Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Εκκοκκιστήριο Ιδεών: Χρήστος Μακριδάκης “Ανιχνεύοντας τον κόσμο” / Η τέχνη είναι αναπνοή…

Εγκαίνια σήμερα, 3 Οκτωβρίου, της έκθεσης ζωγραφικής του Χρήστου Μακριδάκη “Ανιχνεύοντας τον κόσμο” στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών της Βέροιας. Πολύς κόσμος και ζεστή ατμόσφαιρα, αφού ο καλλιτέχνης έζησε στη Βέροια στα νεανικά του χρόνια και με πολλούς συναντήθηκε και στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου φοιτούσε  στο Μαθηματικό Τμήμα της ΦΜΣ.

Τον συναντάμε ανάμεσα σε έργα του που γεμίζουν όλον το χώρο, ξαφνιάζοντας με την ποικιλία των θεμάτων, των χρωμάτων αλλά κυρίως των τεχνοτροπιών.

Γόνιμες επιρροές, αφομοιωμένες, είναι ευδιάκριτες, καθώς τον συνοδεύουν στην ανίχνευση του κόσμου  μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση.

Αυτή η πρωτεϊκή παρουσία του Μακριδάκη στην Τέχνη δεν ξεκινά από τη διάθεση εντυπωσιασμού του αποδέκτη του, αλλά είναι απόρροια μιας διαρκούς αναζήτησης εκφραστικών δρόμων.

Φωτογραφίζεται με παλιούς φίλους, με θαυμαστές του έργου του κι ενώ ο Κώστας Γεωργίου και ο Γιάννης Γεωργουδάκης γεμίζουν με τις κιθάρες τους και την υπέροχη φωνή της Φωτεινής Γεωργουδάκη τον εκθεσιακό χώρο, σε κάποια γωνιά μιλάει στη Φαρέτρα για κείνον και τις αναζητήσεις του.

Μαθηματικά και ζωγραφική

Για μένα τα πράγματα πάνε ανάποδα. Δεν πήγα από τα Μαθηματικά στη ζωγραφική, αλλά από τη ζωγραφική στα Μαθηματικά. Πάντα, από παιδί ζωγράφιζα, ενώ τα Μαθηματικά τα επέλεξα, γιατί έπρεπε να σπουδάσω και να ζήσω. Ούτε η κοινωνική μου τάξη, του μεσοαστού, ούτε η εποχή άφηναν περιθώρια για επαγγελματική  ενασχόληση με τη ζωγραφική. Σπούδασα Μαθηματικός, δούλεψα ως Μαθηματικός, αλλά πάντα ζωγράφιζα και θα ζωγραφίζω.

Η ζωγραφική ως αυτοαναφορά

Η ζωγραφική είναι για μένα τρόπος έκφρασης. Τους προβληματισμούς μου τους εκφράζω και γράφοντας πολλές φορές, όμως μέσα από τη ζωγραφική νομίζω πως το πετυχαίνω καλύτερα.

Πολλές φορές δε βρίσκω απαντήσεις σ’ αυτούς τους προβληματισμούς και  βρίσκομαι σε μια διαρκή αναζήτηση. Άλλωστε αυτό το δηλώνει και ο τίτλος της έκθεσης “Ανιχνεύοντας τον κόσμο”. Αναζήτηση οντολογική αλλά και αναζήτηση αισθητική. Χρησιμοποιώ διαφορετικές τεχνικές, διαφορετικά υλικά και φυσικά έχω επηρεαστεί από την Τέχνη του 20ου αιώνα, που τη μελέτησα και με ενέπνευσε. Άλλοτε υιοθετώ το κολάζ, άλλοτε τα ακρυλικά… Αναζητήσεις…

Στο Παρίσι και το Μαγιότ

Βρέθηκα στο Παρίσι για μεταπτυχιακό στη Διδακτική των Μαθηματικών και πάνω στην Ψυχολογία και τελικά έμεινα. Έχοντας υπηκοότητα γαλλική διορίστηκα εκεί και δούλεψα εκεί.

Το νησί Μαγιότ, είναι μια γαλλική αποικία και, καθώς αποφασίσαμε με τη γυναίκα μου να πάμε να ζήσουμε εκεί τα τελευταία χρόνια, βρεθήκαμε σ’ ένα εξωτικό νησί, όπου όλα αλλάζουν. Αλλάζουν οι κώδικες, η ροή του χρόνου, τα χρώματα… Όμως οι άνθρωποι στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν παραμένουν ίδιοι! Η παραμονή μας εκεί ενέπνευσε αρκετούς από τους τελευταίους μου πίνακες.

Η σχέση με το κοινό

Και σε εκθέσεις μου στο Παρίσι και σήμερα εδώ, πάντα η δουλειά μου έβρισκε ανταπόκριση. Βέβαια, καθώς δεν είμαι επαγγελματίας, πάντα οι εκθέσεις μου αντιμετωπίζονται από έναν διευρυμένο κύκλο φίλων.

Η σχέση με την πόλη και τους φίλους

Καθώς ο πατέρας μου ήταν δημόσιος υπάλληλος και μετατέθηκε στη Βέροια, έζησα εδώ τα νεανικά μου χρόνια και τέλειωσα το Λύκειο. Με τη Μαίρη τη Ναζλίδου φίλοι από τότε, με τον Γιάννη παίζαμε μπάσκετ μαζί και βέβαια στο Πανεπιστήμιο μαζί εκφράζαμε τις φοιτητικές μας ανησυχίες. Με συνδέει μαζί τους μια πολύ τρυφερή φιλία.

Η Τέχνη και ο ρόλος της στη σημερινή εποχή

Η εποχή μας έγινε πάρα πολύ δύσκολη. Δεν είναι λύση η Τέχνη. Αλλά για τον καλλιτέχνη είναι αναπνοή. Αν είναι αναπνοή και για τους αποδέκτες της Τέχνης του, τότε αυτό είναι ακόμη σημαντικότερο.

…………………………………..

Φωτογραφίες: faretra.info

Διάρκεια έκθεσης: 3 – 30 Οκτωβρίου 2022

 Ώρες λειτουργίας: 10 με 13.00 & 18.30 με 21.

……………..

 

banner-article

Ροη ειδήσεων