Άρθρα Κόσμος

Ανάγκα και… ΗΠΑ πείθονται!

 –
Τώρα που η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε αναζήτηση φθηνού πετρελαίου, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας -που υπέγραψε συμφωνία με την αντιπολίτευση της χώρας του για την «κοινωνική προστασία»- ξαφνικά… δεν φαντάζει και τόσο κακός, οπότε χαλαρώνουν άμεσα οι κυρώσεις που έπνιγαν εδώ και χρόνια το Καράκας.

Ο σκοπός -στην περίπτωσή μας, το φτηνό πετρέλαιο- αγιάζει τα μέσα, κι έτσι χθες είδαμε ένα μεγάλο βήμα υποχώρησης των ΗΠΑ απέναντι στη Βενεζουέλα του Νικολάς Μαδούρο.

Πιο συγκεκριμένα, σε ένα πραγματικό ρεσιτάλ υποκρισίας από την Ουάσινγκτον, ανακοινώθηκε η «χαλάρωση» των εξοντωτικών αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βενεζουέλας, μετά την ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης Μαδούρο και της «Ενωτικής Πλατφόρμας», που εκφράζει την αντιπολίτευση της χώρας.

Οι σχετικές συνομιλίες έγιναν στην Πόλη του Μεξικού το Σάββατο έπειτα από διακοπή ενός χρόνου και ενώ όλοι περίμεναν ότι το πολιτικό αδιέξοδο θα παρέμενε, έπεσε… άνωθεν εντολή και οι δύο πλευρές ξαφνικά ομονόησαν και ανακοίνωσαν «μερική συμφωνία για την κοινωνική προστασία».

Τι περιλαμβάνει αυτή; Ουσιαστικά, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός ταμείου «κοινωνικής προστασίας», με σκοπό να συμβάλει, λέει, στην αποτροπή της φυγής των κατοίκων της Βενεζουέλας από τη χώρα τους. Και αυτό θα γίνει, λέει, μέσα από την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που έχουν οδηγήσει ώς και επτά εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν την κατά τα άλλα πλούσια χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ: δηλαδή των τεράστιων ελλείψεων σε τρόφιμα, φάρμακα και ιατρική περίθαλψη, του ιστορικά υψηλού πληθωρισμού και της συστηματικής διάλυσης των υποδομών λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, ιδίως όσον αφορά τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης της χώρας.

Τι κοινό έχουν τα παραπάνω τρομερά προβλήματα; Οτι όλα τους σχετίζονται άμεσα με τις αμερικανικές (και δευτερευόντως τις ευρωπαϊκές) κυρώσεις σε βάρος της βενεζουελάνικης πετρελαϊκής βιομηχανίας, που ως γνωστόν εξαρτάται σχεδόν απόλυτα από τις εξαγωγές πετρελαίου!

Ετσι, αυτό που ζήτησαν ως… προίκα για τη συνεννόησή τους τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ήταν το άμεσο «ξεπάγωμα» των περισσότερων από τρία δισεκατομμύρια δολάρια που ανήκουν στο Δημόσιο και παραμένουν «κλειδωμένα» εδώ και χρόνια σε ξένες -ιδίως σε αμερικανικές και βρετανικές- τράπεζες με κυριολεκτικά πειρατικό τρόπο. Και τα οποία δισ., λένε τώρα οι Νορβηγοί και Μεξικανοί μεσολαβητές, θα «ξεπαγώσουν» σταδιακά για να καταπολεμηθεί η ανθρωπιστική κρίση.

Όλα για το πετρέλαιο

Η πραγματική αιτία πίσω από την «επαναπροσέγγιση» αποκαλύφθηκε όμως λίγες ώρες αργότερα, όταν οι ΗΠΑ -που επισήμως εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας και να θεωρούν νόμιμο πρόεδρο τον… ξεχασμένο ακόμη και από τους οπαδούς του πραξικοπηματία Χουάν Γουαϊδό!- εξέδωσαν άδεια που επιτρέπει στον αμερικανικό κολοσσό Chevron να εισάγει και πάλι αργό πετρέλαιο ή υποπροϊόντα πετρελαίου που παράγονται από τις επιχειρήσεις της στη Βενεζουέλα.

Με σκοπό, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, να υποβοηθηθεί η συνεννόηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κι έτσι να «απαλυνθούν τα δεινά του λαού της Βενεζουέλας και να υποστηριχτεί η αποκατάσταση της δημοκρατίας»!

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης, η χαλάρωση των κυρώσεων δεν συνδέεται με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ενισχύσει την παγκόσμια παραγωγή ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και επίσης η απόφαση δεν αναμένεται να επηρεάσει τις παγκόσμιες τιμές της ενέργειας. Κοντολογίς, είπε δυο χοντρά ψέματα σε μόλις είκοσι λέξεις!

Και βέβαια ο γνωστός μας λόγω δήθεν φιλελληνισμού γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Μπομπ Μενέντες, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και φανατικός υποστηρικτής των εμπάργκο κατά της Κούβας και της Βενεζουέλας, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αν ο Μαδούρο προσπαθήσει ξανά να χρησιμοποιήσει αυτές τις διαπραγματεύσεις για να κερδίσει χρόνο και να εδραιώσει περαιτέρω την εγκληματική του δικτατορία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι διεθνείς εταίροι μας πρέπει να επαναφέρουν όλη την ισχύ των κυρώσεων, που οδήγησαν το καθεστώς του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξ αρχής»…

Να σημειωθεί εδώ ότι, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, η κυβέρνηση Μαδούρο αρνήθηκε να συζητήσει με την αντιπολίτευση νέους όρους για τον τρόπο διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών του 2024, αλλά και για το καθεστώς εκατοντάδων φυλακισμένων που έχουν καταδικαστεί για απόπειρες ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης, τους οποίους η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει πολιτικούς κρατούμενους. Οπως έγινε γνωστό, τα θέματα αυτά ίσως συζητηθούν σε κάποιο μελλοντικό γύρο επαφών, και μόνον αν συνοδευτούν από νέα, γενναιότερη χαλάρωση των κυρώσεων…

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας