Συν & Πλην Σχόλια

Βέροια – Πρωτοχρονιάτικη τραγωδία / Τι σημαίνει τελικά “είδηση” και πώς αντιμετωπίζεται;

Όλοι  περιμέναμε και περιμένουμε η νέα χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Είναι φυσικό. Είναι στην ανθρώπινη φύση.

Το 2023 όμως ξεκίνησε και πάλι με σκοτεινές ειδήσεις. Επιχαίρουν οι Ουκρανοί γιατί βομβάρδισαν βάση στο Ντονιέτσκ με 400 Ρώσους στρατιώτες νεκρούς, (διαψεύδουν οι Ρώσοι μιλώντας για 60 μόνο) και η Τουρκία συνεχίζει να μάς απειλεί και πάλι πρωτοχρονιάτικα.

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, εδώ στη Βέροια, στον Αλιάκμονα, μια 29χρονη μητέρα φέρεται να πετά παραμονή Πρωτοχρονιάς το 11 μηνών μωρό της στα παγωμένα νερά του ποταμού! Τραγωδία!

Όταν οι μητέρες δίνουν τη ζωή τους για να σώσουν τα παιδιά τους, μια 29χρονη φέρεται να το σκοτώνει. Και ίσως το σκοτώνει, γιατί δεν είναι καλά, είναι διαταραγμένη, σύμφωνα με πληροφορίες, ανεπιβεβαίωτες ακόμα, που μιλούν για προηγούμενες νοσηλείες της σε ιδρύματα.

Αυτή είναι η είδηση. Και είναι τραγική. Από το να μεταδίδεται όμως μια είδηση από όλα τα Μέσα, τύπο και τηλεόραση, μέχρι να γίνεται τροφή για κανιβαλισμό, υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Λογικό να μεταδίδουν τα Μέσα την είδηση και να φωτογραφίζουν την μητέρα, καθώς οδηγείται από την Αστυνομία στα δικαστήρια. Πάντα η εικόνα υποστηρίζει το λόγο. Το να την ρωτούν όμως οι δημοσιογράφοι “Μετανιώσατε; Πέστε μας, μετανιώσατε;” με ποιους κανόνες σεβασμού μιας τραγωδίας αλλά και κανόνες υγιούς δημοσιογραφίας συμβαδίζει;

Θα μπορούσε να πει αν μετάνιωσε ή όχι; Ίσως καλά-καλά δεν συνειδητοποίησε τι έκανε.

Κι εδώ αρχίζουν άλλα ερωτηματικά, αναπάντητα.

Και, βέβαια, άλλο η είδηση, είναι απαραίτητη, κι άλλο ο κανιβαλισμός. Τα γεγονότα, όσο τραγικά κι αν είναι, δεν μπορούν να μείνουν χωρίς προβολή, αλλά με σεβασμό στην ιδιαιτερότητά τους.

 far

 

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ