Άρθρα Κοινωνία Οικονομία

Προϋπολογισμός 2023: Τα «ΠΡΟΣΕΧΩΣ» της φτώχειας

Αύξηση της ανεργίας, περιορισμό των προγραμμάτων απασχόλησης και περικοπή προνοιακών επιδομάτων κρύβει το τρέιλερ της επερχόμενης οικονομικής και κοινωνικής στενωπού.

Με κινηματογραφικό τρέιλερ της επερχόμενης οικονομικής και κοινωνικής στενωπού, σε κυβερνητική σκηνοθεσία, μοιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023.

Ο «πρώτος προϋπολογισμός της χώρας μετά από 12 χρόνια μνημονίων και αυστηρής δημοσιονομικής επιτήρησης», όπως φροντίζουν να τον προσδιορίζουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες (λες και στην πραγματικότητα η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίων…), «φωτογραφίζει» αύξηση της ανεργίας, περιορισμό των προγραμμάτων απασχόλησης και περικοπή προνοιακών επιδομάτων…

Φυσικά, το οικονομικό επιτελείο αποφεύγει επιμελώς να προτάξει τα σχετικά στοιχεία, καθώς θα τραυμάτιζαν σοβαρά το αφήγημα της ανάπτυξης και της σταθερότητας (άμα έχεις καλό μοντέρ, κάνεις θαύματα).

Ως προς την ανεργία, προβλέπεται ότι θα  διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα (12,7% το 2022 και 12,6% το 2023). Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει ποσοστό ανεργίας γύρω στο 11,8% με 556.324 ανέργους.

Για να φθάσει το μέσο ποσοστό ανεργίας στο 12,7% φέτος σημαίνει ότι η ανοδική πορεία της ανεργίας, η οποία ξεκίνησε από τον Οκτώβριο θα συνεχιστεί τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στα οποία στηρίζεται η κυβερνητική… υπερηφάνεια για την υποχώρηση της ανεργίας, απέχουν -ούτως ή άλλως- παρασάγγας από τα στοιχεία της ΔΥΠΑ.

Σύμφωνα με την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, η ανεργία κινείται στο 18,9%, με τους εγγεγραμμένους στα μητρώα της ανέργους να αγγίζουν τις 900.000!

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο προαναγγέλλει (χωρίς να το φωνάζει, κιόλας), δραστική μείωση των κονδυλίων για κοινωνικές παροχές, την ώρα που διαφημίζει… ανελέητα τη χορήγηση εξαιρετικά περιορισμένων επιδομάτων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με τον τρόπο αυτό στηρίζει τους οικονομικά ασθενέστερους έναντι της πρωτοφανούς κρίσης ανατιμήσεων.

Η «γλώσσα των αριθμών», είναι ενδεικτική:

  • Στη ΔΥΠΑ, προβλέπεται μείωση των κονδυλίων για προγράμματα απασχόλησης κατά 222 εκατ. ευρώ (από 879 εκατ. ευρώ φέτος στα 657 εκατ. ευρώ το 2023). Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι μόλις ένας στους δέκα ανέργους λαμβάνει επίδομα…
  • Για τα οικογενειακά επιδόματα το κονδύλι  του επόμενου έτους,  υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 260 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το 1,3 δισ. ευρώ, που έχει προβλεφθεί για φέτος.
  • Για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα εκταμιευθεί το 2023 ποσό 649 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 158 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 807 εκατ. ευρώ που θα δοθούν το 2022, ενώ και
  • τα κονδύλια για τα επιδόματα ΑμεΑ θα είναι περιορισμένα κατά 76 εκατ. ευρώ (946 εκατ. ευρώ το 2022 και 870 εκατ. ευρώ το 2023).

Προφανώς τον επερχόμενο «δύσκολο χειμώνα», τον οποίο ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι «θα περάσουμε μαζί», θα διαδεχθούν και άλλες, δυσκολότερες εποχές.

Η συνέχεια επί της οθόνης, που λένε…

banner-article

Ροη ειδήσεων