AP Photo/Bernat Armangu
Σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα από τη χειμαζόμενη Ουκρανία, καθώς, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των Ουκρανών τεχνικών, η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά στην πρωτεύουσα και αρκετές μεγαλουπόλεις. Χθες, άλλωστε επανασυνδέθηκαν με το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας τρεις πυρηνικοί σταθμοί που είχαν κλείσει την Τετάρτη για λόγους ασφαλείας, μετά τα πολλαπλά ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα και τις ευρύτατες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση.
Να σημειωθεί ότι αποκαταστάθηκε και υδροδότηση σε μεγάλα τμήματα του Κιέβου και ιδίως στις συνοικίες της αριστερής όχθης του Δνείπερου, καθώς επανήλθε η τάση στα αντλιοστάσια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, το 70% των περίπου τριών εκατομμυρίων κατοίκων του Κιέβου εξακολουθούσαν, χθες, να μην έχουν ρεύμα, ενώ και οι δημόσιες μεταφορές υπολειτουργούν, καθώς πετρελαιοκίνητα λεωφορεία έχουν αντικαταστήσει τα τραμ για εξοικονόμηση ενέργειας – κάτι που ήδη συμβαίνει και στην Οδησσό, το Χάρκοβο και άλλες μεγαλουπόλεις.
«Ας αντέξουμε κόντρα σε όλα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου. Ομως, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, καθώς η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη, όπου έχει ήδη χιονίσει και οι δρόμοι είναι στρωμένοι με πάγο. Ολοι γνωρίζουν, άλλωστε, πως η σταδιακή αποκατάσταση των δικτύων κοινής ωφέλειας στις περισσότερες ουκρανικές πόλεις είναι στην πραγματικότητα μια «μαγική εικόνα», καθώς οι Ρώσοι καραδοκούν και πιθανότατα θα ξαναχτυπήσουν τις επόμενες ημέρες, ώστε να αυξήσουν κι άλλο την πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση. Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, Γκερμάν Γκαλουσένκο, παραδέχτηκε ότι τα κυλιόμενα μπλακάουτ θα συνεχιστούν, ακόμη κι αν δεν υπάρξουν νέοι βομβαρδισμοί, και ζήτησε από ΗΠΑ και Ευρώπη να στείλουν επειγόντως στη χώρα του μετασχηματιστές υψηλής τάσης και άλλα απαραίτητα εξαρτήματα.
Πάντως, η νέα στρατηγική των Ρώσων για «στραγγαλισμό» και περικύκλωση των άπαρτων ουκρανικών οχυρών πόλεων Μπαχμούτ και Αβντίιβκα στο Ντονμπάς φαίνεται να αποδίδει, τουλάχιστον στο νότιο μέτωπο, δυτικά της μαρτυρικής ρωσόφωνης πόλης του Ντονέτσκ. Χθες, μετά την κατάληψη της Παβλόβκα, οι Ρώσοι κατάφεραν να καταλάβουν το κέντρο της Μαρίνκα, ενός μεγάλου προαστίου του Ντονέτσκ, και προχωρούν προς τη Νοβομιχαϊλόβκα, προκειμένου να κλείσουν τον βρόχο γύρω από τους Ουκρανούς υπερασπιστές -ενώ οι Ουκρανοί επιχείρησαν μεγάλη αντεπίθεση προς το πρόσφατα κατακτημένο Οπίτνε, αλλά αποκρούστηκαν με βαριές απώλειες. Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, η οριστική εκκαθάριση της Μαρίνκα είναι υπόθεση 2-3 ημερών.
Οι λιγοστές πρωτογενείς μαρτυρίες που υπάρχουν κάνουν λόγο για μια από τις σφοδρότερες μάχες ολόκληρου του πολέμου, με εκατοντάδες νεκρούς και από τις δυο μεριές, ενώ τόσο η Μαρίνκα όσο και η Παβλόβκα φέρονται να έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Και τα πρώτα βίντεο από τις οχυρώσεις δείχνουν πως οι Ουκρανοί έχουν, με τη βοήθεια των ξένων συμβούλων του ΝΑΤΟ, δημιουργήσει στην ευρύτερη περιοχή δυτικά του Ντονέτσκ ένα ολόκληρο σύστημα με διακλαδώσεις και υπόγεια ορύγματα, μια πραγματική γραμμή Μαζινό, που θυμίζει οχυρώσεις του Πρώτου Παγκοσμίου. Σε ένα βίντεο από τη Μαρίνκα, διακρίνεται ενισχυμένο όρυγμα μήκους περίπου ενάμισι χιλιόμετρου, με πολυάριθμες διακλαδώσεις, που ουσιαστικά συνδέουν 20 αστικά τετράγωνα με κατοικίες, μετατρέποντάς τα σε μια ενιαία, «άπαρτη» από κάθε μετωπική επίθεση αμυντική γραμμή…
Τα νέα, πάντως, είναι μάλλον άσχημα για την Ουκρανία και στο κρίσιμο μέτωπο του ανεφοδιασμού, καθώς οι δυτικές χώρες που προμηθεύουν διαρκώς με όπλα και πυρομαχικά τον ουκρανικό στρατό, φαίνεται να ξεμένουν ταχύτατα από οπλισμό. Σύμφωνα με χθεσινό εκτενές αφιέρωμα της γαλλικής Le Monde, που επικαλείται ανώτατους αξιωματούχους της γαλλικής κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ, πολλά δυτικά κράτη έχουν ήδη εξαντλήσει τις δυνατότητες αποστολής όπλων στην Ουκρανία -κάτι που φαίνεται να ισχύει ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν παραδώσει περίπου τα δύο τρίτα της συνολικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία– ανάμεσά τους και πάνω από 1 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού, δεκάδες χιλιάδες αντιαρματικά όπλα Javelin και LAW, φορητά συστήματα αεράμυνας Stinger, εκατοντάδες drones και κατευθυνόμενους πυραύλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κραταιές κατά τα άλλα ΗΠΑ έχουν κυριολεκτικά ξεμείνει από οβίδες των 155 χιλιοστών και αναγκάστηκαν πρόσφατα να ζητήσουν 100.000 βλήματα από τη Νότια Κορέα, για να κρατήσουν «μάχιμη» την Ουκρανία –αλλά η Σεούλ αρνήθηκε να εκπληρώσει την παραγγελία!
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, ο λόγος πίσω από την ταχεία εξάντληση των οπλοστασίων είναι αφενός η μείωση των συμβατικών στρατιωτικών δαπανών μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και αφετέρου οι αμέτρητες «ασύμμετρες συγκρούσεις» ενάντια σε πιο αδύναμους στρατιωτικά αντιπάλους, όπως το Αφγανιστάν, η Σομαλία, η Λιβύη και η Συρία, εδώ και τρεις δεκαετίες. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι δυτικές δυνάμεις επέλεξαν την υψηλή (και πανάκριβη) τεχνολογία έναντι των δαπανών σε «ξεπερασμένα» όπλα, όπως οι οβίδες των 155 χιλ., που ωστόσο αποδεικνύονται απαραίτητα σε μάχες φθοράς, σαν αυτή που εξελίσσεται στο Ντονμπάς. Αυτός είναι και ο λόγος που ανάγκασαν χώρες, όπως η Ελλάδα, να χαρίσουν μέρος από τα αποθέματα οβίδων και ρουκετών τους στο Κίεβο –αλλά και αυτά δεν αρκούν.
Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι οι ΗΠΑ παρέδωσαν, το πρώτο εννεάμηνο, στην Ουκρανία… 8.500 αντιαρματικούς Javelin, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, πολλοί από τους οποίους μάλιστα είτε αποδείχτηκαν ελαττωματικοί/αναποτελεσματικοί είτε εγκαταλείφθηκαν και κατασχέθηκαν από τους Ρώσους: όμως τώρα οι Αμερικανοί επιτελείς παραδέχονται με φρίκη ότι δεν μπορούν να αναπληρώσουν τα αποθέματα, καθώς η Lockheed Martin και η Raytheon δεν μπορούν να παραγάγουν περισσότερους από 2.100 αντιαρματικούς πυραύλους για συστήματα Javelin ετησίως, ενώ αναγκάστηκαν να επαναφέρουν… συνταξιούχους εργάτες για την αναβίωση της αραχνιασμένης γραμμής παραγωγής των πυραύλων Stinger!