Πολιτική

Αντώνης Σαμαράς: Δημοκρατική εκτροπή αν υπήρξαν υποκλοπές συνομιλιών

Δημήτρης Χρυσικόπουλος

Με μηνύματα ενότητας της παράταξης, αλλά και με σαφείς διαφοροποιήσεις σε διάφορα ζητήματα συνόδευσε ο Αντώνης Σαμαράς την ομιλία του στην «πρώτη» του ιδρύματος που φέρει το όνομά του.

Παρουσία σχεδόν σύσσωμης της κυβέρνησης, αλλά και πολιτικών από άλλους χώρους –όπως ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Λουκάς Παπαδήμος-, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι ενόψει εθνικών εκλογών ο ίδιος θα είναι παρών και ενωτικός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η παράταξη οφείλει να δώσει τη μάχη των εκλογών ενωμένη. Είμαι παρών με την συνείδησή μου, παρών για τα μεγάλα στοιχήματα της ιστορίας και της Ελλάδας για να τα κερδίσουμε».

Ωστόσο, αναφερόμενος στη θυελλώδη πολιτικά υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο Α. Σαμαράς άφησε «αιχμή» για τη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας δηκτικά ότι «δεν θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες, θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν όλα αυτά θα ήταν αντιδημοκρατική εκτροπή. Γι’ αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο αποτελεί βολική δικαιολογία. Η ΝΔ εγκαθίδρυσε τη Δημοκρατία στη χώρα».

Επίσης, υπερασπίστηκε με σθένος τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το διάστημα 2012-2015, την κυβέρνηση των «σαμαροβενιζέλων», όπως χαρακτηριστικά την αποκάλεσε, λέγοντας ότι «είναι παρακαταθήκη εθνικής συνεννόησης η συγκυβέρνησή μας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το 2012, το 80% των διεθνών αναλυτών ήταν σίγουροι ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από τη ζώνη του ευρώ. Και όχι μόνο δεν βγήκαμε από το ευρώ, αλλά εξασφαλίσαμε το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους στην παγκόσμια ιστορία».

Παράλληλα, φάνηκε να μην συμφωνεί απολύτως με την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων (πανδημία, πληθωρισμός, κ.λπ.) καθώς τόνισε ότι «καλά είναι τα επιδόματα ιδίως σε περιόδους πανδημίας, αλλά δεν πρέπει αυτό να οδηγήσει σε εθισμό. Καλό είναι το “καλάθι του νοικοκυριού”, όμως ανάπτυξη θα έλθει μέσα από επενδύσεις, εξωστρέφεια. […] Θα προτείνω κάτι τολμηρό: οι νέες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα να μην φορολογούνται για 5 χρόνια. Και μη μας πει η ΕΕ ότι απαγορεύεται, γιατί η Γερμανία μοιράζει 200 δισ. ευρώ».

Ο Α. Σαμαράς άσκησε δριμεία κριτική στους Ευρωπαίους για την στάση που κράτησαν στα ενεργειακά, λέγοντας ότι αποθάρρυναν νέες πηγές αερίου και προτίμησαν τις ρωσικές. «Ήταν μια μαζική τύφλωση» είπε για την στάση που κράτησαν οι Ευρωπαίοι και που οδήγησε την ΕΕ στην ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, ενώ σημείωσε δηκτικά ότι «το απαγορευμένο ρωσικό πετρέλαιο είναι μια φαρσοκωμωδία. Θα πουλιέται στην ΕΕ από τρίτες χώρες».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «υπάρχει ένα κενό ηγεσίας στη Δύση. Είναι πρωτοφανής η παγκόσμια πολιτική φτώχεια. Χάθηκαν οι πολιτικοί σχεδιασμοί. Αντί για σύγκλιση υπάρχει απόκλιση στην ΕΕ. Ο χρυσός κανόνας της συνοχής χάθηκε. Όπως και η αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων» και εκτιμήσες ότι «για να μην διαλυθεί η Ευρώπη από τις αντιφάσεις της χρειάζεται πλέον μια συνθήκη επανίδρυσης».

Στα πιο «καθ’ ημάς», ο Α. Σαμαράς εκτίμησε ότι «στις Πρέσπες η Ελλάδα υποχώρησε σε όλα. Δεν υπήρχε ένας Κωνσταντίνος Καραμανλής για να θέσει βέτο» και υπογράμμισε ότι η συμφωνία έχει ήδη ανατραπεί με την ίδρυση του κέντρου για την Μακεδονική γλώσσα στη Φλώρινα, προβλέποντας, μάλιστα, ότι σε λίγα χρόνια θα μας ζητήσουν να αναγνωριστεί και Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα.

Για τα ελληνοτουρκικά υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει ευθυγραμμιστεί πλέον με την Μόσχα, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία προετοιμάζει την κοινή της γνώμη για μια σύγκρουση με την Ελλάδα. Οι αξιώσεις της περιγράφονται στην Γαλάζια Πατρίδα. Απαιτεί να παραιτηθούμε από το Διεθνές Δίκαιο και κάποιοι θέλουν να μας σύρουν σε διάλογο και διαπραγματεύσεις. Να μας σύρουν στις Πρέσπες του ΑΙγαίου. Αυτό μπορούμε να το αποτρέψουμε».

Από την άλλη, επαίνεσε την κυβέρνηση για τα εξοπλιστικά, λέγοντας ότι «ήταν πολύ σωστό που πήραμε τα Rafale και τις σύγχρονες φρεγάτες Belharra. Ήταν πολύ σωστό που προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των συμφωνιών με ΗΠΑ σε Αλεξανδρούπολη, Σούδα και Στεφανοβίκειο. Γεωπολιτικά ήταν πολύ ορθές επιλογές. Όλα αυτά έγιναν σωστά και τα πιστώνεται ασφαλώς ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

Επαίνους επιφύλαξε και για την πολιτική της κυβέρνησης για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το 2014 επί… σαμαροβενιζέλων με υπουργό τον Γιάννη Μανιάτη δώσαμε τις πρώτες άδειες για εξόρυξη. Ηρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα πάγωσε όλα. Μετά το 2019 είχαμε τους οικολόγους και τις αναφορές για την πράσινη μετάβαση. Αυτό το λάθος διορθώθηκε από τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό. Σήμερα προχωράνε οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία είναι η λύση για το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης. Θα πεινάει για ενέργεια και η Ελλάδα θα μπορεί να την ταΐσει».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του σημείωσε με νόημα ότι «τη μάχη των ιδεών στην Ελλάδα την έχουμε εγκαταλείψει. Αυτές τις ημέρες ο δυτικός πολιτισμός δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση. Στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάποιοι θέλουν να καταργήσουν τα σύνορα. […] Τους πρόσφυγες τους αγκαλιάζουμε, τους μετανάστες τους σεβόμαστε, αλλά το σύγχρονο δουλεμπόριο δεν μπορούμε να το ανεχθούμε».

Η εκδήλωση συγκέντρωσε πολλές παρουσίες από τον πολιτικό κόσμο. Έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων και άλλοι τέσσερις πρωθυπουργοί, πλην του ίδιου του κυρίου Σαμαρά: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ μεταξύ των παρόντων ήταν και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προσωπικός φίλος του κ. Σαμαρά, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν επίσης οι: Γιώργος Γεραπετρίτης, Νίκος Δένδιας, Τάκης Θεοδωρικάκος, Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Κικίλιας, Θάνος Πλεύρης,  Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νότης Μηταράκης, Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, Τζωρτζ Τσούνης, Γιάννης Στουρνάρας, Κώστας Μπακογιάννης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Μπρατάκος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,  Παύλος Μαρινάκης Γιάννης Μανιάτης, Στέλιος Πέτσας, Θανάσης Κοντογεώργης, Άννα Ασημακοπούλου, Μάριος Θεμιστοκλέους,  Άδωνις Γεωργιάδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Νίκος Παπαθανάσης, Γιώργος Κουμουτσάκος , Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Λευτέρης Οικονόμου, Κώστας Βλάσσης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Νίκος Χαρδαλιάς,  Μανώλης Κεφαλογιάννης, Κώστας Τζαβάρας, Γιάννης Βρούτσης, Ζωή Ράπτη, Γιώργος Αμυράς, Ζέττα Μακρή, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Κώτσηρας, Νίκος Ταγαράς, Σταύρος Καλαφάτης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος., Δημήτρης Μπάκος, Γιάννης Καϋμενάκης, Αλέξανδρος Εξάρχου, Στέλλα Μπίζιου, Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Γιάννης Παπαθανασίου, Σταύρος Δήμας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιώργος Πατούλης, Άγγελος Συρίγος, Δόμνα Μιχαηλίδου, Χάρης Ρώμας, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Έντι Ζεμενίδης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Οικονόμου.

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας