Άρθρα Κόσμος

“Στα πρόθυρα της ανάφλεξης το Κόσοβο” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Η πολύπαθη περιοχή του Κοσσυφοπεδίου διανύει άλλη μια περίοδο έντασης και μια επικίνδυνη στροφή είναι και πάλι ορατή. ● Ο πρωθυπουργός της Πρίστινας, Αλμπιν Κούρτι, ζητάει από ΝΑΤΟ και Ε.Ε. να διαλύσουν τους ένοπλους Σέρβους που μπλοκάρουν τα σύνορα των δύο χωρών.

Ένα βήμα από την ανάφλεξη βρίσκεται πλέον το ΝΑΤΟϊκό προτεκτοράτο του Κοσόβου, το οποίο ως γνωστόν 23 χρόνια μετά την «ίδρυσή του» δεν αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος από τη Σερβία, την Ελλάδα, τη Ρωσία και περισσότερες από εκατό ακόμη χώρες…

Χτες, ο αλβανόφωνος «πρωθυπουργός» του Κοσσυφοπεδίου Αλμπιν Κούρτι κάλεσε ευθέως τα «ειρηνευτικά» στρατεύματα του ΝΑΤΟ, πιο γνωστά ως ΚFOR, και την αστυνομική δύναμη EULEX, που εδρεύουν στην πρώην σερβική επαρχία, να επέμβουν και να διαλύσουν βίαια τις «εγκληματικές συμμορίες», που «παρεμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία».

Ετσι αποκάλεσε τους ένοπλους Σέρβους, που έχουν αποκλείσει εδώ και τρεις μέρες με φορτηγά και άλλα βαριά οχήματα τους δρόμους που οδηγούν σε δύο σημεία μεθοριακής διέλευσης προς τη Σερβία, τα οποία είχαν νωρίτερα κλείσει οι Κοσοβάροι με εντολή της Πρίστινα. Σημειώθηκαν μάλιστα και «προειδοποιητικές» ανταλλαγές πυρών μασκοφόρων Σέρβων με βαριά οπλισμένα μέλη της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, ευτυχώς χωρίς θύματα.

Και βέβαια ο Κούρτι, που πυροδότησε εδώ και μήνες τη νέα κρίση με πρόσχημα την έκδοση σερβικών πινακίδων για τα οχήματα των Σέρβων του Κοσόβου, είπε ακόμα ότι ΗΠΑ και Ευρώπη «πρέπει να τιμωρήσουν τη Σερβία και το καθεστώς του Βούτσιτς», επειδή προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει το Κόσοβο…

Βίντεο από τη σερβική μεθόριο δείχνουν πάντως τη συγκέντρωση χιλιάδων ανδρών και εκατοντάδων τεθωρακισμένων οχημάτων, εν μέσω χιονοθύελλας. Να θυμίσουμε εδώ πως την Κυριακή ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας και απαίτησε από KFOR και EULEX να επιτρέψουν στη Σερβία να αναπτύξει εκ νέου στρατό και αστυνομία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, επικαλούμενος παλαιότερο ψήφισμα (νο. 1244) των Ηνωμένων Εθνών και ξεκαθαρίζοντας ότι οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να «προστατέψουν την πατρίδα μας» – φράση με την οποία προφανώς εννοεί και το κατεχόμενο Κόσοβο.

Ο Βούτσιτς απαίτησε επίσης την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων Σέρβων και την άμεση αποχώρηση της βαριά οπλισμένης κοσοβάρικης αστυνομίας από τον Βορρά, ενώ κατηγόρησε ευθέως την Πρίστινα και προσωπικά τον Κούρτι ότι πυροδότησαν την ένταση με «αμέτρητες μονομερείς κινήσεις».

Πόσο έτοιμη είναι όμως η Δύση για μια νέα εμπλοκή στα Βαλκάνια, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία; Αντιμέτωποι με την πιθανότητα ανεξέλεγκτης έκρηξης βίας, ακόμη και άμεσης εμπλοκής των σερβικών ενόπλων δυνάμεων -δηλαδή με πόλεμο- κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. (ο αρχι-διπλωμάτης Ζοζέπ Μπορέλ) και του ΝΑΤΟ (ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ) ζήτησαν ξανά χτες «αυτοσυγκράτηση» και «αποκλιμάκωση» και από τα δύο μέρη και απαίτησαν την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων.

Και η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ χαρακτήρισε «παντελώς απαράδεκτη» την πρόταση για αποστολή σερβικών δυνάμεων στο Κόσοβο και έριξε την αποκλειστική ευθύνη για τα επεισόδια στο Βελιγράδι, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Σέρβου προέδρου, που κατήγγειλε αυτήν και τον Ζοζέπ Μπορέλ για «υποκρισία».

Από τη μεριά της η Ρωσία έκανε έκκληση να διευθετηθούν οι εντάσεις με «διπλωματικά μέσα», αλλά δήλωσε πως «θα βοηθήσει το Βελιγράδι να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντά του», ενώ παράλληλα απαίτησε να «υπάρξει εγγύηση για όλα τα δικαιώματα των Σέρβων πολιτών» της επαρχίας.

Μάλιστα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. «ξεκίνησαν να κατασκευάζουν ένα τέρας πριν από 23 χρόνια και ολοκλήρωσαν τη δουλειά τους το 2008, χωρίς να κάνουν από τότε τίποτε» για να εκτονώσουν την κατάσταση…

 efsyn.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ