Άρθρα Εργασιακά Κοινωνία

“Ανάπτυξη… ανεργίας και διαγραφή ανέργων” / γράφει ο Δημήτρης Κωστάκος

Με περίπου 4.770 χαμένες θέσεις εργασίας καθημερινά τον Νοέμβριο, η χώρα μας παράγει περισσότερους ανέργους απ’ όσους μπορεί να διαχειριστεί.
Με περίπου 4.770 χαμένες θέσεις εργασίας καθημερινά τον Νοέμβριο, η χώρα μας παράγει περισσότερους ανέργους απ’ όσους μπορεί να διαχειριστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα της τον περασμένο μήνα ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, με τον αριθμό τους να αυξάνεται κατά 119.255 σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Αριθμός, ο οποίος μόνο ανησυχία προκαλεί για μια χώρα, όπου οι απασχολούμενοι μετά βίας ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια…

Και φυσικά όταν δεν πρόκειται για πλήρως απασχολούμενους με ικανοποιητικές αποδοχές.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί στον δημόσιο διάλογο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, βάσει των οποίων ο αριθμός των ανέργων προσδιορίζεται στα 555.567 άτομα (ποσοστό 11,6%), ως απόδειξη της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Κάπου εδώ, όμως, χάνονται περίπου μισό εκατομμύριο άνεργοι. Μάλιστα, ένας στους δύο ανέργους (535.308 ή ποσοστό 50,69%) είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών. Δηλαδή, είναι μακροχρόνια άνεργος.

Το 64% (675.480) των ανέργων, είναι γυναίκες.

Και ενώ επίδομα λαμβάνουν μόλις 147.113 άτομα, σχεδόν ένας στους δέκα, η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση των μέτρων, που έχει νομοθετικά κατοχυρώσει με στόχο την πλασματική μείωση της ανεργίας, μέσω διαγραφής ανέργων από το μητρώο της ΔΥΠΑ.

Αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας καθορίζουν το νέο χρονικό πλαίσιο «κινητοποίησης του ανέργου με στόχο την αναζήτηση εργασίας», με την εκπνοή του οποίου κινδυνεύει με διαγραφή από το μητρώο ανέργων.

Ειδικότερα:

Περιθώριο τριών μηνών θα έχουν εφεξής οι άνεργοι, για να καταρτίζουν μαζί με τον εργασιακό τους σύμβουλο το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, που θα αποτελεί ένα «βιογραφικό» ώστε να μπορούν να επανεντάσσονται στην αγορά εργασίας. Παράλληλα θα λειτουργεί και το Ψηφιακό Μητρώο, που συνδυαστικά με την Ψηφιακή Κάρτα, στοχεύει να αποτελέσει κύριο μοχλό καλύτερης διαχείρισης του όγκου των ανέργων που καταγράφονται στην ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ).

Εάν δεν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα, οι άνεργοι θα υφίστανται την ποινή της διαγραφής για έξι μήνες από το Ψηφιακό Μητρώο. Σε περίπτωση μη εύρεσης εργασίας μετά την παρέλευση εξαμήνου από την δημιουργία του Ατομικού Σχεδίου Δράσης (ΑΣΔ), θα παρέχεται η δυνατότητα να τροποποιείται άλλες δύο φορές, στους 12 και στους 18 μήνες κατά τους οποίους θα παραμένει ο ενδιαφερόμενος, εντός Μητρώου…

Εξαίρεση από την υποχρέωση κατάρτισης του Ψηφιακού Σχεδίου Δράσης προβλέπεται μόνο για κάποιες ειδικές κατηγορίες αναζητούντων εργασία (εποχική απασχόληση).

Πρόκειται για τους εκπαιδευτικούς, τους οικοδόμους και τους απασχολούμενους σε τουριστικά και άλλα εποχικά επαγγέλματα, καθώς και τους εργάτες που απασχολούνται στα μηχανοκίνητα μέσα αλιείας και στα σμυριδωρυχεία οι οποίοι καθίστανται βραχυχρόνια άνεργοι για χρονικό διάστημα έως έξι  συνεχόμενους μήνες.

Η Ψηφιακή Κάρτα για τους ανέργους, θα έχει τρίμηνη ισχύ, με δυνατότητα ανανέωσης.

Φυσικά, οι αρμόδιοι ρίχνουν το βάρος στην ευταξία και την ενεργοποίηση των ανέργων και αποφεύγουν επιμελώς να απαντήσουν στο ερώτημα πως θα απασχοληθούν τόσες χιλιάδες άνεργοι σε μια αναιμική αγορά εργασίας, στην οποία το προβάδισμα έχει η ελαστική, ανασφαλής απασχόληση, καθώς και η πλήρης και συχνά πενιχρά αμειβόμενη εργασία…

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας