Κοινωνία

Χριστιανική Δημοκρατία: Έφυγε από τη ζωή ο Επίτιμος Πρόεδρος του κινήματος Μανώλης Μηλιαράκης

  • Σάββατο 21 Ιανουαρίου 10 π.μ. στο Α’  Νεκροταφείο Αθηνών η εξόδιος ακολουθία του αδ Μανώλη Μηλιαράκη

Το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας, με αφορμή την εκδημία του Επιτίμου Προέδρου του, Προέδρου του στο διάστημα 1989-2015 και ιστορικού στελέχους του Μανώλη Μηλιαράκη, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:   

Το μεσημέρι της 18ης Ιανουαρίου, αφού νοσηλεύθηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Σωτηρία» από τις 14 Δεκεμβρίου 2022, έφυγε από κοντά μας ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Μανώλης Μηλιαράκης.

Ο Μανώλης Μηλιαράκης γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1940. Κατάγεται από την Καλλονή Ηρακλείου Κρήτης, από φτωχή αγροτική οικογένεια με ζωντανή λαϊκή πίστη. Σπούδασε Φυσικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στα φοιτητικά του χρόνια, τον έδιωξαν από χριστιανικό οικοτροφείο, γιατί στις συζητήσεις με τους συμφοιτητές του μιλούσε για τα δίκαια του λαού και για το κοινωνικό μήνυμα του Ευαγγελίου. Την περίοδο αυτή συνδέθηκε με το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας και εντάχθηκε στη νεολαία του Ε.Χ.Ο.Ν.. Δραστηριοποιήθηκε έντονα ως στέλεχος της Χριστιανικής Δημοκρατίας και ήταν υποψήφιος βουλευτής στις προγραμματισμένες εκλογές του Μαΐου 1967, οι οποίες δεν έγιναν ποτέ λόγω του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967.

Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών μετείχε ενεργά στην αντιδικτατορική αντίσταση, μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη του Κινήματος. Όταν, μετά την κατάργηση της προληπτικής λογοκρισίας από τον Ιανουάριο του 1970, κυκλοφόρησε η εφημερίδα μας «Χριστιανική», μέχρι το κλείσιμό της από τη δικτατορία του Ιωαννίδη τον Δεκέμβριο του 1973, κάλυπτε το σπουδαστικό ρεπορτάζ, συντελώντας έτσι να γίνει η εφημερίδα στα χρόνια εκείνα ένα από τα σπάνια βήματα που προέβαλλε τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, με αποκορύφωμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Μετά την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος και την επανακυκλοφορία της εφημερίδας το 1974, απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος και στέλεχός της, μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Έγινε διευθυντής της μέχρι το 1985. Παρά το γεγονός ότι είχε τη δυνατότητα να διοριστεί ως εκπαιδευτικός στο Δημόσιο, επέλεξε να αφιερώσει τη ζωή του στο έργο της  Χριστιανικής Δημοκρατίας και της εφημερίδας της.

Το 1977 ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθηνών με την «Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων», συνασπισμού κομμάτων στον οποίο μετείχε η Χριστιανική Δημοκρατία στη βάση κοινού επεξεργασμένου προγράμματος.

Το 1979 εκλέχτηκε από το Α’ Συνέδριο  του Κινήματος Αντιπρόεδρος, αξίωμα που διατήρησε μέχρι το 1989.

Ήταν υποψήφιος βουλευτής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις όπου η Χριστιανική Δημοκρατία συμμετείχε αυτοτελώς. Βουλευτικές εκλογές 1981 και 1989, εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο 1984 και 1989.

Από το 1989 έως το 2015 διετέλεσε Πρόεδρος του Κινήματος. Από τότε και μετά, ανακηρύχθηκε από το Η’ Συνέδριο επίτιμος Πρόεδρος της ΧΔ, στα πλαίσια της οποίας παρέμενε συνεχώς ενεργός με την ανεκτίμητη προσφορά του, ως στέλεχος του Κινήματος και της εφημερίδας.

Παράλληλα, ήταν ενεργός στον αγώνα των Κυπρίων αδελφών μας για την αποτίναξη της τουρκικής Κατοχής, μετέχοντας στη ΣΕΥΑΕΚ (Συντονιστική Επιτροπή Υποστήριξης Αγώνα  για Ελεύθερη Κύπρο), της οποίας έχει διατελέσει Πρόεδρος, καθώς και για την υπόθεση της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, μετέχοντας στο Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.

Ως άνθρωπος της ανιδιοτελούς προσφοράς, πέρα από τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, ο Μανώλης Μηλιαράκης στην προσωπική του ζωή έδειχνε αμέριστη αλληλεγγύη σε όποιον είχε ανάγκη.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί το Σάββατο 21 Ιανουαρίου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών στις 10 το πρωί.

Ο Πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατίας Γιάννης Ζερβός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βαθύτατη είναι η οδύνη για την εκδημία του επίτιμου Προέδρου της ΧΔ αδελφού Μανώλη Μηλιαράκη, που από τα νεανικά του χρόνια, έζησε και αγωνίστηκε ως υπόδειγμα ανθρώπου της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον πλησίον και το κοινωνικό σύνολο, σε καιρούς που κυριαρχούν η ατομοκρατία, ο ωφελιμισμός και ο συνακόλουθος ευτελισμός της πολιτικής ζωής. Σε μια όλο και πιο αντιχριστιανική κοινωνία, έδωσε την προσωπική του μαρτυρία για την ανάδειξη του κοινωνικού μηνύματος του Ευαγγελίου. Για όλους εμάς που τον γνωρίσαμε από κοντά και επί δεκαετίες συνεργαστήκαμε μαζί του, η απώλειά του είναι βαρύτατη και δυσαναπλήρωτη και το πένθος μας βαρύ. Εκφράζουμε εγκάρδια συλλυπητήρια στους συγγενείς του. Ο Θεός ας τον αναπαύει.

Καλό Παράδεισο να έχεις αδελφέ Μανώλη. Θα τιμήσουμε έμπρακτα τη μνήμη σου συνεχίζοντας τον αγώνα τον καλό.»

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας