Λογοτεχνία Πολιτισμός Τοπικά

Γιώργος Σιώμος “Ο γλωσσολόγος”

 Μια «Καλημέρα» λέγαμε, όταν τυχαία συναντιόμασταν. Επίσης, τον Αι Λια στο Ξηρολίβαδο, από τις πρώτες θέσεις μάς κοιτούσε να χορεύουμε συντροφευμένος από την συμβία του.

Δώσαμε  ραντεβού για έναν καφέ στο καφενείο της Καλλιθέας στις 10 το πρωί.  Φτάσαμε από διαφορετικές κατευθύνσεις. Διαπίστωσα ότι έχουμε κάτι κοινό, μεγάλα βήματα και τα χέρια ανοιχτά, σαν έτοιμοι να τραβήξουμε πιστόλι.

Μέχρι να έρθει ο καφές έδειξε το πάθος του για τη Θεία Κωμωδία του Δάντη. Ο Ουγκολίνο, είπε, ήταν κόμης της Πίζας και αφέντης.  Έκανε κάποια μπαμπεσιά και κατηγορήθηκε για προδοσία. Πήγε στη Γένοβα, όπου τα βρήκε σκούρα. Ήρθε σε επαφή με τον αντίπαλό του τον αρχιεπίσκοπο Ρουτζέρι, ο οποίος στο μεταξύ είχε πάρει το πόστο του στην Πίζα, να τα συζητήσουν και να τα βρουν. Έλα , του είπε εκείνος. Με τα παιδιά και τα εγγόνια του ο Ουγκολίνο γύρισε στην πόλη του. Ο αρχιεπίσκοπος τους έκλεισε στη φυλακή, όπου και πέθαναν από την πείνα. Αυτό είναι το πραγματικό γεγονός, είπε ο γλωσσολόγος, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, το οποίο ο Δάντης το κάνει υψηλή τέχνη. Τους βάζει στην κόλαση, μέσα σε μια τρύπα από πάγο να δαγκώνει ο ένας του άλλου το κρανίο.

Από εκεί, σαν ποτάμι που τρέχει ο γλωσσολόγος κι εγώ σαν πλατανόφυλλο που παρασέρνεται από το νερό, τραβήξαμε για την Κέρκυρα, όπου ήταν ο Σολωμός που έγραφε κι αυτός για τον Ουγκολίνο και τα πάθη του.

Κατόπιν γυρίσαμε πιο πίσω, στους τρεις γιους ενός αρχαίου Μακεδόνα βασιλιά, του Αρχέλαου θαρρώ πως είπε, που έβοσκαν τα γίδια τους. Έβοσκαν αυτά και προχωρούσαν. Έβοσκαν και προχωρούσαν, ώσπου έφτασαν στις Αιγές. Αργότερα πάλι τα γίδια βοσκώντας πήγαν στην Πέλλα όπου έφτιαξαν κι εκεί ανάκτορο οι Μακεδόνες.

Από εκεί με πήγε στην Πόλη, όταν είχε μείνει μόνη και πάρθηκε κι ο Πορθητής, για να την ξαναζωντανέψει, κάλεσε  Έλληνες κι Εβραίους κι άλλες φυλές έξυπνες και πανούργες. Είπε και για κάποιους Εβραίους που μιλούσαν μόνο ελληνικά, αλλά πού να τα συγκρατήσω τόσα πολλά μέσα σε λίγη ώρα.

Ήρθε ο καφές, μα ο καθηγητής φλέγεται.  Συνεχίζει με την ανάλυση λέξεων, λέει για απίθανα πράματα, για βότανα, φυτά, δέντρα, πουλιά, παροιμίες, μαγικά, παραμύθια, για τις διαλέξεις που είναι καλεσμένος στην Καβάλα και στην Θεσσαλονίκη.

Δεν τον ρώτησα αν η πόλη του η Βέροια, τον καλεί να μεταδώσει τις γνώσεις του με διαλέξεις σε χώρους συναθροίσεων, στη Στέγη, στα σχολεία, στα καφενεία, ή όπου αλλού.

Πήγε 11 η ώρα και το διαλύσαμε. Έπρεπε να κάνει τον περίπατό του. «Αυτή την ώρα ροβολώ» είπε και σηκώθηκε.

« Κινητή βιβλιοθήκη» μονάχα ψέλλισα και τράβηξα για το κέντρο και τον δεύτερο καφέ με την παρέα μου.

20/11/2022

Γιώργος Σιώμος

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας