Κοινωνία Οικονομία

Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας: Ενημέρωση για το ΜΤΠΥ για αποκατάσταση της αλήθειας

Συνάδελφοι,

Σε συνέχεια τη προηγούμενης δράσης, τη σκυτάλη για τη διάσωση του Ταμείου πήρε, ως όφειλε, η ΑΔΕΔΥ.

Στις 27/10/22 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ. Συμμετείχαν Ομοσπονδίες της ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΠΣ, Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΜΤΠΥ, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Αθήνας και άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις.

Ολοι οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη, με εξαίρεση την ΠΟΠΣ, συμφώνησαν στο ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί. Το Προεδρείο της ΠΟΠΣ κατέθεσε την δική του «εποικοδομητική» όπως την ονομάζει πρόταση.

Για το ιστορικό

  • Η πρόταση του Προεδρείου της ΠΟΠΣ εκφράστηκε πρώτη φορά και παραμένει η ίδια στην ουσία της, στις 12 Οκτώβρη του 2022 στην έκτακτη ΓΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΜΤΠΥ χωρίς να ενημερώσει τα μέλη του ΔΣ.

Στην ΓΣ συμμετείχαν εκτός από τους υπαλλήλους του Μετοχικού, η ΑΔΕΔΥ, και οι Ομοσπονδίες της, η ΠΟΠΣ, ο Σύνδεσμος Αθήνας, η ΠΕΣΕΚ και άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις.

Το θέμα της συνάντησης ήταν «Διαμόρφωση θέσεων εμπλεκομένων για το Μετοχικό» που αναρτήθηκε για διαβούλευση για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, με τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».

Το σήμα του κινδύνου έθεσε το Κεφ.7 «ρυθμίσεις για το Μετοχικό» και τα επίμαχα άρθρα 30-35, ιδιαίτερα η προτεινόμενη διάταξη 35 παράγραφος 1 και 2 βάση τη οποίας ανατίθεται η διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας (400.000.000 Ευρώ και 40.000τμ) στην ΑΕ με την επωνυμία «Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ηλεκτρονικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης  Μονοπρόσωπη ΑΕ» και η «διαχείριση και αξιοποίηση μέρους ή του συνόλου των χρηματοοικονομικών προΐόντων του ΜΤΠΥ που μπορούν να ανατεθούν στην ΑΕ με την επωνυμία «Εταιρεία Διαχείρισης Επενδυτικών Κεφαλαίων Ταμείων Ασφάλισης – ΑΕ Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών». Με απόφαση ενός διορισμένου ΔΣ 9μελούς από 7μελές που είναι σήμερα.

Όλοι οι φορείς που συμμετείχαν στη διαμόρφωση των θέσεων, αποφάσισαν την «απόσυρση του Σχεδίου Νόμου» γιατί με το νομοσχέδιο και τις σχετικές διατάξεις επιχειρείται η αρπαγή της τεράστιας περιουσίας του Μετοχικού.

Εξαίρεση αποτέλεσε η τοποθέτηση του Προέδρου και του Γραμματέα της ΠΟΠΣ, με πρόταση που έχετε στα χέρια σας.

Η πρόταση του Προεδρείου στις 12 Οκτώβρη ήταν αυθαίρετη. Κατατέθηκε χωρίς να προηγηθεί ΔΣ της Ομοσπονδίας, χωρίς να ζητηθεί γνώμη από τα ΔΣ των Συνδέσμων για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Πληροφοριακά

Στις 11 Οκτώβρη, όταν το ΔΣ του Συνδέσμου Αθήνας καλέστηκε στη ΓΣ των υπαλλήλων του Μετοχικού και πληροφορήθηκε για το νομοσχέδιο, οργάνωσε άμεσα κοινή σύσκεψη  των Συνδέσμων Αθήνας, Πειραιά και Καλλιθέας. Εξουσιοδοτήθηκε η πρόεδρος της Αθήνας να προτείνει στην Σύσκεψη των φορέων στις 12/10/22 την απόσυρση του νομοσχεδίου διότι το νομοθέτημα αυτό πέρα των ρυθμίσεων για το Μετοχικό εμπεριέχει και άλλες αντεργατικές, αντισυνταξιουχικές διατάξεις.

Το ΔΣ του Συνδέσμου με το έγγραφό του στις 14/10/22 ενημέρωσε όλους τους  συνταξιούχους, τα μέλη του ΔΣ της ΠΟΠΣ και των Συνδέσμων όπως και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που θα έπρεπε και αυτοί να ενημερωθούν και να εκφράσουν άποψη  που αφορά στο άρθρο 30 για τη συμμετοχή τους στο Μετοχικό.

Κατόπιν εορτής, το Προεδρείο της ΠΟΠΣ με το έγγραφο 490/14-10-22 ζητάει από τα μέλη του ΔΣ να στείλουν τις παρατηρήσεις τους επί των προτάσεων του Προεδρείου ως τις 18-10-22 ενώ ήδη αυθαίρετα τις είχε καταθέσει στη ΓΣ.

Στις 18-10-22, ημέρα συνεδρίασης του ΔΣ του Ταμείου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εμπλεκόμενων φορέων στο ΜΤΠΥ, με αίτημα την απόσυρση του σχεδίου νόμου.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης οι οποίοι δήλωσαν αρωγοί των αιτημάτων μας, το ίδιο και η ΑΔΕΔΥ.

Το ΔΣ του Ταμείου έστειλε εξώδικο χαρακτηρίζοντας παράνομη τη στάση εργασίας των υπαλλήλων όπως και την συγκέντρωση, αναστέλλοντας ταυτόχρονα και το ΔΣ. Το ερώτημα είναι αν συμφώνησε ο εκπρόσωπός μας στο ταμείο Γ. Γραμματέας της ΠΟΠΣ με το εξώδικο αυτό?

Συνάδελφοι, πρέπει να σημειώσουμε ότι ουδέποτε πραγματοποιήθηκε ΔΣ της ΠΟΠΣ. Δεν γνωρίζουμε τις θέσεις όλων των μελών του ΔΣ. Δεν υπάρχουν πρακτικά.

Δεν ενημερωθήκαμε.

Αντίθετα οι  θέσεις Ακζώτη-Νάκη-Παπαΐωάννου εκφράστηκαν μέσα από την ανακοίνωση του Συνδέσμου Αθήνας που ήταν προΐόν της σύσκεψης των Συνδέσμων, εκ των οποίων προέρχονται τα 3 μέλη της ΕΚΣΔΗ. Απόσυρση του νομοσχεδίου.

  • Με την ανακοίνωση 509/19-10-22 του Προεδρείου της ΠΟΠΣ, χωρίς να προηγηθεί ΔΣ χωρίς να ζητηθεί η άποψη των ΔΣ των Συλλόγων, γνωστοποιήθηκε ως «τετελεσμένο» κείμενο που κατέθεσε η Ομοσπονδία στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εργασίας για το νομοσχέδιο ως Απόφαση δήθεν του ΔΣ που πραγματοποιήθηκε στις 18-10-22 για το ΜΤΠΥ.

Πράγμα το οποίο ποτέ δεν έγινε. Συνάδελφοι ΔΣ δεν πραγματοποιήθηκε. Δεν υπάρχουν πρακτικά. Δεν είναι θέσεις των Συνδέσμων.

  • Με το 528/29-10-22 , τρίτο κείμενο του Προεδρείου προς τους Συνδέσμους, στέλνονται και πάλι οι ίδιες θέσεις για όποιον δεν τις έχει εμπεδώσει, με το ίδιο περιεχόμενο, με σχόλια αυτή τη φορά για δύο προτάσεις :

Α) «Πρόταση Εποικοδομητική» όπως την ονομάζει την δική του πρόταση

Συνάδελφοι, το νομοσχέδιο αποτελεί από μόνο του πρόταση. Με αυτήν συντάσσονται Κυβέρνηση, ο Υπουργός Εργασίας κ.Κ.Χατζηδάκης, τα 5 μέλη από τα 7 του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου (4 Διορισμένα και ο εκπρόσωπος της ΠΟΠΣ) και φυσικά οι ενδιαφερόμενες επενδυτικές ΑΕ.

Το κύριο Χαρακτηριστικό της πρότασης είναι ότι συμφωνεί με την αποδοχή του στρατηγικού στόχου όλων των αστικών δυνάμεων, για την προώθηση της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης και την εκμετάλλευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων από ΑΕ. Αυτό συμβαίνει και με το Μετοχικό (άρθρο 35).

Τα άρθρα 30-34 είναι υποστηρικτικά του άρθρου 35.

Το Αρθρο 30 αναφέρεται στην συμμετοχή υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και άλλους οργανισμούς στο ΜΤΠΥ.

Ετοιμάζουν νέα υποψήφια θύματα για την κλοπή και των δικών τους εισφορών μαζί με των δικών μας.

Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί κι η πρόταση της επαναφοράς του πόρου 3% επί των δημοσίων δαπανών, που προέρχονται πάλι από δικά μας χρήματα, δώρο στην Επενδυτική Εταιρεία.

Με τις δύο ανωτέρω προτάσεις έχουμε νέα πηγή διαθέσιμου κεφαλαίου που καθιστά ακόμα πιο ελκυστικό το εμπόρευμα προς πώληση που λέγεται ΜΤΠΥ.

Τα άρθρα 32-34 αναφέρονται στην Διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου και τον διορισμό της πλειοψηφίας του όπως και του Διοικητή από την εκάστοτε κυβέρνηση με εντολή να υλοποιεί την αντιασφαλιστική πολιτική. Αναφέρεται και λογοδοτεί ΜΟΝΟ στον Υπουργό που τον διορίζει.

Β) «Πρόταση Αφοριστική» όπως την χαρακτηρίζει το Προεδρείο της ΠΟΠΣ.

Υπάρχει αντιπρόταση – Είναι η  ΑΠΟΣΥΡΣΗ

Συντάσσονται με αυτήν ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ που εκπροσωπούνται από την ΑΔΕΔΥ και τις Ομοσπονδίες τους. οι εργαζόμενοι στο Μετοχικό, οι εργαζόμενοι στον χώρο της Παιδείας, η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ των συνταξιούχων Δημοσίου και λοιπών συνταξιουχικών οργανώσεων ανεξάρτητα πολιτικής αφετηρίας. Μέρα με την μέρα όσο ενημερώνονται οι συνταξιούχοι όλο και περισσότερα ΔΣ των Συνδέσμων της ΠΟΠΣ ζητούν ΑΠΟΣΥΡΣΗ . Να σημειώσουμε ότι ακόμα πολλά ΔΣ δεν ενημερώθηκαν.

Με την απόσυρση συμφωνούν όλες οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις οποίες πολύ υποτιμητικά το Προεδρείο της ΠΟΠΣ χαρακτηρίζει «μικροομάδες που δημιουργούν συντονιστικές επιτροπές για τη σωτηρία του Ταμείου προφανώς η αρμοδιότητά τους είναι ασήμαντη».

Ας προσέχει το Προεδρείο, οι «μικροομάδες» και οι «συντονιστικές επιτροπές» προφανώς δεν εμπιστεύονται την ΠΟΠΣ και δεν την αναγνωρίζουν ως φορέα διεκδίκησης των αιτημάτων τους.

Συμφωνούμε πως το κύριο χαρακτηριστικό της πρότασης «ΑΠΟΣΥΡΣΗ» είναι η σωτηρία του Ταμείου από τα κοράκια και η διαφύλαξη της περιουσίας και των μερισμάτων μας.

Αυτή είναι αντιπρόταση.

Αντιπρόταση επίσης είναι : Ότι τα μέλη του ΔΣ πρέπει να αποτελούν ΜΟΝΟ εκπρόσωποι εργαζόμενων και συνταξιούχων. ΟΧΙ εγκάθετοι και τεχνοκράτες.

Αντιπρόταση είναι : να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και όλοι οι ενδιαφερόμενοι με συλλογικές διαδικασίες των συνδικαλιστικών οργάνων τους (ΔΣ, ΓΣ, Συνέδρια), να διαμορφώσουν προτάσεις για νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και κανονισμό λειτουργίας που να ανταποκρίνεται στις σημερινές πολιτικοοικονομικές εξελίξεις θέτοντας στον κανονισμό λειτουργίας δικλίδες ασφαλείας που θα εγγυόνται την βιωσιμότητα και την αύξηση της περιουσίας του Ταμείου.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΕΙΣ υπάρχουν είναι απλά αντίθετες με τις προτάσεις της κυβέρνησης, όσων ταυτίζονται μαζί  της και όσων συμφωνούν άμεσα ή έμμεσα με το νομοσχέδιο.

Οποιος συναινεί με το νομοσχέδιο και την ψήφισή του βάζει την υπογραφή του και θα λογοδοτήσει στους συνταξιούχους αύριο όταν θα χάσουμε ότι έχει απομείνει από το πετσοκομμένο μέρισμά μας με τέτοιου είδους συναινέσεις, προτάσεις, διαλόγους και διαβουλεύσεις κατά το παρελθόν.

Ο καθείς εφ’ ω ετάχθη.

Το ΔΣ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας