Ελλάδα Κόσμος Οικονομία

Eurostat: Στο 9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο / οι τιμές στις χώρες της Ευρωζώνης

Μικρή τάση αποκλιμάκωσης εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε μικρή επιβράδυνση και διαμορφώθηκε στο 9% από 9,5% τον Οκτώβρη.

Τους αμέσως προηγούμενους μήνες είχε διαμορφωθεί στο 12,1% τον Σεπτέμβριο, 11,2% τον Αύγουστο, 11,3% τον Ιούλιο και 11,6% τον Ιούνιο.

Τα εν λόγω στοιχεία, σε κάθε περίπτωση, συνιστούν προαναγγελία των ανακοινώσεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει στη δική της εκτίμηση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) του Οκτωβρίου.

Να σημειωθεί ότι ο εναρμονισμένος δείκτης της Eurostat είναι συνήθως χαμηλότερος από τον ΔΤΚ, λόγω διαφοροποιήσεων στη μέθοδο της μέτρησης.

Στο 10% στην Ευρωζώνη

Σημάδια αποκλιμάκωσης εμφάνισε ο πληθωρισμός και στην Ευρωζώνη καθώς με διαμορφώθηκε στο 10%, από 10,6% τον Οκτώβριο.

Ο ενεργειακός τομέας, για ακόμη έναν μήνα, αποτέλεσε το βασικό «καύσιμο» του φαινομένου, παρότι οι ετήσιες τιμές του κλάδου αποκλιμακώθηκαν στο 34,9% τον Νοέμβριο έναντι 41,5% τον Οκτώβριο (-1,9% η μηνιαία μεταβολή).

Ωστόσο, το ετήσιο κόστος τροφίμων-καπνού-αλκοόλ διευρύνθηκε περαιτέρω στο 13,6% από 13% τον προηγούμενο μήνα (+0,9% η μηνιαία μεταβολή).

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ο λεγόμενος «σκληρός» ετήσιος δείκτης, δηλαδή εξαιρώντας την ενέργεια και τα τρόφιμα-αλκοόλ-καπνός, παρέμεινε αμετάβλητος στο 5% (0% η μηνιαία μεταβολή).

Οι επιδόσεις ανά χώρα

Από τις επιμέρους χώρες – μέλη, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα κράτη, τα οποία γειτνιάζουν με τις εμπόλεμες Ουκρανία και Ρωσία. Ενδεικτικά, ο ετήσιος δείκτης τιμών στη Λετονία διαμορφώθηκε στο 21,7%, ενώ στην Εσθονία και τη Λιθουανία ακολούθησε στο 21,4%.

Άνω του ψυχολογικού ορίου του 10%, παράλληλα, καθορίστηκε ο πληθωρισμός στις Σλοβακία (15,1%), Ιταλία (12,5%), Γερμανία (11,3%), Ολλανδία (11,2), Αυστρία (11,1%), Σλοβενία (10,8%), Βέλγιο (10,5%) και Πορτογαλία (10,3%).

Στον αντίποδα, κάτω του 9% διαμορφώθηκε ο ετήσιος δείκτης σε Ισπανία (6,6%), Γαλλία (7,1%), Μάλτα (7,2%), Λουξεμβούργο (7,3%) και Κύπρος (8,3%).

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας