Ελλάδα Υγεία

Ανησυχία για έξαρση των ιώσεων και πίεση στο Σύστημα Υγείας

Τον κώδωνα του κινδύνου για την γρίπη και τους αναπνευστικούς ιούς κρούουν οι επιστήμονες και εφιστούν την προσοχή κυρίως στον ευάλωτο πληθυσμό ενόψει Πρωτοχρονιάς.

«Όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να προστατευθούν και όχι μόνο για την Covid, όχι μόνο για τη γρίπη γιατί υπάρχουν και άλλοι ιοί που μπορούν να τους χτυπήσουν» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Ο εμβολιασμός παραμένει το σημαντικότερο όπλο ακόμη και τώρα καθώς η έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων αναμένεται να κορυφωθεί μετά τις γιορτές.

«Ο εμβολιασμός είναι το κυριότερο και αφορά τόσο την γρίπη όσο και τον κορονοΐό και επίσης να αναζητούν οι συνάνθρωποί μας όταν έχουν μια γριπώδη συνδρομή, μια ασθένεια που μοιάζει με κρυολόγημα, να αναζητούν συμβουλή γιατρού» επεσήμανε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Παρά τις αυξημένες εισαγωγές κυρίως σε παιδιά το Σύστημα Υγείας προς το παρόν δεν πιέζεται.

Ενδεικτικά, το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» 44 εισαγωγές περιστατικών που δεν αφορούν κορονοιο, 7 κορονοιού και 14 γρίπης, στο Παίδων Αγία Σοφία νοσηλεύονται 11 παιδιά με κορονοιό και 11 με γρίπη και στο Παίδων Πεντέλης 20 περιστατικά που δεν αφορούν κορονοιό, 3 με κορονοιό και 4 με γρίπη.

Οι ειδικοί συνιστούν ένα σελφ τεστ πριν από το ρεβεγιόν και όσοι έχουν συμπτώματα βήχα, πυρετού, πονόλαιμου και καταρροής να παραμείνουν στο σπίτι.

«Αυτοί που είναι άρρωστοι και έχουν κάποια ίωση να φροντίσουν να την περάσουν σπίτι, αν βρεθούν σε χώρους οι οποίοι είναι κλειστοί με κόσμο να φορέσουν μάσκα» τονίζει ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού.

Σε ράντζα ασθενείς στο νοσοκομείο του Στρασβούργου 

Στη Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της αυξημένης προσέλευσης ασθενών είναι το νοσοκομείου του Στρασβούργου.

«Αυτό είναι κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί. Ασθενείς να μένουν 2-3 ημέρες σε φορεία, εγώ προσωπικά, εδώ και οκτώ χρόνια, δεν το είχα ξανά δει ποτέ» ανέφερε ο Αλμπίν Ανσέλ, νοσηλευτής στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Οι εισαγωγές με κορονοϊό, γρίπη και αναπνευστικές λοιμώξεις είναι αυξημένη, ενώ το προσωπικό δεν επαρκεί.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση

ertnews

banner-article

Ροη ειδήσεων