Κορωνοϊός

Covid-19: 168 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα, / μείωση σε εισαγωγές και διασωληνώσεις

Μείωση των γριπωδών συνδρομών ανεξαρτήτως παθογόνου, και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, καταγράφει η έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 16-22 Ιανουαρίου, ωστόσο καταγράφηκαν και αυτή την εβδομάδα 168 απώλειες ζωών λόγω της ασθένειας Covid-19.

Covid-19

Όσον αφορά τον ιό SARS-CoV2, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ μείωση παρουσίασαν ο αριθμός των εισαγωγών και των νέων διασωληνώσεων.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 153. Επίσης, καταγράφηκαν 168 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 55-97).

Κυρίαρχη παραμένει η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5, ενώ το ποσοστό της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 αυξήθηκε σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5. Συχνότερη υπο-παραλλαγή της BA.2 παραμένει η BA.2.75 με ποσοστό 46%, η υπο-παραλλαγή CH.1.1 αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 35% των στελεχών ΒΑ.2, ενώ ακολουθεί η υπο-παραλλαγή XBB με ποσοστό 15%.

Η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 9 δείγματα, ενώ η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 2 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Γρίπη

Δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή στην κοινότητα η θετικότητα για γρίπη την ίδια περίοδο, ωστόσο καταγράφηκαν δύο νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι.

Από την αρχή επιτήρησης της γρίπης, έως αυτή την εβδομάδα νοσηλεύτηκαν 55 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 17 θάνατοι, ενώ καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 249 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων τα 246 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β

Από τα 245 στελέχη τύπου Α, 236 (96%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 9 (4%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Καθησυχαστικά είναι τα στοιχεία για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό – RSV, καθώς η θετικότητα παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας