Πειρατολόγιο / Παρασκευή 27 Ιανουαρίου: 2023 Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος | video
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε στις 2 Νοεμβρίου 2005 να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία.
Η «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής τον Ιανουάριο του 2004 και τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου, για να τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και να εξαρθεί ο ηρωισμός των χριστιανών Ελλήνων, που με κίνδυνο της ζωής τους στην κατεχόμενη Ελλάδα, έσωσαν πολλούς Εβραίους συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο.
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβει υπόψη κάποιος που ασχολείστε με την καταγραφή του αριθμού θυμάτων του Ολοκαυτώματος είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο κάποιος κύριος κατάλογος εκείνων που έχασαν τη ζωή τους.
Το σίγουρο είναι ότι ανάμεσα στα εκατομμύρια ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους είναι: Εβραίοι , Σοβιετικοί πολίτες , Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, μη Εβραίοι Πολωνοί πολίτες, Σέρβοι πολίτες (στα εδάφη της Κροατίας, της Βοσνίας και της Ερζεγοβίνης), άτομα με αναπηρίες που ζούσαν σε ιδρύματα, Ρομά, μάρτυρες του Ιεχωβά, κατά εξακολούθηση εγκληματίες, Γερμανοί πολιτικοί αντιφρονούντες – αντιστασιακοί και ομοφυλόφιλοι.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί μέσα από το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης την αίθουσα του ολοκαυτώματος καθώς επίσης και την αίθουσα Ανδρέας Σεφιχά όπου υπάρχουν χαραγμένα σε μαρμάρινες πλάκες τα ταυτοποιημένα ονόματα των Θεσσαλονικέων Εβραίων θυμάτων του ολοκαυτώματος , πάνω από 20 χιλιάδες και η έρευνα συνεχίζεται.