Κόσμος

Ιπτάμενα ραντάρ στέλνει το ΝΑΤΟ στη Ρουμανία

Σε ακόμα μια κίνηση κλιμάκωσης στον πόλεμο της Ουκρανίας προχώρησε το ΝΑΤΟ, καθώς ανακοίνωσε την ανάπτυξη αεροσκαφών επιτήρησης AWACS στη Ρουμανία από τις 17 Ιανουαρίου. Ο σκοπός αυτών των ιπτάμενων ραντάρ είναι να υποστηρίξουν την ενισχυμένη παρουσία της Συμμαχίας στην περιοχή και να «παρακολουθούν τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα».

«Τα AWACS μας μπορούν να εντοπίζουν αεροσκάφη από εκατοντάδες χιλιόμετρα, μια κρίσιμη ικανότητα για την αποτροπή και την άμυνα του ΝΑΤΟ», είπε η εκπρόσωπος της Συμμαχίας, Οάνα Λουνγκέσκου, σε σχετική ανακοίνωση. Πρόσθεσε πως τα αεροσκάφη, υποστηριζόμενα από αεροπλάνα ανεφοδιασμού, θα έχουν την έδρα τους στο Οτοπένι, κοντά στο Βουκουρέστι, στη Ρουμανία, και θα πραγματοποιούν επιχειρήσεις αεροπορικής επιτήρησης «αποκλειστικά πάνω από έδαφος της Συμμαχίας», επέμεινε. Η αποστολή προβλέπεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Η πρώτη πτήση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου. Το αεροσκάφος ανήκει στον στόλο 14 αεροσκαφών AWACS του ΝΑΤΟ με έδρα το Γκαϊλενκίρχεν, στη Γερμανία, και 180 στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ θα σταλούν στο Οτοπένι για τη συντήρηση και την προστασία του αεροπλάνου.

Η ενίσχυση των δυνάμεων της Συμμαχίας

Το ΝΑΤΟ ενίσχυσε την άμυνα των χωρών της ανατολικής πτέρυγάς του με μονάδες εξοπλισμένες με βαρύ οπλισμό που υποστηρίζονται από άρματα μάχης, επιπλέον αεροσκάφη επιτήρησης και ανεφοδιασμού απαντώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από τον Φεβρουάριο του 2022, τα AWAKS του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν τακτικές περιπολίες πάνω από την ανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Βαλτικής θάλασσας για να ακολουθήσουν τα ρωσικά μαχητικά που πετούν κοντά στα σύνορα των χωρών της Συμμαχίας.

Ένας από τους οκτώ τακτικούς πολυεθνικούς σχηματισμούς που έχει αναπτύξει το ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγά του σταθμεύει στη Ρουμανία. Υπό γαλλική διοίκηση, αριθμεί χίλιους στρατιώτες που προστατεύονται από το γαλλικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας εδάφους-αέρος μέσου βεληνεκούς «ΜΑΜΒΑ» και υποστηρίζονται από δεκατρία άρματα μάχης Leclerc.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας