Επιχειρηματίες και πολιτικοί θέλουν να μπουν στα ΑΕΙ
Εξι ΑΕΙ ανακοίνωσαν τους υποψηφίους για τη θέση των εξωτερικών μελών των Σ.Δ., ενώ δύο συγκρότησαν ήδη τα Συμβούλιά τους, εκδίδοντας και τις σχετικές διαπιστωτικές πράξεις.
Αρκεί λοιπόν να ανατρέξει κανείς στα βιογραφικά των υποψηφίων για να διαπιστώσει ότι με τον νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι η κυβέρνηση της Ν.Δ. άνοιξε διάπλατα η πόρτα για τη μετατροπή των Πανεπιστημίων σε «μαγαζιά» διαφόρων μεγαλοεπιχειρηματιών και σε τοπική μικροπολιτική αρένα, γεγονός που τα απομακρύνει από τον κοινωνικό και κυρίως τον ακαδημαϊκό – ερευνητικό τους σκοπό.
Κοντολογίς, οι υποψηφιότητες των εξωτερικών μελών για τα τετραετούς θητείας Συμβούλια Διοίκησης (Σ.Δ.) των Πανεπιστημίων απέδειξαν περίτρανα αυτό που υποστήριζαν όλο το προηγούμενο διάστημα εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Oτι δηλαδή το νέο μοντέλο διοίκησης του νόμου Κεραμέως (νόμος 4957/2022) «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» έχει λίγη έως και καμία σχέση με τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Ας δούμε ένα από τα παραδείγματα που παρουσιάζει η Διαλεκτή Αγγελή στην efsyn.gr
Από τις συνολικά 18 υποψηφιότητες που συνέλεξε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ούτε οι μισοί, συγκεκριμένα οι 8, είναι είτε συνταξιούχοι πανεπιστημιακοί είτε ενεργοί καθηγητές με αξιόλογο προφίλ. Ένας είναι ο Κώστας Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρώην βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ.. Ενας ακόμη υποψήφιος από το κομματικό μητρώο είναι ο Σωτήρης Μπούσδρας, συνεργάτης της βουλευτού Ασημίνας Σκόνδρα και κομματάρχης της Νέας Δημοκρατίας στην Καρδίτσα, αλλά και η Αθανασία (Νάνσυ) Καπούλα, πολιτικός μηχανικός, πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας και υποψήφια δήμαρχος Βόλου με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.
Βεβαίως δεν θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί το αφήγημα περί «εξωστρέφειας των ΑΕΙ, ανάπτυξης της τριτοβάθμιας και σύνδεσης με την οικονομία» αν ο κύριος όγκος των υποψηφιοτήτων δεν προερχόταν από την αγορά. Συγκεκριμένα, υποψηφιότητα έχει θέσει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΨΑ Α.Ε. Μιχάλης Τσαούτος, ο διευθύνων σύμβουλος της «Μεταλλεμπορική – Θωμάς Μακρής ΑΕ & Shelter AE» Αθανάσιος Μακρής, ο Τηλέμαχος Βαΐτσης, πολιτικός μηχανικός που εργάζεται στη διαχείριση έργων της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια Διεθνής Συμβουλευτική Α.Ε.», και η Αδαμαντίνη (Ντίνα) Λάζαρη που κατέχει θέση στο Δ.Σ. της Intracom και της Intralot, είναι σύμβουλος στο Δ.Σ. της βρετανικής εταιρείας επενδύσεων Domius Capital Advisors LLP, έχει διατελέσει μέλος σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων και οργανισμών (Ομιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης) αλλά και υποδιοικήτρια τράπεζας και ειδική συνεργάτης στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού (1983-1989 και 1994-1999), ενώ τον Ιούλιο του 2022 ανέλαβε θέση στο Δ.Σ. του Υπερταμείου.
Τέλος, τον επιχειρηματικό κόσμο εκπροσωπεί ο πολυεπιχειρηματίας Αχιλλέας Νταβέλης, οδοντίατρος στο επάγγελμα, που αγόρασε πρόσφατα την ποδοσφαιρική ομάδα της Λάρισας (ΑΕΛ) από τον Αλέξη Κούγια, είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Αποκατάστασης & Αποθεραπείας ANIMUS, συνιδιοκτήτης στην εταιρεία παραγωγής μασκών Larisa Face Cover και πρόεδρος του δημοσιογραφικού ομίλου 21admedia.
Η Διαλεκτή Αγγελή στο άρθρο της μας θυμίζει ότι τα Συμβούλια Διοίκησης είναι 11μελή και συγκεντρώνουν βασικές λειτουργίες των ΑΕΙ, απαρτίζονται από έξι εσωτερικά εκλεγμένους καθηγητές του εκάστοτε Πανεπιστημίου και πέντε εξωτερικά μη εκλεγμένα μέλη (άρθρο 8). Μεταξύ των αρμοδιοτήτων τους είναι «η έγκριση του τετραετούς στρατηγικού πλάνου του οικείου ΑΕΙ, η χάραξη ακαδημαϊκής και ερευνητικής πολιτικής, η ενίσχυση της σύνδεσης με την οικονομία και η αποδοχή χορηγιών. Εγκρίνει επίσης τον προϋπολογισμό του ΑΕΙ, του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) και της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας του ΑΕΙ», ενώ λαμβάνουν και αποφάσεις για τη διεξαγωγή κάθε είδους διαγωνισμού για τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων, διορίζουν κοσμήτορες και προέδρους Τμημάτων, ενώ παύουν τους αντιπρυτάνεις και τον πρύτανη αν συντρέχουν «σπουδαίοι λόγοι».
Επίσης έχουν αποφασιστικό ρόλο σε αμιγώς ακαδημαϊκά ζητήματα, όπως τα γνωστικά αντικείμενα των Τμημάτων (άρθρο 14). Εχουν δεχτεί δριμεία κριτική ότι συντελούν στον αντιδημοκρατικό, αυταρχικό και επιχειρηματικό κατήφορο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.