Κόσμος Σκίτσα

Το μυώδες δεξί και το ατροφικό αριστερό της Ε.Ε.

«Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία… το δημοκρατικό στρατόπεδο δείχνει να καταρρέει μπροστά στην άλλοτε περιθωριοποιημένη ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη», σχολιάζει ο ιστότοπος cartoonmovement.com αναδημοσιεύοντας το σχετικό σκίτσο των Γάλλων Plop & KanKr.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι έχουμε εισέλθει σε μια εντελώς νέα ιστορική περίοδο», γράφει στο «Κοσμοδρόμιο» ο Δημήτρης Β. Πεπόνης σημειώνοντας ότι όλες οι επιταχυνόμενες πολιτικές και ιστορικές μεταβολές συνδέονται με την πολλαπλότητα των κρίσεων, τη φθορά και την αποσύνθεση της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας φιλελεύθερης αμερικανοκεντρικής τάξης.

Εν αντιθέσει το Politico σε πρόσφατη ανάλυσή του για το φαινόμενο της άκρας Δεξιάς στην Ευρώπη θεωρεί ότι όποιος νομίζει πως αναδύεται σήμερα ένα νέο κύμα δεξιού εξτρεμισμού που σαρώνει στην Ευρώπη κάνει λάθος.

Αποσυνδέει τελείως το ρεύμα ανόδου με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον οικονομικό-εξοπλιστικό πόλεμο της Δύσης εναντίον της Ρωσίας ενώ υποστηρίζει ότι «η νέα κατάσταση δεν διαμορφώθηκε από τη μια μέρα στην άλλη. Οι ακροδεξιοί εργάστηκαν σκληρά για να ‘αποκρούσουν’ την εξτρεμιστική, νεοναζιστική εικόνα τους». Τέλος προβλέπει πολλές ακόμα νίκες για την δεξιά/ακροδεξιά εάν συνεχιστεί το κλίμα φόβου που καλλιεργείται από μια διαδοχή κρίσεων: οικονομία, μετανάστευση και πανδημία και Ουκρανία.

kosmodromio.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας