Βέροια Ρεπορτάζ Τοπικά

Βέροια – ΣΥΡΙΖΑ: Σε καθαρά προεκλογική ατμόσφαιρα παρουσιάστηκαν οι 6 προγραμματικοί άξονες

 Συνέντευξη Τύπου & Ημερίδα με ομιλητές τους Γ. Βασιλειάδη & Χρ. Σπίρτζη 

Συνέντευξη Τύπου και Ημερίδα, με θέμα τις «6 εθνικές προτεραιότητες» του ΣΥΡΙΖΑ, βάσει των προγραμματικών δηλώσεων Τσίπρα στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2022, διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ημαθίας του κόμματος, στη Βέροια, στις 7 Δεκεμβρίου, με εισηγητές, τον Γιώργο Βασιλειάδη (Αν. Γραμματέα ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ), και τον Χρήστο Σπίρτζη  (Βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη και μέλος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.).

Πιο συγκεκριμένα το μεσημέρι της ίδιας μέρας, σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης των προσκεκλημένων, παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του πολυχώρου «ΕΛΗΑ», ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο «ΑΙΓΕΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ», παρουσία συνδικαλιστικών εκπροσώπων,  κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκατοντάδων πολιτών, φίλων και μελών του κόμματος. Η συγκεκριμένη διοργάνωση εντάσσεται στο πλαίσιο πανελλαδικής εξόρμησης στελεχών κόμματος, την 7η Δεκεμβρίου, σε αρκετές πόλεις της χώρας με την πραγματοποίηση ημερίδων ιδίας θεματικής.

Σύμφωνα με όσα ανέλυσαν οι εισηγητές, τόσο στη συνέντευξη Τύπου, όσο και στις τοποθετήσεις τους στην ημερίδα, στο σκελετό χάραξης της πολιτικής που επαγγέλλεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, υπάρχουν 6 βασικές προτεραιότητες «εθνικής αναγέννησης – επανεκκίνησης», όπως την προσδιόρισαν, με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη παντού και πιο συγκεκριμένα συγκεφαλαιώνονται:

  1. Στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
  2. Στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος
  3. Στη στήριξη του Κοινωνικού Κράτους
  4. Στην παραγωγική ανασυγκρότηση
  5. Στο ισχυρό δημοκρατικό κράτος
  6. Στην απάντηση στη δημογραφική πρόκληση

 

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ομιλητές και τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, ο Γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Κώστας Καλδάρας έκανε λόγο για άμεση ανάγκη εξόδου της Ελλάδας από ένα τοξικό περιβάλλον που πνίγει κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής στην εργασία, την οικονομία, την υγεία και εν τέλει την ίδια τη Δημοκρατία, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη για επικίνδυνες και αντιδημοκρατικές τακτικές που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την εθνική ασφάλεια της χώρας.

 

Με τη σειρά του ο Γ. Βασιλειάδης κατήγγειλε με έμφαση την Κυβέρνηση Μητσοτάκη για σκοτεινή, όπως τη χαρακτήρισε, περίοδο υποκλοπών στην προσπάθεια ενός αθέμιτου συστήματος καταπάτησης και ελέγχου της ελευθερίας τόσο της πολιτικής ζωής, όσο και της ενημέρωσης, άρα καταστρατήγησης της ίδιας της Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα την κατηγόρησε για καθολική αδιαφορία απέναντι στο κράτος δικαίου, απέναντι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εν τέλει την ίδια τη ζωή, χαρακτηριστικά στοιχεία μιας πνιγηρής ατμόσφαιρας που δεν συνάδει με την εικόνα μιας δημοκρατικής χώρας της Ευρώπης του 2022. Αντίθετα,  ως απάντηση στο δυστοπικό «χθες» και «σήμερα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη αντέταξε τον οριζόντιο προγραμματικό σχεδιασμό των 6 εθνικών προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί ρεαλιστικά, όπως είπε, να ξαναφέρει την ελπίδα. Μίλησε για ένα καλά μελετημένο και ρεαλιστικά κοστολογημένο πρόγραμμα, στο μέτρο του εφικτού, που φιλοδοξεί να ξανά βγάλει την Ελλάδα στο ξέφωτο. «…Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας παντού. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μεγάλη μάχη των εκλογών, με εγγυητή τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μεγάλη νίκη, τη μεγάλη γιορτή…», κατέληξε.

Ο Χρ. Σπίρτζης παίρνοντας το λόγο κατήγγειλε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για άσκηση πολιτικής ξένης προς τα συμφέροντα του λαού και της χώρας, για απίστευτο έλλειμμα δημοκρατίας που πήγε τη χώρα πίσω, με πρακτικές που θίγουν κατάφορα τη δημοκρατία, όπως η υπόθεση των υποκλοπών, μιας σκοτεινής ακροδεξιάς παρακρατικής τακτικής, των οποίων θύμα υπήρξε όχι μόνο ο ίδιος, όπως αποκάλυψε, με παγίδευση του κινητού του τηλεφώνου, και οι πολιτικοί του αντίπαλοι, αλλά ακόμη και κύκλοι ανθρώπων του εγγύς κυβερνητικού περιβάλλοντος, προς ανίχνευση του κατά πόσο πειθαρχούν στις υποδείξεις του για στοχευμένη εξυπηρέτηση συμφερόντων των ολίγων και εκλεκτών. Μάλιστα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σχετικά από πλευράς κυβέρνησης, ως κίνηση …για τα μάτια του κόσμου, ως μια καθαρή συγκάλυψη φυσικών και ηθικών αυτουργών.  Μίλησε  επιπλέον για απαράδεκτο έλλειμμα υποδομών και κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, όπως και στην Ημαθία, και ως αποτέλεσμα της υποκριτικής πολεμικής του Κ. Μητσοτάκη κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, βάζοντας τροχοπέδη στην ανάπτυξη περιοχών της Μακεδονίας. Όσον αφορά την κοινωνική πολιτική των επιδομάτων ανακούφισης των πολιτών σημείωσε ότι η κυβέρνηση κινείται μεταξύ γελοιότητας και κοινωνικής αδικίας χαρακτηρίζοντας τραγικές τις προαναγγελίες Γεωργιάδη για «καλάθι του Αι Βασίλη».

Αναφερόμενος στον προγραμματικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, για τη διεκδίκηση της νίκης επί των εκλογών, υπογράμμισε ότι χάος χωρίζει την πολιτική του με αυτή της δεξιάς και συμπλήρωσε ότι η επικοινωνιακή προώθηση των θέσεων του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν γίνεται μέσω των συστημικών ΜΜΕ στα οποία δεν έχει πρόσβαση, αλλά μέσα από συναντήσεις – εξορμήσεις στη λαϊκή βάση με εκπροσώπους όλων των κοινωνικών και παραγωγικών τάξεων.

 

Μιλώντας για την Ημαθία ανέφερε τις σημαντικές δυνατότητες της περιοχής στον τομέα της πρωτόγεννούς αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης και πρόσθεσε πως δεν της λείπει τίποτε παρά μια κυβέρνηση αρωγός στη μεταμνημονιακή εποχή, παρατηρώντας πως τη βόρεια Ελλάδα η δεξιά πάντα την είχε παραμελημένη, «στα αζήτητα».  Ακόμη αναφέρθηκε στην απόπειρα, όπως τη χαρακτήρισε, δολοφονίας του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλοντας την πολιτική του Τάκη Θεοδωρικάκου αλλά και γενικότερα την τακτική της κυβέρνησης να διατηρεί ακροδεξιούς θύλακες στην Αστυνομία, σε ένα σώμα που συγκροτείται μέσα από ρουσφέτια αναξιοκρατικών προσλήψεων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο βελτιωμένη μπορεί να είναι η επί των εκλογών εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στον κόσμο της Μακεδονίας μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Σπρίτζης απάντησε πως ο κόσμος έχει αντιληφθεί την υποκριτική πολιτική των σούπερ πατριωτών της δεξιάς, έχοντας καταλάβει πως η Συμφωνία έγινε μόνο προς πραγματικό όφελος της χώρας, ενώ οι πραγματικοί εθνικοί κίνδυνοι δεν είναι από βορρά αλλά εξ ανατολών, όπου αρμενίζουν ανενόχλητα τα τουρκικά σκάφη.
Σε ερώτηση περί σχολιασμού της επικαιρότητας με περιστατικά τραμπουκισμού εφόδου αστυνομικών σε σπίτια χρεωφειλετών, στην υπόθεση πλειστηριασμών Α’ κατοικίας, και στο τι προτίθεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον έρθει στην Κυβέρνηση, ο κ. Βασιλειάδης απάντησε ότι πρώτο και κύριο μέλημα θα είναι η προστασία της Α’ Κατοικίας, όπως έπραξε και αρχικά το 2015 με επέκταση του νόμου Κατσέλη, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για εργαλειοποίηση της Αστυνομίας ώστε να σπάζει πόρτες πολιτών που χρωστούν.

Ο κ. Σπίρτζης συμπλήρωσε ότι η προστασία της Α’ Κατοικίας και η άρση της ασυλίας των τραπεζιτικών στελεχών είναι ήδη στην πρώτη γραμμή των προγραμματικών στόχων του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με τα κριτήρια στήριξης υποψηφιοτήτων στις Εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά από σχετική ερώτηση, ο κ. Βασιλειάδης μίλησε για ανοιχτό προγραμματικό πλαίσιο σύγκλισης, χωρίς στενά κομματικά χρίσματα,  για αυτονομία και ανάταξη της λειτουργίας Δήμων και Περιφερειών, με γνώμονα την ενεργοποίηση όλων των πολιτών, τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, την πραγματική αποκέντρωση πόρων και στελεχών, αλλά και το ξεβόλεμα τοπικών αρχόντων που προωθούν απ’ευθείας αναθέσεις.
Σε ερώτηση της «Φαρέτρας» κατά πόσο, σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού Κυβέρνησης, υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με κόμμα δεξιάς προέλευσης (όπως έγινε το 2015), ο κ. Σπίρτζης απάντησε ότι τότε υπήρξε αναγκαστικά ένα κοινό αντιμνημονιακό μέτωπο, ενώ ξεκάθαρα απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης τόσο με Μητσοτάκη, όσο και με Βελόπουλο. Δεν απέκλεισε ωστόσο δυνατότητα συνεργασίας με χώρους της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης.

 

Ημερίδα στο «Αιγές» – Οι 6 εθνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ

Την απογεματινή ημερίδα του ΖΥΡΙΖΑ,  που έλαβε χώρα με μεγάλη επιτυχία, στο «Αιγές Μέλαθρον» παρακολούθησαν μεταξύ των εκατοντάδων μελών, φίλων αλλά και στελεχών του κόμματος από Πιερία, Πέλλα και Θεσσαλονίκη,  ο Βουλευτής Ημαθίας Άγγελος Τόλκας, οι πρώην βουλευτές του νομού Φρόσω Καρασαρλίδου και  Χρήστος Αντωνίου, ο Δικηγόρος και Δημοτικός Σύμβουλος Αντώνης Μαρκούλης, o Πέτρος Τσαπαρόπουλος,  καθώς και πολλοί εκπρόσωποι κοινωνικών και παραγωγικών φορέων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον Δικηγορικό Σύλλογο Ημαθίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Ημαθίας, τον Σύλλογο Αρτοποιών Ημαθίας, το Φωτογραφικό Σύλλογο Ημαθίας, το Σωματείο Επιπλοποιών Ημαθίας, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Βέροιας και της Νάουσας,  τον Α.Σ. Επισκοπής Αλεξάνδρειας, τον Σύλλογο Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ», τους Αγροτικούς Συλλόγους Βέροιας και Νάουσας, το Σωματείο Σχολικών Καθαριστριών Ημαθίας, το Σύλλογο «Μαμα» (παιδιά με αυτισμό),  Συλλόγους Συνταξιούχων κ.α.

Τη διαδικασία συντόνισε ο Δημοσιογράφος Νίκος Βουδούρης.

Προλογίζοντας, ο Γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Κώστας Καλδάρας μίλησε για τον αναπτυξιακό μαρασμό που υπέστη σταδιακά η Ημαθία σε κάθε παραγωγικό της τομέα με τον ευνουχισμό της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής, δια της οικονομικής εξουθένωσης του εισοδήματος των παραγωγών αλλά και για την αποβιομηχανοποίηση με τα λουκέτα που έδωσαν τέλος στην τοπική επιχειρηματικότητα (κλωστουφαντουργία κλπ) και κάλεσε σε συνολική συ στράτευση της κοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να βγει, όχι μόνο η τοπική κοινωνία, αλλά και η χώρα από το τέλμα.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Βουλευτής Άγγελος Τόλκας, ο οποίος κατήγγειλε την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, εστιάζοντας στην κακή διαχείριση της πανδημίας, τις υποκλοπές, την αμνήστευση των τραπεζιτών με την ανακεφαλαιοποίηση των κόκκινων δανείων και τους πλειστηριασμούς,  τις απευθείας αναθέσεις, με μοιρασιές πολλών δις σε ολίγους και εκλεκτούς, εις βάρος των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων κ.α. «Η μεγάλη ευκαιρία για την ανατροπή αυτής της κατάστασης έρχεται στις επόμενες εκλογές», σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Βασιλειάδης και ο Χρήστος Σπίρτζης ανέλυσαν διεξοδικά τους 6 προγραμματικούς άξονες του ΣΥΡΙΖΑ:

  1. Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

– Με μείωση των λογαριασμών ενέργειας, και επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ.
– Με αποσύνδεση της τιμής της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου.
– Με θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%.
– Με παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας,  με ανώτατα όρια τιμών και προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας.
– Με θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά μεγαβατώρα.
– Με επιβολή διατίμησης στη λιανική φυσικού αερίου προστατεύοντας τους 700.000 καταναλωτές που θερμαίνονται με φυσικό αέριο.
– Με αξιοποίηση του συνόλου των εγχώριων ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη.
– Με προστασία από τις αποκοπές ειδικά των ευάλωτων καταναλωτών.

Αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος

– Με αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο στα 800 ευρώ.
– Με θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επαναφορά του καθορισμού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτους.
– Για τους συνταξιούχους, με επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις, επαναφορά της 13ης σύνταξη του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια.
– Για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες: αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ.
– Με θέσπιση αφορολόγητου στο ίδιο όριο και για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
– Για τους μικρομεσαίους, με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους με ρύθμιση χρεών (διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου, δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019).
– Με επιπλέον θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για πληρωμές λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων, αντικατάσταση του πτωχευτικού κώδικα με νέο που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης.

  1. Στήριξη του κοινωνικού κράτους

– Με κατάργηση των «αντικοινωνικών νόμων Χατζηδάκη, που νομιμοποίησαν τα 12ωρα, την απλήρωτη εργασία, την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης», με επαναφορά των ρυθμίσεων για την αιτιολογημένη απόλυση, το 8ωρο, τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη δήλωση των ωραρίων και των υπερωριών, με επανίδρυση του ΣΕΠΕ, σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.
– Με νέο ισχυρό και σύγχρονο ΕΣΥ, με πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών και επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας, μονιμοποίηση του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, παύση της τιμωρητικής αναστολής εργασίας για υγειονομικούς, εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ, αύξηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 380, πλήρη κάλυψη ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες.
– Για τη Δημόσια Παιδεία, με καθιέρωση της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ενίσχυση με 20.000 διορισμούς μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διπλασιασμός σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, αλλά και τον αριθμό των μελών ΔΕΠ.

– Για τα ΑΜΕΑ με αύξηση αναπηρικού επιδόματος κατά 20% για 172.000 συμπολίτες μας, εξασφάλιση προσωπικού φροντιστή για 70.000 άτομα και εργαλεία αξιοπρέπεια σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις.

 

4. Η παραγωγική ανασυγκρότηση

– Με ανακατεύθυνση μέρους των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση νοικοκυριών, αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενεργειακών κοινοτήτων ώστε να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν με μικρά έργα ΑΠΕ.
– Με υλοποίηση διευρυμένου προγράμματος Εξοικονομώ για Κατοικίες συνεχώς ανοιχτό για αιτήσεις, θέσπιση Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις.

– Με τη μετατροπή της Εθνικής Τράπεζας σε ισχυρό δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος.
– Με κατεύθυνση των  χρηματοδοτικών εργαλείων στην πραγματική οικονομία, στη βάση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, προσανατολισμένης στο δημόσιο συμφέρον για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

  1. Ισχυρό δημοκρατικό κράτος

– Με ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για τη Δικαιοσύνη μεταξύ άλλων με την αποκατάσταση των μισθολογικών, φορολογικών αδικιών σε όλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, κόψιμο του ομφάλιου λώρου μεταξύ της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας, μείωση των θέσεων αντιπροέδρων στα Ανώτατα Δικαστήρια, θέσπιση της διατύπωση γνώμης από δικαστικές ενώσεις και δικηγορικούς συλλόγους για την επιλογή της ηγεσίας των δικαστηρίων.

– Με κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία», νομική κατοχύρωση του γάμου για όλα τα πρόσωπα, κατάργηση όλων των ποινικών ασυλιών που έχουν προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια με πρώτη την ασυλία των τραπεζικών στελεχών.

– Στα ΜΜΕ με την οικονομική ενίσχυση εφημερίδων και ηλεκτρονικών μέσων,  με βάση τις πραγματικές ανάγκες και με διαφανή κριτήρια
– Με επαναφορά της υποχρέωσης για 400 εργαζόμενους σε όλους τους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, θέσπιση ελέγχου της αδιαφανούς και αδικαιολόγητης χρηματοδότησης και των δανείων που δόθηκαν σε ΜΜΕ, επανεκκίνηση της διαδικασίας αδειοδότησης των περιφερειακών ΜΜΕ, επιλογή της Διοίκησης της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

– Για την ΕΥΠ με επαναφορά της στην αρμοδιότητα του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ., κατάργηση της τροπολογίας που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης από την ΕΥΠ μετά την ολοκλήρωσή της.
– Με τη θέσπιση της ουσιαστικής συμμετοχής της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της ΑΔΑΕ στον ορισμό του Διοικητή της ΕΥΠ.

  1. Η απάντηση στη δημογραφική πρόκληση

– Με αναδιαμόρφωση του επιδόματος  παιδιού και μεταφορά αποκλειστικά στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη του, ανεξαρτήτως σπουδών.
– Με εξίσωση της άδειας μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες, θέσπιση ειδικής άδειας μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και ελεύθερες επαγγελματίες. Επίσης, πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά και σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.

– Με επιδότηση του ενοικίου για 400.000 νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών, διπλασιάζοντας το επίδομα από 70 ευρώ σε 140 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, από 140 ευρώ σε 280 ευρώ, για ζευγάρι με ένα παιδί και από 175 ευρώ σε 350 ευρώ / μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά.
– Με δημιουργία τράπεζας στέγης από υπάρχοντα διαμερίσματα και κατοικίες είτε του δημοσίου είτε ιδιωτών, με ισχυρά κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης και μείωσης φόρων, ώστε τα ακίνητα αυτά να διατεθούν κατά προτεραιότητα σε νέα ζευγάρια με χαμηλά ενοίκια.
– Με μεταρρύθμιση του πλαισίου για τη κοινωνική ένταξη των μεταναστών, μεταξύ άλλων με αλλαγή της διαδικασίας της πολιτογράφησης, απλοποιώντας την εξεταστική διαδικασία.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων