Βέροια Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Βέροια: Με λαμπρές προδιαγραφές ξεκίνησε το 48ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων

Πρώτη μέρα σήμερα για το 48ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, που πραγματοποιείται για ένα τριήμερο στη Βέροια. Θέμα του “Ελληνοτουρκικός Πόλεμος 1919-1922/ Από τη μεγάλη Ιδέα στη Μικρασιατική Τραγωδία”. Το συνέδριο διοργανώνεται από την ΠΕΦ, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ημαθίας και τον Δήμο Βέροιας

Ήδη από τις 4 το απόγευμα ήταν κατάμεστο το φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και τεχνών για τις εγγραφές των συνέδρων και μετά από χαιρετισμό της Προέδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας Ευγενίας Καβαλάρη, η έναρξη έγινε με την εισαγωγική ομιλία της Προέδρου της ΠΕΦ Μαρίας Πεσκετζή με θέμα «…κι η κουκουβάγια πάνω στα ρημάδια σκούζει: ποτέ πια… ποτέ πια… ποτέ πια…», Κοσμάς Πολίτης, “Στου Χατζηφράγκου”.

Η ΜαρίαΠεσκετζή έδωσε σύντομα τους στόχους του Συνεδρίου, με κυρίαρχο αυτόν που θέλει να φωτίσει όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές, υπογραμμίζοντας την ποικιλία των προσεγγίσεων.

Ξεκινώντας από συγκεκριμένο απόσπασμα  του Κοσμά Πολίτη  από το μυθιστόρημά του “Στου Χατζηφράγκου”, που ουσιαστικά είναι κραυγή για την αποφυγή ενός τέτοιου γεγονότος στο μέλλον, μίλησε για τον τραγικότερο πυρήνα του, τον αφανισμό του ίδιου του ανθρώπου. Στη συνέχεια ακούμπησε στο λόγο του Γιώργου Σεφέρη, που ο οδυνηρή μνήμη των γεγονότων διαπερνά τα περισσότερα ποιήματά του με περισσότερο αντιπροσωπευτική τη συλλογή του “Μυθιστόρημα”.

Συνδέοντας τους δύο λογοτέχνες με τον κοινό τους καημό για την Καταστροφή, χρησιμοποίησε δύο ρήματα το “οργίζεται” για τον Κοσμά Πολίτη και το “θρηνεί” για τον Γιώργο Σεφέρη.” Όμως εμείς, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, χρειαζόμαστε πάνω απ’ όλα την ελπίδα” κατέληξε η Πρόεδρος.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί 

● από τον Δήμαρχο Βέροιας κ. Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη
● από τον Διευθυντή Διεύθυνσης Δ.Ε. Ημαθίας κ. Αθανάσιο Αλατζόγλου
● από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων κ. Δημήτριο Ταλιαδώρο
● από την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κυρία Ελένη Χειμαριού
● από τον συντονιστή Φιλολόγων του 3ου ΠΕΚΕΣ Κ. Μακεδονίας κ. Π. Περπερίδη και
● από τον εκπρόσωπο της ΟΛΜΕ

Όλοι με τη σκέψη στα τραγικά γεγονότα και τον απόηχό τους μίλησαν για τη σημασία της μνήμης, που το Συνέδριο την ενεργοποιεί, αλλά και για την διεξαγωγή του στη Βέροια, σ’ ένα τόπο που αγκάλιασε τον προσφυγικό Ελληνισμό.

Στην πρώτη συνεδρία πρόεδρος ήταν η Χριστίνα Βέικου, δ.φ. Κοινωνική Ανθρωπολόγος

Πρώτος εισηγητής ο Γιώργος Μαργαρίτης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γνωστός σε όλους για τις ιστορικές του προσεγγίσεις. Θέμα του “Ο ελληνο-τουρκικός πόλεμος 1919-1922 στην εποχή του”.

Ο Καθηγητής έδωσε το  οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο επωάστηκαν τα γεγονότα, ανατρέποντας πάγιες προσεγγίσεις γύρω από τα αίτια που τον προκάλεσαν.

Με δεδομένο ότι τα 4/5 των Ελλήνων δεν επιθυμούσαν τη Εκστρατεία, όπως είπε, φώτισε τα βαθύτερα αίτια που οδήγησαν στην απόφασή της.

Ενώ πέφτουν αυτοκρατορίες, ξεσπούν απελευθερωτικά κινήματα και αλλάζουν οι πολιτικοί χάρτες, το ελληνικό κράτος επιθυμεί να ενταχθεί δυναμικά στο καπιταλιστικό σύστημα, ευνοώντας την καινούρια αστική τάξη που εκπροσωπείται από τον Βενιζέλο και την παλιά από τους φιλοβασιλικούς. Οι αγορές βρίσκονται στην Ανατολή.

Η Μεγάλη Ιδέα που είχε ατονήσει αναζωπυρώνεται,  με στόχο όχι πια την Πόλη, όπως παλιά, αλλά τα παράλια, με αποτέλεσμα τη γνωστή  τραγική έκβαση.

Η δεύτερη εισήγηση έγινε από την Ευγενία Καβαλάρη,  Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας με θέμα: “Οι θέσεις και στάση των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας απέναντι στη Μικρασιατική Εκστρατεία”.

Η Πρόεδρος επισήμανε τις μη ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα δύο αντίπαλα ελληνικά κόμματα, αφού εκπροσωπούσαν και τα δύο την αστική τάξη, υπογραμμίζοντας την επιθυμία του Βενιζέλου να στηριχτεί στην Αντάντ και την πρόσκαιρη επιθυμία των φιλοβασιλικών για ουδετερότητα.

Παράλληλα τόνισε την επίμονη στάση του ΣΕΚΕ, το οποίο ήταν αρνητικό στις εκάστοτε κυβερνητικές αποφάσεις, με τα ολέθρια αποτελέσματα που ακολούθησαν.

Μετά από συζήτηση, όπου διατυπώθηκαν ερωτήσεις προς τον Καθηγητή Γιώργο Μαργαρίτη, ακολούθησε διάλειμμα, για να ολοκληρωθεί η πρώτη μέρα με τη δεύτερη συνεδρία.

Φωτογραφίες : faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων