Κόσμος

Εισβολή υποστηρικτών του Μπολσονάρου στο Βραζιλιάνικο Κογκρέσο / υπό κυβερνητικό έλεγχο η κατάσταση

Η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο ενώ έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συλλήψεις. Ερευνώνται οι υποκινητές της εισβολής.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου κατέλαβαν δια της βίας αυτή την Κυριακή το Εθνικό Κογκρέσο, όπως και άλλα διοικητικά κτίρια, αφού πρώτα έσπασαν τον αποκλεισμό της Στρατιωτικής Αστυνομίας και των δυνάμεων Εθνικής Ασφάλειας στην Εσπλανάδα των Υπουργείων στη Μπραζίλια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βραζιλίας, Φλάβιο Ντίνο, επιβεβαίωσε αυτή την Κυριακή ότι «η βούληση των φανατικών Μπολσοναρίστας που έχουν εισβάλει στο Εθνικό Κογκρέσο «δεν θα επικρατήσει».

Πλάνα που θυμίζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, πριν από δύο χρόνια, δείχνουν ένα πλήθος διαδηλωτών, ντυμένων με κιτρινοπράσινα μπλουζάκια, να καταλαμβάνει το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και διάφορα υπουργεία ενώ περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο. Μερικές χιλιάδες άνθρωποι εισέβαλαν στο Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο και θεάθηκαν να σπάνε έπιπλα. Βίντεο δείχνουν κατεστραμμένα γραφεία βουλευτών και διαδηλωτές όρθιους πάνω στα έδρανα της Γερουσίας. Οι μπολσοναρίστας φέρονται να έχουν καταστρέψει έργα τέχνης και να έχουν κλέψει το αρχικό Σύνταγμα της χώρας του 1988.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης υπολόγισαν ότι στις ταραχές συμμετείχαν περίπου 3.000 άνθρωποι.

Ο αριστερός πρόεδρος Λουίς Ιγνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου, είπε ότι η τοπική στρατιωτικοποιημένη αστυνομική δύναμη που αναφέρεται στον κυβερνήτη της Μπραζίλια Ιμπανέις Ρότσα, πρώην σύμμαχο του Μπολσονάρου, δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την προέλαση των διαδηλωτών.

Ο Λούλα διέταξε την ομοσπονδιακή παρέμβαση της δημόσιας ασφάλειας στην πρωτεύουσα και υποσχέθηκε παραδειγματική τιμωρία για τους ηγέτες της «φασιστικής» επίθεσης που είχε στόχο να προκαλέσει στρατιωτικό πραξικόπημα που θα μπορούσε να επαναφέρει τον Μπολσονάρου στην εξουσία.

«Όλοι οι άνθρωποι που το έκαναν αυτό θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν», είπε ο Λούλα σε δημοσιογράφους από την Πολιτεία του Σάο Πάολο.

Η επίθεση προκάλεσε ερωτήματα στους συμμάχους του Λούλα σχετικά με το πώς οι δυνάμεις δημόσιας ασφάλειας στην πρωτεύουσα ήταν τόσο απροετοίμαστες και συντρίφθηκαν εύκολα από ταραχοποιούς που είχαν ανακοινώσει τα σχέδιά τους τις προηγούμενες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Λούλα κατηγόρησε τον Μπολσονάρο ότι πυροδότησε τους υποστηρικτές του μετά από μια εκστρατεία αβάσιμων ισχυρισμών για εκλογική νοθεία μετά το τέλος της διακυβέρνησής του που χαρακτηρίστηκε από διχαστικό εθνικιστικό λαϊκισμό.

Από τη Φλόριντα, όπου πέταξε 48 ώρες πριν τη λήξη της θητείας του, ο Μπολσονάρου απέρριψε την κατηγορία, γράφοντας στο Twitter ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις ήταν δημοκρατικές, αλλά η εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια «ξεπέρασε τα όρια».

Η εισβολή, που υπενθύμισε την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια από υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καταδικάστηκε γρήγορα από παγκόσμιους ηγέτες, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Γάλλο Εμανουέλ Μακρόν μέχρι τους αρχηγούς κρατών της Λατινικής Αμερικής.

Και ο πρόεδρος της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στην προεδρική ορκωμοσία του Λούλα στη Βραζιλία, καταδίκασε άμεσα την εισβολή.

Η αστυνομία ανέλαβε τα κατεστραμμένα δημόσια κτίρια της πρωτεύουσας μετά από τρεις ώρες και διέλυσε το πλήθος με δακρυγόνα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβιο Ντίνο είπε ότι 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν, αλλά ο κυβερνήτης Ρότσα ανέφερε τον αριθμό σε 400.

Ο Ντίνο είπε ότι οι έρευνες θα έχουν ως στόχο να αποκαλύψουν ποιος χρηματοδότησε τα αρκετές εκατοντάδες λεωφορεία που μετέφεραν τους υποστηρικτές του Μπολσονάρου στη Μπραζίλια και επίσης να ερευνήσουν τον Ρότσα επειδή δεν προετοίμασε την ασφάλεια.

Η κατάληψη των κυβερνητικών κτιρίων είχε προγραμματιστεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τους υποστηρικτές του Μπολσονάρου σε ομάδες σε πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Telegram και το Twitter, ωστόσο δεν υπήρξε καμία κίνηση από τις δυνάμεις ασφαλείας για να αποτρέψουν την επίθεση, την οποία μια ομάδα αποκάλεσε «την κατάληψη της εξουσίας από τον λαό».

Τα μηνύματα τέτοιου τύπου που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας έδειχναν μέλη τέτοιων ομάδων να οργανώνουν σημεία συνάντησης σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα, από όπου θα αναχωρούσαν ναυλωμένα λεωφορεία για τη Μπραζίλια, με σκοπό να καταλάβουν δημόσια κτίρια.

Το σχέδιο περιελάμβανε κατασκήνωση μπροστά από το αρχηγείο του στρατού, όπου ομάδες πραξικοπηματιών είχαν κατασκηνώσει από τότε που ο Λούλα κέρδισε οριακά τις εκλογές τον Οκτώβριο.

Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να φτάνουν στην εσπλανάδα της Μπραζίλια, αντί να περιοριστούν, συνοδεύτηκαν από αυτοκίνητα της Στρατιωτικής Αστυνομίας με φώτα που αναβοσβήνουν.

Η αστυνομία έφτασε στο σημείο μόνο δύο ώρες μετά την έναρξη των εισβολών.

Ο Μπολσονάρο αντιμετωπίζει νομικούς κινδύνους από πολλές έρευνες ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη Βραζιλία και το μέλλον του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ταξίδεψε με βίζα που χορηγήθηκε μόνο στους εν ενεργεία προέδρους, είναι υπό αμφισβήτηση.

«Ο Μπολσονάρο δεν πρέπει να βρίσκεται στη Φλόριντα», δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Χοακίν Κάστρο στο CNN. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να είναι καταφύγιο για αυτόν τον αυταρχικό που έχει εμπνεύσει την εγχώρια τρομοκρατία στη Βραζιλία. Θα πρέπει να σταλεί πίσω στη Βραζιλία».

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας απομάκρυνε αργά την Κυριακή τον κυβερνήτη της Μπραζίλια από τα καθήκοντά του για 90 ημέρες λόγω σφαλμάτων στις δυνάμεις ασφαλείας στην πρωτεύουσα, μετά την εισβολή των φανατικών Μπλοσοναρίστας.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας