Κόσμος

Ποιες είναι οι αμοιβές ενός ευρωβουλευτή; / Politico: θα κοκκίνιζαν από ντροπή ακόμη και οι Βοργίες

Παρά την υψηλή αμοιβή τους, φαίνεται ότι αρκετά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δωροδοκήθηκαν από το Κατάρ. Πόσα πραγματικά κερδίζει ένας ευρωβουλευτής; Και με πόση διαφάνεια αντιμετωπίζεται αυτό από το κοινοβούλιο;

Σύμφωνα με το βελγικό Μέσο, VRT News, o ακαθάριστος μηνιαίος μισθός ενός ευρωβουλευτή το 2022 είναι 9.386,29 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το ίδιο και για τους 705 ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου και του Αντιπροέδρου.

Από αυτό αφαιρείται ένας φόρος της ΕΕ και οι ασφαλιστικές εισφορές. Το αποτέλεσμα είναι καθαρός μηνιαίος μισθός 7.316,63 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι σταθερό και ανέρχεται στο 38,5% του μισθού ενός δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ένας επιπλέον μισθός

Πέραν του μισθού θα πρέπει να προστεθεί και η αποζημίωση. Για παράδειγμα, οι βουλευτές λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση 338 ευρώ για κάθε μέρα που βρίσκονται στη Βουλή για την εργασία τους. Αυτά τα χρήματα προορίζονται κυρίως για γεύματα και έξοδα ξενοδοχείων. Επίσης παίρνουν πάγιο επίδομα 4.778 ευρώ μηνιαίως για γενικά επαγγελματικά έξοδα. Αυτό περιλαμβάνει κόστος τηλεφώνου και διαδικτύου, συνδρομές (ειδήσεις) και οργάνωση συνεδρίων.

Δεν είναι πάντα σαφές πώς ακριβώς τα μέλη ξοδεύουν αυτά τα χρήματα. Οι έλεγχοι σε αυτό είναι επίσης περιορισμένοι. «Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε ένα επίδομα εξόδων, και αυτό καταβάλλεται επίσης σε ξεχωριστό λογαριασμό, για παράδειγμα. Κατ’ αρχήν, ο αχρησιμοποίητος προϋπολογισμός πρέπει να επιστραφεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ, έτσι ώστε το επίδομα να γίνει πρόσθετο μισθός», λέει ο Wouter Wolfs, καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο KU Leuven.

Στο μεταξύ το Politico.eu με νέο άρθρο του στηλιτεύει το περιβάλλον προνομίων και προκλητικών ανέσεων που εξασφαλίζουν τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και αξιωματούχοι σε αυτό επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως θα κοκκίνιζαν από ντροπή ακόμη και οι Βοργίες. Ο Κουβανός σκιτσογράφος Alex Falcó Chang «βλέπει» το πορτοφόλι των αιρετών ευρωβουλευτών γεμάτο με χαρτονομίσματα των 100, των 200 και των 500 ευρώ!

Με πληροφορίες από  topontiki.gr & /kosmodromio.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας