Κόσμος

Καταριανό LNG στη Γερμανία μέσω… ΗΠΑ

Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε τη 15ετή συμφωνία, χωρίς – στο προσκήνιο τουλάχιστον – να γίνεται καμία αναφορά στην αμερικανική εμπλοκή.

Τον Μάρτιο του 2022, με τις πρώτες εχθροπραξίες στην Ουκρανία να κυριαρχούν στην επικαιρότητα και τις ανησυχίες για ενεργειακή κρίση να εντείνονται, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ ταξίδεψε στο Κατάρ αναζητώντας προμήθειες φυσικού αερίου από τη χώρα του περσικού κόλπου.

Το ταξίδι, τότε, φάνηκε να μην αποδίδει καρπούς έως χθες, Τρίτη, που όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ενέργειας στην Ντόχα, ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός QatarEnergy και η αμερικανική εταιρεία ConocoPhillips υπέγραψαν 15ετές συμβόλαιο για την παράδοση δύο εκατομμυρίων τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συμφωνία θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 15 ετών με τις πρώτες παραδόσεις να  αναμένεται να ξεκινήσουν το 2026. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η αμερικανική εταιρεία θα διοχετεύει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου του Κατάρ στη γερμανική αγορά ετησίως – αντικαθιστώντας περίπου το 5% των προηγούμενων εισαγωγών της Γερμανίας από τη Ρωσία.

Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε τη συμφωνία, χωρίς – στο προσκήνιο τουλάχιστον – να γίνεται καμία αναφορά στην αμερικανική εμπλοκή και στο τι μπορεί αυτή να σημαίνει για τον γερμανικό και ευρύτερα τον ευρωπαϊκό ενεργειακό στρατηγικό σχεδιασμό και την όποια ανεξαρτησία κινήσεων της Ε.Ε..

Το Κατάρ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG στον κόσμο, ενώ διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου, μετά τη Ρωσία και το Ιράν, με το οποίο μάλιστα μοιράζεται το μεγαλύτερο κοίτασμα του κόσμου.

Οι περισσότερες εξαγωγές αφορούν την Ασία – κυρίως τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Ινδία. Πρόσφατα το Κατάρ υπέγραψε συμφωνία μακροπρόθεσμης συνεργασίας και με την Κίνα, στην οποία θα παραδώσει 108 εκατομμύρια τόνους σε διάστημα 27 ετών. Πρόκειται, όπως είπε ο καταριανός υπουργός Ενέργειας, για τη μεγαλύτερη σύμβαση προμήθειας στην ιστορία της αγοράς LNG.

kosmodromio.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ