Κοινωνία Οικονομία

Η Φενάκη της… φθηνής ελεύθερης αγοράς ηλεκτρισμού και η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ

Στέργιος Μποζίνης*

Άρχισαν τα αναμενόμενα κρύα. Ούτε κλιματική κρίση, ούτε 112 κ άλλα φαιδρά. Απλά χειμώνιασε φυσιολογικά.

Σε online εικόνα. Όλες οι χώρες κάνουν το κουμάντο τους σαν καλοί νοικοκυραίοι. Παράγουν ενέργεια με τα Εθνικά τους ορυκτά καύσιμα. Οι Γερμανοί βάζουν 45% άνθρακα και λιγνίτη στο μείγμα, οι πρωτοπόροι της “πράσινης μετάβασης”. Μια έννοια, που έχει χάσει το νόημά της τα τελευταία χρόνια. Οι Πολωνοί το… τερματίζουν με 80%! Όλοι αποφεύγουν το πανάκριβο φυσικό αέριο, καίγοντας το λιγότερο δυνατόν. (κόκκινη μπάρα). Και πολύ σωστά πράττουν.

Στην Ελλάδα είμαστε large!
Φυσικό αέριο κι ελάχιστο λιγνίτη. Ο πίνακας που ακολουθει τα λέει όλα. 55% φυσικό αέριο.! Τον λιγνίτη τον έχουμε εξοβελίσει. Καταστρέφοντας την κοινωνία και τη βιομηχανία, με το ακριβότερο ρεύμα της χονδρικής στην Ευρώπη.

Με “επιδοτήσεις”, που είναι τα λεφτά του ΕΤΜΕΑΡ και των ΥΚΩ, δηλαδή τα λεφτά μας. Και στη χειρότερη περίπτωση από το δημόσιο ταμείο. Φαύλος κύκλος. Η ΔΕΗ ιδιωτικοποιημένη περί άλλα τυρβάζει. Κρατάει τις τιμές ψηλότερα όλων!

Ακριβώς εκεί βρίσκεται η λύση. Μόνο μια Δημόσια ΔΕΗ θα ξαναβάλει το λιγνίτη στο παιχνίδι. Και θα μειώσει τις τιμές της αγοράς. Όλα τα άλλα αποδείχθηκαν φενάκες.

*ΣΤΕΡΓΙΟΣ Γ. ΜΠΟΖΙΝΗΣ

-Μεταλλειολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

-τ. ΔΝΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ / ΔΝΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΛΙΓΝ. ΚΕΝΤΡΟΥ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

-Μέλος της Κεντρικής.Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στην Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας  Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών

banner-article

Ροη ειδήσεων