Επιστήμη

Oι 10 κορυφαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2022 

Το 2022 είχε αρκετές αρχαιολογικές ανακαλύψεις οι οποίες αποκάλυψαν νέα στοιχεία για τους αρχαίους πολιτισμούς. Όπως κάθε χρόνο, το περιοδικό Heritage Daily ετοίμασε μια λίστα με τις δέκα πιο συναρπαστικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2022.

Ανακαλύφθηκε περίτεχνη συλλογή αρχαίων χάλκινων αγαλμάτων στην Τοσκάνη

(Jacopo Tabolli/Universita per Stranieri di Siena)

Μια περίτεχνη συλλογή αγαλμάτων από τη Ετρουσκική-Ρωμαϊκή μεταβατική περίοδο ανακαλύφθηκε σε ένα αρχαίο λουτρό στην Τοσκάνη. Αρχαιολόγοι από το Universita per Stranieri di Siena, έκαναν ανασκαφές σε ένα δίκτυο λουτρών στο San Casciano dei Bagni, κοντά στη Σιένα, όταν ανακάλυψαν τα αγάλματα που διατηρούνταν σε στρώματα λάσπης κάτω από πισίνες με ιαματικό νερό.

(Falklands Maritime Heritage Trust)

Βρέθηκε το ναυάγιο του Endurance του Σερ Έρνεστ Σάκλετον

Μια ερευνητική ομάδα από το Endurance22 ανακοίνωσε την ανακάλυψη του Endurance του Σερ Έρνεστ Σάκλετον, στα ανοικτά των ακτών της Ανταρκτικής. Το Endurance ήταν ένα ξύλινο πλοίο με τρία κατάρτια, που στάλθηκε στην Αυτοκρατορική Διατλαντική Αποστολή για να κάνει τον πρώτο χερσαίο διάπλου της Ανταρκτικής ηπείρου. Το πλοίο κάθεται όρθιο στο βυθό της θάλασσας και είναι σε μεγάλο βαθμό άθικτο.

(Nafarroako Gobernua – CC BY-SA 3.0)

Το παλαιότερο κείμενο γραμμένο στη βασκική γλώσσα βρέθηκε στο Χέρι του Ιρουλέγκι

Το χέρι του Irulegi αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2021 κατά τη διάρκεια ανασκαφών κοντά στην Παμπλόνα της Ισπανίας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι δημιουργήθηκε από τους Vascones, μια προ-ρωμαϊκή φυλή που πιστεύεται ότι δεν είχε γραπτή γλώσσα. Μια νέα μελέτη σχετικά με το τεχνούργημα εντόπισε πέντε βασκονικές λέξεις σε 40 χαρακτήρες, το αρχαιότερο κείμενο στη βασκική γλώσσα, γραμμένο στην ιβηρική γραφή.

(Mirsa Orozco – INAH)

Ανακαλύφθηκαν χιλιάδες αντικείμενα Αζτέκων στον Ναό Mayor

Αρχαιολόγοι από το Instituto Nacional de Antropología Historia (INAH), διεξήγαγαν ανασκαφές στους πρόποδες του ναού Templo Mayor, όπου ανακάλυψαν τελετουργικές αποθέσεις που περιείχαν πάνω από 2.500 ξύλινα αντικείμενα. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν μάσκες, καλύμματα κεφαλής, σκήπτρα, βελάκια, ειδώλια, εκτοξευτές βελών, σκουλαρίκια, πιθάρια και πολυάριθμα ξύλινα αφιερώματα που πρόσφεραν οι ιερείς στους θεούς.

(Bjørn Christian Tørrissen – CC BY-SA 4.0)

Ανακαλύφθηκε η προέλευση της 30.000 ετών Αφροδίτης του Γουίλεντο

Ο ανθρωπολόγος Γκέρχαρντ Βέμπερ από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης χρησιμοποίησε τη μικρο-υπολογιστική τομογραφία για να αναλύσει το ειδώλιο της Αφροδίτης σε ανάλυση έως και 11,5 μικρομέτρων. Μαζί με τον Αλεξάντερ Λουκένεντερ και τον Ματίας Χάρζχαουζερ από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, η ομάδα προμηθεύτηκε συγκριτικά δείγματα από την Αυστρία και την Ευρώπη για σύγκριση, ώστε να προσδιορίσει γεωλογικά την προέλευση του ειδωλίου.

(Antiquity)

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την παλαιότερη γνωστή αφηγηματική σκηνή

Μια ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε την παλαιότερη ίσως γνωστή αφηγηματική σκηνή, σκαλισμένη σε ένα νεολιθικό παγκάκι ηλικίας 11.000 ετών στο Sayburç της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Sayburç που ξεκίνησαν το 2021.

(Egypt’s Ministry of Tourism and Antiquities)

Ταφικό κτήριο και πορτραίτα Φαγιούμ ανακαλύφθηκαν στην Αίγυπτο

Οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο Garza στην πόλη Φαγιούμ της Αιγύπτου, αποκάλυψαν ένα μεγάλο ταφικό κτήριο και πορτραίτα από την Πτολεμαϊκή και τη Ρωμαϊκή περίοδο. Πρόκειται για την πρώτη ανακάλυψη πορτραίτων Φαγιούμ μετά τις ανασκαφές του Βρετανού αρχαιολόγου, Φλίντερς Πέτρι, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στη Χαβάρα το 1887 και το 1910-11, και τις ανασκαφές του Γερμανού αρχαιολόγου, Βον Κάουφμαν, ο οποίος ανακάλυψε τον λεγόμενο «Τάφο της Αλίν».

(IAA)

Η «αρχαιότερη» γραπτή πρόταση βρέθηκε πάνω σε μια χτένα για ψείρες

Αρχαιολόγοι εντόπισαν μια ολόκληρη πρόταση στη γλώσσα της Χαναναίων, χαραγμένη σε μια χτένα από ελεφαντόδοντο που χρονολογείται από το 1700 π.Χ. Στη χτένα υπάρχουν 17 γράμματα σε αρχαϊκή μορφή από το πρώτο στάδιο της εφεύρεσης της αλφαβητικής γραφής. Συγκεκριμένα, η επιγραφή στο πολυτελές αντικείμενο αναφέρει: «Είθε αυτός ο χαυλιόδοντας να ξεριζώσει τις ψείρες από τα μαλλιά και τα γένια».

(RPS)

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα μοναδικό περιδέραιο 1300 ετών από χρυσό και πολύτιμους λίθους

Αρχαιολόγοι από το MOLA (Μουσείο Αρχαιολογίας του Λονδίνου) ανακάλυψαν ένα περίτεχνο περιδέραιο από χρυσό και πολύτιμους λίθους ηλικίας 1300 ετών κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Northamptonshire της Αγγλίας. Το περιδέραιο, που περιγράφεται ως «μοναδικό» εύρημα, έχει 30 μενταγιόν και χάντρες από ρωμαϊκά νομίσματα, χρυσό, γυαλί και ημιπολύτιμους λίθους. Ένα ορθογώνιο μενταγιόν με μοτίβο σταυρού αποτελεί το κεντρικό κομμάτι του κοσμήματος και είναι ένθετο με κόκκινους γρανάτες σε χρυσό.

(Archaeological Survey of India)

Χαμένοι ναοί, βουδιστικές δομές και σπήλαια ανακαλύφθηκαν στο δασικό καταφύγιο Bandhavgarh

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία της Ινδίας (ASI) ανακάλυψε χαμένους ναούς, βουδιστικές δομές και σπήλαια στο δασικό καταφύγιο Bandhavgarh, που βρίσκεται στην περιοχή Umaria της Madhya Pradesh, στην Ινδία. Μέχρι τώρα, έχουν καταγραφεί 26 σπήλαια που χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα π.Χ. έως τον 5ο αιώνα μ.Χ., 26 ναοί, 2 μοναστήρια, 2 αναθηματικές στούπες και 46 γλυπτά.

ΠΗΓΗ: Heritage Dailyhttps  / ertnews.gr

 

banner-article

Ροη ειδήσεων