Γράμματα & Τέχνες Περισσότερο διαβασμένα Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Εκκοκκιστήριο Ιδεών – Μαρία Ευθυμίου – “Αργαλειός”: Ταξίδι στην Ιστορία της γεωργικής καλλιέργειας και στους δρόμους της μουσικής

Το Εκκοκκιστήριο Ιδεών έκλεισε απόψε το βράδυ, 17 Οκτωβρίου, έναν κύκλο τρίχρονων εκδηλώσεων αφιερωμένων στους “Δρόμους του βαμβακιού”, που συγκέντρωσαν επιστήμονες, κοινό, καλλιτέχνες, αλλά και μαθητές.

Καλεσμένη απόψε η Καθηγήτρια Ιστορίας του Ε.Κ.Π.Α. Μαρία Ευθυμίου, γνωστή όχι μόνο σε ένα πλατύ κοινό, αλλά με θερμούς “οπαδούς” της διδασκαλίας της, είτε αυτή γίνεται διαδικτυακά είτε ζωντανά, (όπως έγινε αρκετές φορές στη Βέροια) και η οποία προκαλεί πάντα το θαυμασμό.

Μετά την παρουσίαση της κ. Ευθυμίου με θέμα η «Σημασία της γεωργικής καλλιέργειας στην Ιστορία της ανθρωπότητας», που κράτησε πάνω από δύο ώρες, η βραδιά έκλεισε με το Μουσικό Σχήμα “Αργαλειός”, που έχει  χαράξει καινούριους δρόμους στο χώρο του Δημοτικού Τραγουδιού.

Η Μαίρη Ναζλίδου προλογίζοντας μίλησε για τα γόνιμα τρία χρόνια, που το Εκκοκκιστήριο Ιδεών αναζήτησε την ταυτότητά του μέσα από τη διαδικασία που το γέννησε, αυτήν της επεξεργασίας του βαμβακιού.

Έδωσε το στίγμα της αποψινής εκδήλωσης που έκλεινε πανηγυρικά με γνώση αλλά και μουσική έναν πλατύ κύκλο εκδηλώσεων που συγκέντρωσε επιστήμονες, ευρύ ακροατήριο, 15 καλλιτέχνες που άφησαν 35 έργα με θέμα το βαμβάκι και 1000 μαθητές να έχουν ζήσει τη διαδικασία της ύφανσης, πράγμα σημαντικότατο για τη σημερινή γενιά των παιδιών.

Για την “μαγική” πάντα παρουσία, όπως τη χαρακτήρισε, της Μαρίας Ευθυμίου είπε πως απόψε θα  έχει τη μορφή ενός περίπατου στην ανθρώπινη Ιστορία, ξεδιπλώνοντας ένα νήμα, που την άκρη του θα πιάσει ο “Αργαλειός” συνεχίζοντας μουσικά και φωτίζοντας τα μονοπάτια της μουσικής δημιουργίας των ταπεινών ανθρώπων.

Ξεκινώντας η Μαρία Ευθυμίου από τη χώρα παραγωγής του βαμβακιού, την Ινδία, και κάνοντας ένα τεράστιο γεωγραφικό άλμα να το βλέπει μετά στις φυτείες του Νότου των ΗΠΑ να καλλιεργείται από τους Αγγλοσάξωνες με μαύρους δούλους, που τους έφερναν από την Αφρική, έδωσε το γεγονός της υπερπαραγωγής του εκεί ως ένα γεγονός που άλλαξε την παγκόσμια αγορά.

Έτσι, το βαμβάκι μπήκε στη ζωή του ανθρώπου καθημερινά πια, αλλάζοντας την πορεία της αγροτικής παραγωγής.

Η κ. Ευθυμίου έκανε στη συνέχεια ένα γοητευτικό flash back γυρνώντας στα πρώτα χρόνια της ανθρώπινης Ιστορίας, όταν ο άνθρωπος από τροφοσυλλέκτης γίνεται κυνηγός και στη συνέχεια καλλιεργεί, εγκαθίσταται κάπου χωρίς να είναι πια νομάς, χτίζοντας τους πρώτους οικισμούς.

Απόψεις πως οι γυναίκες, που δεν ακολουθούσαν τους άντρες στο κυνήγι, ήταν πιθανότατα αυτές που πρωτοκαλλιέργησαν τη γη μετά από συστηματική παρατήρηση της φύσης, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

Χώροι πλούσιοι, όπου η γη και το νερό χαρίζουν γονιμότητα, γίνονται οι πατρίδες της πρώτης καλλιέργειας και εκεί εμφανίζονται και οι πρώτοι οικισμοί. Οι περιοχές της ΝΑ Ασίας γίνονται οι παράδεισοι στους οποίους θέλουν να φτάσουν αργότερα οι Ευρωπαίοι, κι όταν τα πλοία τους είναι πια ικανά, ταξιδεύουν (Ισπανοί και Πορτογάλοι), ανακαλύπτοντας οι πρώτοι και την Αμερική.

Ο πλούτος που συγκεντρώνεται στα χέρια των εμπόρων μειώνει την αξία της γης, που περνά τώρα πια στα χέρια εκείνων που τον διαθέτουν.

Όλα αυτά, βέβαια θα μπορούσε ίσως να τα μελετήσει κανείς κι από διάφορες πηγές. Ο τρόπος, όμως, που έκανε αυτό το δίωρο μάθημα η Καθηγήτρια της Ιστορίας ήταν η ιδιαιτερότητα που την χαρακτηρίζει και γοητεύει το κοινό της.

Πηγαία, αυθόρμητη, ζωντανή, με μια ευφυΐα και γνώση που συχνά χρησιμοποιούσε το χιούμορ για να διανθίσει το λόγο της, προκαλώντας τον θαυμασμό αλλά και μια γενικότερη ευφορία, ήταν όλα μαζί που γοήτευσαν το κοινό της που γέμισε το χώρο του Εκκοκκιστηρίου πέρα για πέρα, δίνοντας την ευκαιρία, όπως ανακοινώθηκε, να παρακολουθήσουν την κ. Ευθυμίου και αύριο στις 20.30 όσοι δεν μπόρεσαν να χωρέσουν σήμερα.

Η βραδιά έκλεισε με τον “Αργαλειό” ένα σχήμα που έχει καταξιωθεί στην πόλη με την ποιότητά του και τις συνεχείς αναζητήσεις στο χώρο του Δημοτικού Τραγουδιού, παντρεύοντας το παρελθόν με το παρόν.

Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, η Ζωή Μάντζου και η Ελευθερία Ματσεντίδου, σε συνεργασία με τον Στέφανο Σεκέρογλου, εντυπωσίασαν για μια ακόμη φορά.

Βραδιά ιδιαίτερη!

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων