Κόσμος

Οι σκιτσογράφοι σχολιάζουν: “Το… καλάθι του Πλανητάρχη”

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες του Τζο Μπάιντεν έχουν στείλει στους Ουκρανούς όπλα και άλλα είδη βοήθειας, αξίας 16,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από την ουκρανική αντεπίθεση περάσαμε στα ρωσικά αντίποινα μετά την ανατίναξη της Γέφυρας της Κριμαίας και τώρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητά κι άλλα, πιο προηγμένα όπλα για να ενισχύσει την αεράμυνά του. Ο Μπάιντεν δείχνει επιφυλακτικός απέναντι σε αυτό το νέο αίτημα καθώς δεν επιθυμεί να προκαλέσει περαιτέρω τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ζελένσκι, όμως, έχει ανάγκες και επιμένει. Είναι ένα «μωρό» με όπλο και ο Πλανητάρχης πρέπει να το φροντίζει… όπως δείχνει και το σκίτσο, που αλιεύσαμε από το Twitter.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν ο κύριος πωλητής θανάτου και η ουκρανική κυβέρνηση έγινε το καλύτερο εμπόρευμα», το σχόλιο της ανάρτησης.

Στο μεταξύ, σε μια συνάντηση με περίπου 50 υπουργούς Άμυνας αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, Λόιντ Όστιν και ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, συζήτησαν για το σχέδιο αποστολής περισσότερων όπλων αεράμυνας στην Ουκρανία καθώς και για την ενίσχυση της εκπαίδευσης των δυνάμεων της χώρας. «Ξέρουμε ότι η Ουκρανία χρειάζεται ακόμα περισσότερα όπλα μεγάλης εμβέλειας, καθώς και συστήματα αεράμυνας αλλά και πυροβολικό μαζί με άλλες ζωτικής σημασίας ενισχύσεις», δήλωσε ο Όστιν την περασμένη Τετάρτη.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προμηθεύσει την Ουκρανία με 20 από τα προηγμένα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας, ή HIMARS, ενώ έχουν υποσχεθεί να στείλουν άλλα 18. Το Πεντάγωνο έχει δηλώσει ότι θα στείλει τα πρώτα δύο προηγμένα πυραυλικά συστήματα εδάφους – αέρος NASAMS μέσα στις επόμενες εβδομάδες, προμηθεύοντας έτσι το Κίεβο με ένα όπλο το οποίο ζητούσε εδώ και αρκετό καιρό. Επιπλέον, η Γερμανία στέλνει στην Ουκρανία το πρώτο πυραυλικό σύστημα εδάφους – αέρος «IRIS-T», το οποίο έχει βεληνεκές περίπου 40 χιλιομέτρων, ενώ η Βρετανία δηλώνει πάντα πρόθυμη και υποχρεωμένη να «ταΐζει» την πολεμική μηχανή του Κιέβου.

 kosmodromio.gr