρτιά οι αντιλαϊκοί, αντιδραστικοί νόμοι που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, πολλές φορές με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι μας εμπιστεύτηκαν στα σωματεία, στους συλλόγους, στις επιτροπές αγώνα. Σε όσους και όσες, στην πραγματικότητα άρχισαν να εμπιστεύονται τη δύναμη της συλλογικής οργάνωσης, του ανυποχώρητου αγώνα.

Άρχισαν να βλέπουν ότι μπροστά μας δεν έχουμε απλά μία αδίστακτη κυβέρνηση του κεφαλαίου, αλλά συνολικά το ίδιο σύστημα και την εξουσία του κι αυτό πρέπει να βάλουμε σημάδι για να βαδίσουμε στο δικό μας ανεξάρτητο και αυτοτελή δρόμο, για τις δικές μας ανάγκες.

Αυτό το βήμα που πολλοί και πολλές έκαναν, σήμερα δεν μπορεί να μείνει στη μέση, να ανακοπεί, να ακυρωθεί, να μπλοκαριστεί από ένα λάθος. Πρέπει να προχωρήσει σταθερά μπροστά!

Κι έτσι, η στήριξη που δώσατε στους κομμουνιστές στα εργατικά σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους, στους μαζικούς φορείς της συνοικίας, η συμμετοχή σας στην απεργία, στη διαμαρτυρία, στην κινητοποίηση, ΤΩΡΑ στις εκλογές να γίνει ψήφος στο ΚΚΕ.

Γιατί έχουμε πάλι αγώνες αύριο, όπως έλεγε κι ένα παλιό, αλλά επίκαιρο σύνθημα.

Κι αυτούς τους αγώνες που μπορεί να φουντώσουν και να γίνουν κοινωνική έκρηξη, φοβούνται τα αστικά επιτελεία, γι’ αυτό εμφανίζουν πάλι τον μπαμπούλα της κυβερνητικής σταθερότητας.

Παίρνουν τα μέτρα τους, γιατί βλέπουν πως αν στο παρελθόν, δυσκολεύτηκαν μια φορά να κουμαντάρουν τα αδιέξοδα του συστήματός τους, με τις οικονομικές κρίσεις που εναλλάσσονται με περιόδους μικρής ανάκαμψης, με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που κλιμακώνεται και τις αντιθέσεις τους που οξύνονται, τώρα θα δυσκολευτούν δέκα φορές περισσότερο.

Βασικό μέλημά τους είναι να μην απειληθεί η σταθερότητα του συστήματος -όπως τη λένε- που όλοι τους υπηρετούν.

Όμως αυτό που καμιά φορά μοιάζει αδύνατο, μπορεί να γίνει δυνατό! Μπορεί να δημιουργηθούν ρωγμές και κλονισμοί στην εξουσία του κεφαλαίου… Θα φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι πήραν κουράγιο και δύναμη από την αταλάντευτη στάση του ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια. Όσοι ψήλωσαν γιατί τους έδωσε μπόι η συμμετοχή στον αγώνα. Όσοι αναθάρρησαν γιατί κρατά ξανά, ζωντανή την ελπίδα το Κόμμα.

Θυμάστε; Μέσα στην πανδημία και το αυστηρό lockdown, η εικόνα της μεγάλης συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάς κόντρα στις απαγορεύσεις, που έκανε το γύρο του κόσμου για να στείλει μήνυμα παντού ότι η εργατική τάξη δεν έχει πει την τελευταία της κουβέντα. Ή όταν η κόκκινη ανθρώπινη αλυσίδα στον γιορτασμό του Πολυτεχνείου που είχε απαγορεύσει η κυβέρνηση, δεν έσπασε, έμεινε όρθια μπροστά στην καταστολή και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης της ΝΔ.

Όταν τα έδρανα του ΚΚΕ μέσα στη Βουλή έμειναν άδεια στην ομιλία της μαριονέτας του ΝΑΤΟ Ζελένσκι και των ναζί του Αζόφ.

Όταν τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη αποδείχτηκαν παλληκάρια, απέναντι στην άγρια καταστολή και τις διώξεις, γιατί η απεργιακή συγκέντρωση μπήκε μέσα στο λιμάνι, όπου είχε καταπλεύσει ΝΑΤΟϊκό πλοίο για να ξεφορτώσει στρατιωτικό εξοπλισμό με προορισμό την Ανατολική Ευρώπη.

Όλοι παίρνουν κουράγιο και δύναμη όταν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και άλλοι αγωνιστές αφήνουν έξω από τα εργοστάσια, τα γραφεία και τους κλάδους τους αντιλαϊκούς νόμους, πετάνε στα σκουπίδια τον αντεργατικό νόμο του Χατζηδάκη.

Όταν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες πετάνε έξω από τις σχολές την πανεπιστημιακή αστυνομία, όπως εδώ στο ΑΠΘ. Όταν πετάνε έξω από τα σχολεία και τις γειτονιές τους φασίστες, ναζί εγκληματίες και δω στην Θεσσαλονίκη.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι αρχίζουν να σκέφτονται, πως τελικά υπάρχει εναλλακτική για τον λαό. Κι ότι αυτή την κρατάει με πείσμα ζωντανή αυτό το Κόμμα, γιατί έχει ολοκληρωμένο επιστημονικό σχέδιο για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Αυτό το σχέδιο το έχει επεξεργαστεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Τη συνέχεια της ομιλίας μπορείτε να τη διαβάσετε  ΕΔΩ (902.gr)

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας