Άρθρα Ελλάδα Κοινωνία Κόσμος Οικονομία Πολιτική

“Τελείωσε το… διάλειμμα για τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος” / γράφει ο Άρης Χατζηγεωργίου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην efsyn.gr  στις 26/1/’23 και οι τιμές που αναφέρονται αφορούν εκείνη την ημέρα. Σήμερα, όπως και φαίνεται και στον χάρτη που ακολουθεί στη συνέχεια, έχουμε το ακριβότερο ρεύμα χοντρικής στην Ευρώπη. Πάνω από πέντε φορές ακριβότερο της Σουηδίας και πάνω από τέσσερις φορές από την Ισπανία και Πορτογαλία. Αυτές τις χώρες δεν επηρεάζει ο πόλεμος, ή είμαστε πρωταθλητές στην αισχροκέρδεια;
Όσο για το κυβερνητικό αφήγημα που λέει ότι έχουμε το… φθηνότερο στη λιανική τιμή λόγω των επιδοτήσεων, στην ουσία λεφτά του κράτους που προκύπτουν από την σκληρή φορολογία των πολιτών βρίσκουν δρόμο για την επιδότηση της αισχροκέρδειας των εταιριών ρεύματος, την οποία και νομιμοποιούν. 
far
Στα 179,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται σήμερα στην Ελλάδα ● Τις φθηνότερες τιμές προσφέρουν Ισπανία και Πορτογαλία καθώς το «ιβηρικό μοντέλο» κρατά τις τιμές στα 67,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Στον πρωταθλητισμό της ακριβότερης ευρωπαϊκής χώρας ως προς τη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος επιστρέφει σήμερα η Ελλάδα ύστερα από διάλειμμα λίγων ημερών.

Η μέση χονδρεμπορική τιμή σήμερα διαμορφώνεται στην Ελλάδα στα 179,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ακολουθούν δεύτερη η Ελβετία (175,64 ευρώ) με καταναλωτές πολλαπλάσιας αγοραστικής δύναμης, η Ιταλία με 173,89 ευρώ και το Βέλγιο με 172,55 ευρώ. Πάνω από τα 170 ευρώ είναι η χονδρεμπορική τιμή σε Αυστρία και Πολωνία και λίγο πιο χαμηλά ακολουθούν Σλοβενία, Σλοβακία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Κροατία, Βουλγαρία, Τσεχία και Γερμανία. Κάτω από τα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα κινούνται οι χονδρεμπορικές τιμές σε Δανία, Ολλανδία, Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία. Η Σερβία χρεώνει σήμερα 115,81 ευρώ ενώ ως συνήθως τις φθηνότερες τιμές προσφέρουν Ισπανία και Πορτογαλία, καθώς το «ιβηρικό μοντέλο» κρατά τις τιμές στα 67,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η Ελλάδα είχε υποχωρήσει από τις πρώτες θέσεις της ακρίβειας για λίγες μέρες μετά τις 16 Ιανουαρίου 2023. Είχε προηγηθεί σχεδόν ένας πλήρης μήνας με τη χώρα μας να βρίσκεται σταθερά και αδιάλειπτα στην πρώτη θέση του βάθρου. Η απογείωση των τιμών στην Ελλάδα ξεκίνησε λίγο πριν από την εορταστική περίοδο, στις 21 Δεκεμβρίου 2022, καθώς εκείνο το διάστημα όλες οι χώρες της Ευρώπης βρέθηκαν να καταγράφουν τιμές μονοψήφιες ενώ υπήρξε και μέρα αρνητικών χρεώσεων, λόγω της μειωμένης ζήτησης και των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν.

Στο ίδιο διάστημα η χονδρεμπορική τιμή στην Ελλάδα βρέθηκε πολλές φορές πολύ πάνω από τα 250, τα 260 και τα 270 ευρώ ανά μεγαβατώρα, παρά το γεγονός ότι και εδώ οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές όπως και η ζήτηση μειωμένη λόγω των εορτών. Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιολογήσει τότε την τεράστια απόσταση ανάμεσα στις χονδρεμπορικές τιμές της Ελλάδας με αυτές της υπόλοιπης Ευρώπης, κυκλοφορούσαν σχεδόν καθημερινά πανομοιότυπα άρθρα που την εξηγούσαν βάσει του μοντέλου με το οποίο λειτουργεί η ελληνική αγορά φυσικού αερίου.

Οπως ανέφεραν, στη χώρα μας λειτουργεί το μοντέλο «month ahead» το οποίο έχει ως αποτέλεσμα, όταν οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου πέφτουν, αυτή η πτώση να εμφανίζεται με καθυστέρηση ενός μήνα.

Σε μια αγορά χωρίς ανταγωνισμό όπως η ελληνική, το μοντέλο αυτό προστατεύει τις μεγάλες εταιρείες φυσικού αερίου οι οποίες διατηρούν την υψηλή τους κερδοφορία. Το υψηλό αυτό κόστος δεν μεταφέρεται ευθέως στους καταναλωτές λόγω των κρατικών επιδοτήσεων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) που κρατά χαμηλά τις λιανικές τιμές.

Για να συμβεί αυτό, όμως, το κόστος καλύπτεται και πάλι από τους καταναλωτές που συμβάλλουν στο ΤΕΜ είτε μέσω άλλων χρεώσεων είτε μέσω της φορολογίας. Οπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, η επαναφορά της Ελλάδας στην πρώτη θέση της ακρίβειας δεν μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί από το μοντέλο «month ahead», καθώς έναν μήνα πριν οι περισσότερες χώρες χρέωναν πολύ κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σημείωση Φαρέτρας: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην efsyn.gr  στις 26/1/’23 και οι τιμές που αναφέρονται αφορούν εκείνη την ημέρα.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας