Ινδονησία: Μια από τις μεγαλύτερες γηπεδικές τραγωδίες στην Ιστορία | video
Πανικός, χάος, θλίψη τα συναισθήματα που κυριαρχούν στην Ινδονησία μετά τις τραγικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο “Kanjuruhan Stadium”, μετά τον αγώνα της τοπικής Αρέμα με την Περσεμπάγια Σουραμπάγια αποτελούν μία από τις χειρότερες στιγμές στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αν όχι τη χειρότερη, με τα ερωτήματα να παραμένουν πολλά.
Οι τοπικές αρχές αναθεώρησαν σήμερα το μεσημέρι προς τα κάτω τον αριθμό των νεκρών, με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της επαρχίας της Ανατολικής Ιάβα, Εμίλ Νταρντάκ, να ανακοινώνει ότι αυτή τη στιγμή έχουν διαπιστωθεί 125 νεκροί, εκ των οποίων οι 124 έχουν ταυτοποιηθεί. Η μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο τραγικό απολογισμό των 174 θυμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι κάποια ονόματα είχαν εγγραφεί δύο φορές στη «μαύρη» λίστα, σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο.
Ευθύνες στην αστυνομία
Μάρτυρες των τραγικών γεγονότων επιρρίπτουν ευθύνες στην αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε χημικά και χτύπησε τους εξαγριωμένους οπαδούς που μπήκαν στο γήπεδο να διαμαρτυρηθούν για την ήττα της ομάδας τους. Αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί συνωστισμός και πάρα πολλοί άνθρωποι να εγκλωβιστούν και να ποδοπατηθούν.
Ήδη τα συλλυπητήρια έρχονται από όλο τον πλανήτη, ενώ οργανώσεις δικαιωμάτων έχουν ήδη κατηγορήσει ευθέως την αστυνομία για τη χρήση χημικών μέσα στο γήπεδο. Η Διεθνής Αμνηστία, πάντως, καταγγέλλει ότι όσοι παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία, δικάζονται μεν, αλλά δύσκολα λαμβάνουν ποινές.
Μετά την τεράστια ένταση μέσα στο γήπεδο, η βία επεκτάθηκε και εκτός αθλητικών εγκαταστάσεων, όπου τουλάχιστον πέντε περιπολικά παραδόθηκαν στις φλόγες, με την αστυνομία να απαντά με δακρυγόνα και χημικά.
Ο Αχμάντ Φατόνι λέει στο Associated Press ότι η αστυνομία άρχισε να χτυπά τους οπαδούς με γκλομπ και ασπίδες, ενώ στη συνέχεια χημικά ακόμη και πάνω στις κερκίδες, μέσα στο πλήθος «αναγκάζοντάς μας να τρέξουμε προς τις εξόδους. Πολλά από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία, ενώ άλλοι ποδοπατήθηκαν καθώς δεν μπορούσαν να δουν κατά από τα δακρυγόνα». Ο ίδιος δηλώνει ότι ανέβηκε στην στέγη της κερκίδας και κατέβηκε μόνο όταν η κατάσταση ηρέμησε.
Άλλοι πέθαναν από ασφυξία ή ποδοπατήθηκαν την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίστηκαν στις εξόδους, ενώ υπολογίζεται ότι μέσα στο στάδιο πέθαναν 34 άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο αστυνομικοί. Υπάρχουν, ακόμη, αναφορές και για νεκρά παιδιά.
«Είχαμε ήδη εξαντλήσει κάθε αποτρεπτικό μέσο προτού χρησιμοποιήσουμε δακρυγόνα καθώς οι οπαδοί άρχισαν να επιτίθενται στην αστυνομία, να συμπεριφέρονται αναρχικά και να καίνε οχήματα» ήταν η πρώτη απάντηση από τον επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής, Νίκο Αφίντα. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι περισσότερα από 300 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και πολλοί πέθαναν καθοδόν.
«Το στάδιο μετατράπηκε σε ένα πεδίο μάχης γεμάτο καπνό όταν άρχισε η αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα» καταγγέλλει ο Ρίζκι, που πήγε στο γήπεδο με τον ξαδερφό του, και συμπληρώνει «αισθάνθηκα κάψιμο και τσούξιμο στα μάτια μου, δεν μπορούσα να δω καθαρά και ζαλιζόμουν. Μετά λιποθύμησα και όταν ξύπνησα ήμουν ήδη σε δωμάτιο της εντατικής». Ο ξάδερφός του πέθανε από τραύματα στο κεφάλι.
Σύμφωνα με αστυνομικό της αστυνομίας του Μαλάνγκ, υπολογίζεται ότι στο γήπεδο βρίσκονταν 42.000 θεατές, όλοι υποστηρικτές της Αρέμα, καθώς υπήρχε απαγόρευση μετακίνησης για τους φιλάθλους των φιλοξενούμενων.
Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ επειδή οι φίλαθλοι των δύο αντιπάλων έχουν παρελθόν βίαιων συγκρούσεων μεταξύ τους.
Υποσχέσεις για έρευνα
Ο πρόεδρος της FIFA έκανε λόγο για μια «μαύρη ημέρα για όλους όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο». Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία αποφάσισε, όπως ήταν αναμενόμενο, να αναστείλει επ΄αόριστον τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος.
Ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Γουιντόντο διέταξε άμεση έρευνα για τις συνθήκες που προκάλεσαν την τραγωδία, ενώ ζήτησε αναλυτική έκθεση από τους αρμόδιους υπουργούς και την αστυνομία.
Από την πλευρά του ο υπουργός Αθλητισμού, Ζαϊνουντίν Αμάλι, εξέφρασε τη θλίψη του για την τραγωδία και υποσχέθηκε έρευνα.
Η FIFA δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης στα τοπικά πρωταθλήματα, ωστόσο έχει εκδώσει ξεκάθαρη ντιρεκτίβα να μην χρησιμοποιούνται χημικά στα γήπεδα.
Το παιχνίδι του Σαββάτου είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες γηπεδικές τραγωδίες, ανάμεσά τους και το παιχνίδι Γουατεμάλα – Κόστα Ρίκα το 1996 όταν 80 άνθρωποι πέθαναν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν. Τον Απρίλιο του 2021 περισσότεροι από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αγώνα ποδοσφαίρου στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.