Life Κόσμος

Οι επτά ποδοσφαιριστές που ήταν πάμπλουτοι πριν μπουν στα γήπεδα

Το κάστρο των Βιάλι, η εταιρεία χάλυβα του Πίρλο, ο μεγαλοδικηγόρος πατέρας του Πικέ και ο Μπολκιάχ από το Μπρουνέι που μπορεί να αγοράσει δυο φορές όλη την Premier League
O Τζιανλούκα Βιάλι

Η περιουσία του φτάνει για να αγοράσει δυο φορές ολόκληρη τη βρετανική Premier League, το ακριβότερο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του πλανήτη με συνολική αξία 10 δισ. ευρώ και να του περισσέψουν χρήματα.

Εκείνος όμως προτιμά να κυνηγάει το όνειρο του μέσα στα γήπεδα και όχι έξω από αυτά, καθώς το οικονομικό του είναι λυμένο από την ώρα που γεννήθηκε.

Φαΐκ Μπολκιάχ

Η περίπτωση του Φαΐκ Μπολκιάχ θεωρείται η πιο χαρακτηριστική από την πλευρά των παικτών οι οποίοι υπήρξαν πάμπλουτοι πολύ πριν αρχίσουν να εισπράττουν μυθικά (για τους περισσότερους από αυτούς, έστω) ποσά από τις ομάδες τους.

Σύμφωνα με τα βρετανικά media ο γιος του Τζέφρι Μπολκιάχ, πρίγκηπα του Μπρουνέι και ανιψιός του Σουλτάνου Χασανάλ Μπολκιάχ, υπολογίζεται ότι έχει στην «άκρη» περί τα 20 δισ. λίρες σε διάφορα περιουσιακά στοιχεία, άρα το χαρτοφυλάκιο του αυξήθηκε κατά 5 εκατ. λίρες σε σύγκριση με τις πιο πρόσφατες αναφορές στο πρόσωπο του, άρα σε ευρώ είναι 22,6 δισ.

Το όνομα του επανήλθε στην επικαιρότητα όταν έγινε γνωστό ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο πήρε μεταγραφή στην Αλ Νασρ της Σαουδικής Αραβίας και θα προσθέσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς του άλλα 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα 2,5 χρόνια.

Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ αν καταφέρει από τα 38 του περίπου έως τα 40 του να «καρπωθεί» όλη την αμοιβή του από τους Σαουδάραβες, θα δει τα έσοδα της καριέρας του να εκτοξεύονται πάνω από το 1 δισ. ευρώ, αλλά όπως σχολιάζουν οι ειδικοί της ποδοσφαιρικής αγοράς πάλι θα υπάρχει κάποιος πλουσιότερος κατά 15-20 φορές από τον CR7, έστω χωρίς να το οφείλει στα… συμβόλαια του.

Ο Μπολκιάχ δεν είναι ο μόνος που ήταν ήδη κροίσος όταν μπήκε στους αγωνιστικούς χώρους. Μια 7άδα ποδοσφαιριστών (είτε διάσημων, είτε πιο… άσημων τουλάχιστον ως προς τα επιτεύγματα τους με τις φανέλες που φόρεσαν ο καθένας τους) ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Για φοροδιαφυγή 14.500.000 ευρώ κατηγορείται η Σακίρα - Media

Πλην του Φαΐκ Μπολκιάχ, στην ίδια λίστα συμπεριλαμβάνονται δηλαδή ο αείμνηστος Τζιανλούκα Βιάλι, που έφυγε από την ζωή τις προηγούμενες ημέρες, ο Αντρέα Πίρλο, ο Ζεράρ Πικέ, ο Αχμέντ Χοσάμ ή Μίντο, ο Μάριο Γκέτσε και ο Πατρίκ Μπάμφορντ.

Αντρέα Πίρλο

Προερχόμενοι από οικογένειες με πολλά λεφτά και μεγάλες επιχειρήσεις θέλησαν να κάνουν καριέρα περισσότερο από άλλους συνάδελφούς τους ίσως για την δόξα και αυτό φαίνεται από την καταγωγή τους, το background τους και κάποιες ιστορίες οι οποίες συνοδεύουν την πορεία τους στον χρόνο.

Στους εύπορους «προ ποδοσφαίρου» περιλαμβάνονται ο Ολλανδός Ρόμπιν φαν Πέρσι (ο πατέρας του γλύπτης, η μητέρα του ζωγράφος, η μητέρα του ζωγράφος και σχεδιάστρια κοσμημάτων), ο Γάλλος Χιούγκο Λιορίς (από πατέρα τραπεζίτη και μητέρα δικηγόρο), ο βραζιλιάνος Κακά (ο πατέρας του ήταν μηχανικός), ο προερχόμενος από ποδοσφαιρικό σόι Άγγλος Φρανκ Λάμπαρντ κ.α. Κι άλλοι βέβαια ξεκίνησαν φτωχοπαίδια και μεγαλούργησαν.

Το κάστρο, ο χάλυβας, οι business

Η είδηση του θανάτου του θρυλικού Τζιανλούκα Βιάλι μόλις στα 58 του χρόνια προκάλεσε βαθιά θλίψη σε εκατομμύρια θαυμαστές του Ιταλού πρώην άσου των Σαμπντόρια, Γιουβέντους, Τσέλσι (και προπονητή στην τελευταία).

Ο Βιάλι μεγάλωσε σε ένα πολυτελές κάστρο του 14ου αιώνα 60 δωματίων, το Castello Di Belgioioso στην Κρεμόνα, με τους γονείς του και τα τέσσερα αδέλφια του.

Έζησε από νεαρή ηλικία την μεγάλη ζωή χάρη στον τεράστιο πλούτο του πατέρα του, ενός αυτοδημιούργητου εκατομμυριούχου κατασκευαστή ακινήτων και μάλιστα συνέχισε για αρκετά χρόνια να χρησιμοποιεί το κάστρο ως περιστασιακή κατοικία του. Παρόλα αυτά, η μητέρα του Μαρία Τερέζα έδειχνε την σεμνότητα της οικογένειας «με την φράση είμαστε αστοί, αυτό είμαστε».

Ένας άλλος Ιταλός πρώην σταρ της Vecchia Signora, της Ίντερ, της Μίλαν και της εθνικής, ο Αντρέα Πίρλο, ανήκει στους mega-rich του ποδοσφαίρου.

Η επιτυχημένη επιχείρηση εμπορίας χάλυβα που ίδρυσε το 1982 στην Μπρέσια ο δικός του πατέρας του εξασφάλισε μια εξαιρετικά πλούσια ζωή, με τις ετήσιες πωλήσεις της Elg Steel να υπολογίζονται σε 67 εκατ. ευρώ.

Ο διεθνής μεσοεπιθετικός έγινε προπονητής αργότερα, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί μερίδιο, σύμφωνα με όσα λέγονται στην πατρίδα του, στην οικογενειακή επιχείρηση.

Ο 43χρονος βετεράνος «αστέρας» διαθέτει ανάμεσα σε άλλα προσωπικό αμπελώνα στην Β.Ιταλία όπου παράγει 20.000 μπουκάλια κρασί τον χρόνο και αποτελεί, όπως λένε στην χώρα του, την επιτομή της χλιδής. Πόσο μάλλον αν προστεθούν και τα εκατομμύρια που κέρδισε παίζοντας μπάλα σε επίπεδο ελίτ για πάνω από μια δεκαπενταετία.

Γιος ενός κορυφαίου δικηγόρου και επιχειρηματία, με μητέρα διευθύντρια νοσοκομείου, ο Ζεράρ Πικέ πριν εξελιχθεί σε μύθο της Μπαρτσελόνα, είχε μάθει να ζει πάντα μέσα στο χρήμα και στις business.

Βαδίζοντας στα χνάρια του, ο Ισπανός αμυντικός και πρώην σύζυγος της φημισμένης τραγουδίστριας Σακίρα πέρα από την επιτυχημένη ποδοσφαιρική καριέρα του διακρίθηκε και για τα επιχειρηματικά εγχειρήματά του.

Gianluca Vialli, Castello-di-Belgioioso

Η «λεπτομέρεια»; Ο παππούς του υπήρξε διευθυντής της Μπάρτσα, όπου ο ίδιος ως παίκτης συμπλήρωσε πάνω από 600 συμμετοχές πριν αποσυρθεί, αποκομίζοντας τα ανάλογα εισοδήματα.

Ο πάμπλουτος καθηγητής, το ταξιδιωτικό γραφείο, η JCB

Ο επόμενος που υπήρξε πολύ πλούσιος πριν καν φορέσει τα πρώτα ποδοσφαιρικά παπούτσια του ένας Γερμανός: ο Μάριο Γκέτσε.

Ο σκόρερ στον τελικό και νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014 είναι γιος ενός διάσημου καθηγητή, του Γιούργκεν Γκέτσε, ο οποίος κατείχε θέση ερευνητή στο τμήμα επιστήμης υπολογιστών του αναγνωρισμένου κύρους Πανεπιστημίου Yale της Αμερικής τη δεκαετία του 1990 και εργάσθηκε αργότερα στο Dortmund University of Technology.

Στην πόλη όπου ο Μάριο έζησε την εφηβεία του και αναδείχθηκε ως ποδοσφαιρικός σταρ της τοπικής Μπορούσια Ντόρτμουντ, μια από τις υπερδυνάμεις της Bundesliga.

Η ταχεία εξέλιξη του διεθνή πλέι μέικερ στις τάξεις της ομάδας έκανε ορισμένους να πιστέψουν ότι οφειλόταν στα πολλά χρήματα και την επιρροή του πατέρα του, αλλά σαφώς έπεφταν έξω.

Οι οπαδοί της Premier League θα θυμούνται το προσωνύμιο «Αιγύπτιος βασιλιάς» που είχε αποδοθεί στον Αχμέντ Χοσάμ, ή Mido. Τη σεζόν 2005-2006 ο άλλοτε επιθετικός και νυν τεχνικός, πέτυχε 13 γκολ με τα χρώματα της Τότεναμ ως δανεικός από την Ρόμα και έκανε το «μπαμ» πριν υπογράψει το νέο συμβόλαιό του (αγωνίσθηκε επίσης σε Άγιαξ, Μαρσέιγ, Θέλτα κ.α.).

Ήταν ωστόσο συνηθισμένος στα φώτα της δημοσιότητας και στο πολύ χρήμα πριν πατήσει το πόδι του σε βρετανικό έδαφος, λόγω του γεγονότος ότι ο πατέρας του (άλλοτε ποδοσφαιριστής και αυτός της Ζάμαλεκ), ο Χοσάμ Ουασφί δημιούργησε ένα από τα πιο επιτυχημένα ταξιδιωτικά γραφεία.

Για πολύ καιρό ακολουθούσε τον Πάτρικ Μπάμφορντ η φήμη ότι είναι ο βασικός κληρονόμος μιας εκ των κορυφαίων παγκοσμίως βιομηχανιών κατασκευής εκσκαφέων, φορτωτών και εξοπλισμού για τον κατασκευαστικό κλάδο, τον γεωργικό τομέα κ.α., της JCB. Η αλήθεια βρίσκεται στην μέση.

Ο πρώην κυνηγός της Τσέλσι και νυν της Λιντς αποτελεί μεν μακρινό συγγενή του ιδρυτή της πολυεθνικής εταιρείας Τζόζεφ Μπάμφορντ, αλλά η οικογένεια του διέθετε μια ανάλογη περιουσιακή επιφάνεια και του παρείχε ότι ήθελε πριν αποφασίσει να κάνει καριέρα στο ποδόσφαιρο. Ο Πάτρικ πήγε σε ιδιωτικό σχολείο, έμαθε βιολί και είχε την ευκαιρία να σπουδάσει στο Harvard University στις ΗΠΑ.

Τα 2.300 ΙΧ και το πάρτι των 14 εκατ.

Η υπόθεση του Φαΐκ Μπολκιάχ αξίζει να αναλυθεί λίγο παραπάνω. Ο 24χρονος κληρονόμος μιας αμύθητης περιουσίας στο Μπρουνέι αν και δεν έχει ανάγκη τα χρήματα από το ποδόσφαιρο, ούτε πρόλαβε να κερδίσει πολλά από αυτό, είναι αναμφισβήτητα ο πλουσιότερος που έχει παίξει ποτέ σε αυτό το σπορ.

Γεννημένος στο κοσμοπολίτικο Λος Άντζελες, μεγάλωσε στην Αγγλία. Από μικρή ηλικία έδειξε την αγάπη του για το ποδόσφαιρο και πέρασε τα εφηβικά του χρόνια σε Ακαδημίες βρετανικών συλλόγων όπως οι Σαουθάμπτον, Τσέλσι και Λέστερ, πριν μεταγραφεί στη β’ ομάδα της πορτογαλικής Μαρίτιμο όπου πραγματοποίησε τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα και εν συνεχεία, από πέρσι, στην ταϊλανδέζικη Τσονμπούρι.

Παίζει στην εθνική Μπρουνέι ως αρχηγός, η θέση του είναι εξτρέμ και δεκάρι, ενώ οι συμπαίκτες του φέρονται να βλέπουν στο πρόσωπο του έναν προσγειωμένο νεαρό άνδρα, στον οποίο δεν αρέσει να επιδεικνύει τα πλούτη του και είναι εργατικός στις προπονήσεις.

Ο Φαΐκ φοίτησε στα καλύτερα σχολεία, σπούδασε στο κολέγιο Bradfield, είχε στο πλευρό του τους κορυφαίους προπονητές και οι φίλοι του του αναγνωρίζουν δεν χρησιμοποίησε ποτέ την φήμη της οικογένειας του για να προωθηθεί, αν και μοιράζεται έναν «θησαυρό» με τα 18 αδέρφια του.

Άλλοι του καταλογίζουν πάντως διάφορες εκκεντρικότητες, όπως ότι είχε ως κατοικίδιο μία τίγρη και κάποια εποχή κατάφερε να ξοδέψει 35 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα.

Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη: ο πρίγκηπας του Μπρουνέι είναι ιδιοκτήτης ενός στόλου με περισσότερα από 2.300 πολυτελή αυτοκίνητα (Bentley, Ferrari, Rolls-Royce – η μια λέγεται πως είναι χρυσή κ.α.) και κάποτε πλήρωσε 14 εκατ. ευρώ για το πάρτι των 50ων γενεθλίων του, κλείνοντας μια ιδιωτική συναυλία με τον Μάικλ Τζάκσον για την οικογένεια του.

Πολλοί αποκαλούν τον Φαΐκ «άγνωστο» ποδοσφαιρικά, αν και έχει στο instagram περισσότερους από 200.000 followers.

Πηγή: newmoney.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων