Ελλάδα Κοινωνία

Ο άγνωστος “θησαυρός” της Κιβωτού: Δεκάδες ακίνητα και μετρητά σε θυρίδες

Έναν απίστευτο και άγνωστο “θησαυρό” αποκαλύπτει σταδιακά η έρευνα των αρχών για την Κιβωτό του Κόσμου, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που έρχονται στο φως. Δεκάδες ακίνητα στην Αθήνα και την περιφέρεια, ένας προσωπικός λογαριασμός του π. Αντωνίου και της πρεσβυτέρας με 130.000 ευρώ και η διαχείριση περίπου 80 εκατ. ευρώ από δωρεές και κληρονομιές από το 2007 μέχρι σήμερα, είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα, που κινητοποιούν τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να διερευνηθεί το “πόθεν έσχες” του ιδρύματος και οι διαχειριστές του.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τις έρευνες, φαίνεται ότι ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα διέθεταν 130.000 ευρώ σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό.

Πέπλο μυστηρίου σκεπάζει και την υπόθεση αγοραπωλησιών ακινήτων της Οργάνωσης. Από έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι υπάρχει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, το οποίο όμως έμενε αναξιοποίητο.

Τα εν λόγω ακίνητα αποκτήθηκαν με δύο τρόπους, δωρεές και αγορές: μερικά εκ των οποίων έχουν δωρηθεί στην Οργάνωση βρίσκονται σε: Άνοιξη Διονύσου, Αγία Παρασκευή, Γλυφάδα, Παγκράτι, Ηλιούπολη, Ζεφύρι, Πετρούπολη, Νίκαια, Πεύκη και Νέα Ιωνία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικούς σταθμούς, το ακίνητο στην Άνοιξη Διονύσου είναι μια μεζονέτα με εμπορική αξία 600.000 ευρώ. Στην Αγία Παρασκευή, η Οργάνωση διαθέτει, μετά από δωρεά, τρία διαμερίσματα, δύο αποθήκες και δύο θέσεις πάρκινγκ, με εμπορική αξία 550.000 ευρώ.

Στο Παγκράτι έχουν δύο καταστήματα και τέσσερα διαμερίσματα με εμπορική αξία 230.000 ευρώ, ενώ στην Γλυφάδα ένα διαμέρισμα με εμπορική αξία 200.000 ευρώ.

Η λίστα όμως δεν τελειώνει εκεί. Η ΜΚΟ έχει ακίνητα και στην Περιφέρεια και σε νησιά. Χαρακτηριστικά, στη Χίο, διαθέτει οικόπεδο 2.372 τ.μ. με αξία 400.000 ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη στο Νέο Ρύσιο, υπάρχει μια μεζονέτα 303 τ.μ. αξίας 1.000.000 ευρώ.

Μυθικές δωρέες

Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η ΑΑΔΕ και η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, έχουν βάλει στο ερευνητικό στόχαστρο τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού του Κόσμου, καθώς τα ποσά από δωρεές και χορηγίες ακούγονται υπέρογκα, κάτι που καθιστά αναγκαία τη διερεύνηση της διάθεσης αυτών των χρημάτων στους σκοπούς λειτουργίας της.

Οι δωρεές και χορηγίες από το 2007 έως το 2022, κυμαίνονται κοντά στα 80 εκατομμύρια ευρώ, με περισσότερα από 30 εκατομμύρια την τελευταία πενταετία. Πλήθος ατόμων θέλησαν είτε εν ζωή ακόμη είτε μετά θάνατον να αφήσουν την περιουσία τους στην «Κιβωτό», επιθυμώντας να βοηθήσουν τα παιδιά.

Όπως η δωρεά στο Ζεφύρι, οικοπέδου 183 τμ. και αξίας 40.000 ευρώ ή τα δύο οικόπεδα στο Τρίλοφο της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, συνολικής έκτασης 4.200 τ. μ. με αξία 55.000 ευρώ.

Ακόμα δύο διαμερίσματα βρέθηκαν στα χέρια της Κιβωτού από κληρονομιά. Το πρώτο είναι ένα υπόγειο διαμέρισμα 38 τ.μ. στην Ηλιούπολη, αξίας 20.000 ευρώ, κι ένα δεύτερο, στη Νίκαια, 55 τ. στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας, με αξία σήμερα τα 65.000 ευρώ.

Η Κιβωτός, απέκτησε τέλος, την υψηλή κυριότητα σ’ ένα ισόγειο διαμέρισμα 34ων τ.μ. στην Αγία Παρασκευή, με αξία πώλησης τα 30.000 ευρώ.

Μικρά ακίνητα που βρίσκονται στην Αττική, που άλλα νοικιάζονται, αρκετά όμως, απ’ αυτά παραμένουν σφραγισμένα, παρότι ήταν επιθυμία εκείνων που τα δώρισαν στην «Κιβωτό»να φιλοξενήσουν τα παιδιά.

Τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, έχουν ξεκινήσει τις αποστολές των αιτημάτων προς όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να εντοπίσουν τραπεζικούς λογαριασμούς, που διαχειρίζονταν ο πατέρας Αντώνιος, η σύζυγός του, συγγενικά τους πρόσωπα, αλλά και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ.

Στη συνέχεια θα ελέγξουν τις εισροές και κυρίως τις εκροές χρημάτων και τους παραλήπτες τους. Θα εξετάσουν την περίπτωση εικονικών παραστατικών εισροών-εκροών χρημάτων, όπως συνηθίζεται στις περιπτώσεις έρευνας ελεγχόμενων επιχειρήσεων.

libre

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας