Άρθρα Κόσμος

“Το Κατάρ, οι Αμερικανοί και η… Εύα” / γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας

Η μεγαλύτερη απόδειξη αυτής της θεσμοθετημένης διαφθοράς της Ε.Ε.  που αποδεικνύει και την πολιτική της αδυναμία / υποτέλεια είναι οι «περιστρεφόμενες πόρτες» του Ευρωκοινοβουλίου, οι οποίες οδηγούν ευρωβουλευτές και ευρωβουλευτίνες από τα καλοπληρωμένα δημόσια αξιώματα σε εξ ίσου χρυσοφόρες θέσεις στην ιδιωτική πρωτοβουλία…

Μόνο οι αφελείς δεν θέλουν να δουν (ή πέφτουν από τα σύννεφα τώρα με την υπόθεση της Καϊλή) αυτό που τόσα χρόνια είναι η αποκαλούμενη πολιτική και διοικητική γραφειοκρατία των Βρυξελλών: ένα θεσμοθετημένο κύκλωμα διαφθοράς.

Η κατάντια άλλωστε του πολιτικού εποικοδομήματος της Ε.Ε. είναι κάτι παραπάνω από εμφανής εξ αιτίας της αδυναμίας του να παίξει τον στοιχειώδη του ρόλο (εξυπηρέτηση / διασφάλιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων) όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Ε.Ε. σύρθηκε ως προτεκτοράτο πίσω από το άρμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής τινάζοντας στον αέρα την ενεργειακή της στρατηγική, αδυνατώντας, ακόμη και τώρα, έναν χρόνο σχεδόν μετά την έναρξη του πολέμου, να καταλήξει σε μια συμφωνία για την αντιμετώπιση των σφοδρών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, ανοίγοντας την αγορά της στο πανάκριβο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο που μπορεί να καλύψει μόνο ένα κλάσμα των ενεργειακών αναγκών των κρατών – μελών της.

Η μεγαλύτερη απόδειξη αυτής της θεσμοθετημένης διαφθοράς της Ε.Ε. – ίσως ακόμη μεγαλύτερη απ την επ’ αυτοφώρω σύλληψη της Καϊλή και των συνεργατών της με τις τσάντες με τα ευρώ – που αποδεικνύει και την πολιτική της αδυναμία / υποτέλεια είναι οι «περιστρεφόμενες πόρτες» του Ευρωκοινοβουλίου, οι οποίες οδηγούν ευρωβουλευτές και ευρωβουλευτίνες από τα καλοπληρωμένα δημόσια αξιώματα σε εξ ίσου χρυσοφόρες θέσεις στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Μια ακόμη απόδειξη της σήψης των Βρυξελλών είναι η άνθιση του επαγγέλματος του λομπίστα. Πάνω από 20.000 άνθρωποι βγάζουν το παντεσπάνι τους στις Βρυξέλλες (ας το περιγράψουμε απλοϊκά) προσπαθώντας να κατευθύνουν / εξαγοράσουν τις ψήφους των ευρωβουλευτών. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι σε κάποιες (πολλές) περιπτώσεις η απόφαση μιας ψηφοφορίας για μια τροπολογία που μπορεί για παράδειγμα να αφορά τις προδιαγραφές ενός βιομηχανικού προϊόντος συνεπάγεται δισεκατομμύρια κέρδη ή ζημιές για επιχειρήσεις / βιομηχανίες κολοσσιαίου μεγέθους, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί πώς κινείται το χρήμα στην κοιτίδα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, στις Βρυξέλλες.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον (διαφθοράς / πολιτικής απαξίας και υποτέλειας) άνθιζαν και η Καϊλή με τον τεχνοκράτη σύντροφό της. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν έκανε τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο απ\ αυτό που έκαναν και κάνουν η πλειοψηφία των ευρωπατέρων μας, πέραν ίσως της αυξημένης αμετροεπούς υπεροψίας της, η οποία πηγάζει και από ένα γενικότερο αίσθημα ατιμωρησίας που η Καϊλή έχει διδαχτεί και από την ελληνική πολιτική πραγματικότητα και τον πολιτικό χώρο μέσα απ΄ τον οποίο αναδείχθηκε…

Οι «πεινασμένοι» Καταριανοί

Οι εμίρηδες τους Κατάρ χαρακτηρίζονται ως οι νεόπλουτοι του Κόλπου. Οι παραδοσιακοί παγκόσμιοι ενεργειακοί παίκτες της περιοχής (Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα) τους μισούν για τον ολοένα και αυξανόμενο ρόλο τους στο παγκόσμιο ενεργειακό παιχνίδι.

Η γεωλογία υπήρξε γενναιόδωρη για τους Καταριανούς καθώς στο υπέδαφος του εμιράτου κρύβεται (σύμφωνα με τους μετριοπαθείς υπολογισμούς των ειδικών) τουλάχιστον το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου, τα οποία το Κατάρ εκμεταλλεύεται έχοντας συνάψει στρατηγικές συμφωνίες με την ιταλική Εni και τη γαλλική Total.

Η αξία των εν λόγω αποθεμάτων αυξήθηκε εκθετικά μετά τις περιπλοκές που προκάλεσε στον ενεργειακό εφοδιασμό της Δύσης ο πόλεμος στην Ουκρανία. Έτσι το Κατάρ σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους (μαζί με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία) εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον πλανήτη.

Ήδη οι (νεόπλουτοι) εμίρηδες επενδύουν δυναμικά ένα κλάσμα των τερατωδών κερδών τους (εξ)αγοράζοντας παγκόσμια επιρροή. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο κατάφεραν να πάρουν το 2010 (από τα χέρια των ΗΠΑ) τη διεξαγωγή του (τρέχοντος) Mundial 2022.

Για το χρήμα που έριξαν για να καταφέρουν να «πείσουν» τους νονούς του ποδοσφαίρου (FIFA – UEFA) να ψηφίσουν υπέρ της διεξαγωγής του Mundial χειμωνιάτικα στο Κατάρ έχουν γραφεί πολλά, αφήνοντας τη σκιά του σκανδάλου των δωροδοκιών να πλανάται μέχρι τώρα στην ατμόσφαιρα.

Πολλά έχουν γραφεί και για τα 250 δισ. (τουλάχιστον) που ξοδεύτηκαν για τη δημιουργία των υποδομών (γήπεδα, εγκαταστάσεις κ.λπ.) του παγκοσμίου κυπέλλου. Πολλά περισσότερα έχουν γίνει γνωστά και για τις δουλοκτητικές σχέσεις εργασίας με τις οποίες οι Καταριανοί υλοποίησαν το κατασκευαστικό θαύμα, στα θεμέλια του οποίου αναπαύονται (κυριολεκτικά) πάνω από 6.000 εργάτες που έχασαν τη ζωή τους δουλεύοντας με 3,60…

Το ξέπλυμα

Για τους Καταριανούς εμίρηδες η απόσβεση αυτής της κολοσσιαίας επένδυσης έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με τη συμμετοχή τους στα «μεγάλα τραπέζια της παγκόσμιας επιρροής», την οποία επεδίωξαν από την πρώτη στιγμή που το χρήμα άρχισε να περισσεύει. Ας σημειώσουμε παρενθετικά ότι δεν είναι σύμπτωση πως στην πρωτεύουσα του εμιράτου (Ντόχα) εδρεύει το Al Jazeera, το σημαντικότερο παγκοσμίως αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Για τη συμμετοχή στα μεγάλα τραπέζια απαιτείται η έξωθεν καλή μαρτυρία, την οποία οι Καταριανοί εξασφάλισαν (πληρώνοντας αδρά μπορούμε βάσιμα να εικάσουμε) αξιωματούχους της Ε.Ε. Υπό αυτήν την έννοια, η υπερασπιστική επιχειρηματολογία (ότι δεν κινήθηκε εκτός της γραμμής των επίσημων θέσεων της Ε.Ε.) που αναπτύσσουν οι συνήγοροι της Καϊλή (Δημητρακόπουλος) δεν φαίνεται να είναι αβάσιμη με μια απλή αλλά κρίσιμη υποσημείωση: τα μετρητά βρέθηκαν στο σπίτι της

Ποιοι «κάρφωσαν»

Για να φτάσουμε στη σύλληψη της Καϊλή (και των άλλων τριών που πιάστηκαν από τη βελγική αστυνομία) χρειάστηκαν κρίσιμες πληροφορίες. Για το ποιοι είναι οι πληροφοριοδότες μόνο λογικές συνεπαγωγές μπορούν να γίνουν.

  • Στους Καταριανούς την είχαν στημένη άλλες χώρες του Κόλπου που «ζήλεψαν» την πρόοδο των προσβάσεών τους στο δυτικό σύστημα εξουσίας (Ε.Ε.), η οποία πιθανότατα θα επικυρώνονταν και με την προσφορά της βίζας τριών μηνών για τους Καταριανούς πολίτες, κάτι που μόνο τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εξασφαλίσει προς το παρόν.
  • Οι Αμερικανοί, που δεν ξεχνούν (πως τους άρπαξαν το Mundial), θέλησαν να κοντύνουν τους σημαντικότερους ανταγωνιστές τους στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.
  • Τα ανταγωνιστικά λόμπι των Βρυξελλών, που έμειναν έξω (ή δεν πήραν όσα υπολόγιζαν) από το πρότζεκτ «ξεπλύματος» του Κατάρ

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και προς το παρόν, η γίδα βελάζει στην πλάτη της Εύας…

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων