Ελλάδα Κοινωνία

Δύο ναυάγια με μετανάστες στο Αιγαίο: Νεκροί και αγνοούμενοι σε Λέσβο και Κύθηρα – Συγκλονιστικές εικόνες |video

Διπλή τραγωδία στο Αιγαίο μέσα σε λίγες ώρες… Δύο ναυάγια σημειώθηκαν σε Λέσβο και Κύθηρα με τον αριθμό των νεκρών να ανεβαίνει…

Τουλάχιστον 16 γυναίκες ανασύρθηκαν ήδη νεκρές στη Λέσβο ενώ ο Δήμαρχος Κυθήρων είπε ότι είδε μπροστά στα μάτια του να πνίγονται έξι άτομα…

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα είναι συγκλονιστικές.

Τουλάχιστον 16 νεκρές στη Λέσβο

Νέες γυναίκες Αφρικανικής καταγωγής είναι και τα 16, μέχρι στιγμής, θύματα του ναυαγίου με μετάναστες στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στην ανατολική Λέσβο.

Νέες γυναίκες Αφρικανικής επίσης καταγωγής είναι και οι εννέα διασωθείσες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.

Τα πτώματα των νεκρών γυναικών μεταφέρονται στο νεκροτομείο το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν στην περιοχή αναζητώντας τουλάχιστον ακόμα 15 αγνοούμενους, αφού σύμφωνα με μαρτυρία στη βάρκα επέβαιναν 40 άτομα.

Η βάρκα όπως υπολογίζεται αναχώρησε αργά χθες το βράδυ από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ.

Μαρτυρίες για νεκρούς και στα Κύθηρα

Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Τετάρτης (05.10.2022) και στα Κύθηρα, μετά την βύθιση σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες – μετανάστες.

Το σκάφος με τους περίπου 95 επιβαίνοντες ειδοποίησε το βράδυ της Τετάρτης ότι βρίσκεται σε κίνδυνο και μετά από 20 λεπτά προσέκρουσε σε βράχια και διαλύθηκε σε μια απόκρημνη θαλάσσια περιοχή, στο Διακόφτι.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού σημείωσε ότι από αυτούς οι 55 είναι άνδρες, υπάρχουν 17 γυναίκες και 18 ανήλικοι, με καταγωγή από το Ιράν, Ιράκ. Είπε επίσης ότι 11 έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ενώ – σύμφωνα με την καταγραφή που έχει γίνει – οι αγνοούμενοι είναι 15.

Βίντεο που μετέδωσε το OPEN δείχνει το μέγεθος της τραγωδίας, καθώς είναι εμφανές πως υπάρχουν θύματα που επιπλέουν στο νερό…

Βίντεο που έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα το Λιμενικό δείχνει τους ανθρώπους να έχουν εγκλωβιστεί στα βράχια και να προσπαθούν με κάθε τρόπο να μην τους «τραβήξει» η θάλασσα.

Οι εικόνες με τους πρόσφυγες – μετανάστες στα Κύθηρα είναι πραγματικά συγκλονιστικές.

«Είδα μπροστά μου να πνίγονται έξι άτομα»

«Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, δεν περιγράφεται», είπε ο Γ. Πρωτοψάλτης, κάτοικος Κυθήρων, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (06.10.2022). «Είναι λίγο έξω από το λιμάνι, αλλά ίσως είναι το δυσκολότερο σημείο που θα μπορούσε να πέσει» σημείωσε επίσης.

«Είναι ψηλά τα βράχια, είναι ένας μικρός ορμίσκος που οδηγήθηκε εκεί μέσα και δεν θα μπορούσαν να φύγουν από πουθενά, να σωθούν από πουθενά, αν δεν γινόταν όλη αυτή η κινητοποίηση από τους ντόπιους και από τις αρμόδιες υπηρεσίες» εξήγησε ο Γ. Πρωτοψάλτης.

«Δυστυχώς τους είδαμε με τα μάτια μας να πνίγονται» είπε επίσης ο κάτοικος των Κυθήρων, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούσαν να κρατηθούν γιατί τα κύματα τους χτύπαγαν στα βράχια».

Ο δήμαρχος Κυθήρων, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον OPEN επιβεβαίωσε τις μαρτυρίες για νεκρούς. «Είδα μπροστά μου να πνίγονται πέντε άτομα», είπε χαρακτηριστικά. «Ήταν αγκαλιασμένοι για να κρατηθούν στα κύματα» πρόσθεσε.

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων