Βιβλίο

Βιβλιοκριτική: Κατερίνα Τζαβάρα «Δώδεκα» / γράφει η Ελισάβετ Τάρη

Συλλογή διηγημάτων – εκδόσεις Διάπλους

Η Κατερίνα Τζαβάρα καταξιωμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων, με πάνω από είκοσι βιβλία λογοτεχνίας και γνώσεων για παιδιά, μας εκπλήσσει με το νέο της βιβλίο με διηγήματά της για ενήλικες. «Δώδεκα» ο τίτλος του βιβλίου της , δώδεκα οι ιστορίες της, μια και για κάθε μήνα του χρόνου.   Η Θεσσαλονικιά συγγραφέας  μας παίρνει από το χέρι για μια περιήγηση στην πόλη που αγαπά. Μας πηγαίνει νοερά στην Ροτόντα, στην παραλία, στις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, στην οδό Παρασκευοπούλου και σε πολλά άλλα γνωστά σημεία της πόλης όπου διαδραματίζονται οι ιστορίες της.

Η συγγραφέας μας προτρέπει να δούμε την πόλη αυτή με τη δική της λογοτεχνική ματιά. Οι ήρωες και οι ηρωίδες της ζουν και κινούνται σ’ αυτήν την πόλη.  Όλες οι ιστορίες της είναι γεμάτες συναισθήματα, νοσταλγία και αναμνήσεις, έρωτες και ρομαντισμό. Οι ανθρώπινες σχέσεις, η μοναξιά και η  απώλεια διαπραγματεύονται από τη συγγραφέα με έναν μοναδικό τρόπο χωρίς να μας κουράζει, χωρίς να επαναλαμβάνεται. Αντίθετα ο λόγος της ρέει αβίαστα και με μια αμεσότητα που μας κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον.

Μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω μια από τις ιστορίες της, γιατί θα αδικήσω τις υπόλοιπες. Η κάθε μια ξεχωριστά δίνει τη δική της πινελιά.  Η κάθε μια αντιπροσωπεύει μια ιδιαίτερη ματιά της συγγραφέως που καταξιώνεται πραγματικά  με την ώριμη γραφή της.  Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω για το πραγματικά ευρηματικό εξώφυλλο του βιβλίου που με λίγες λιτές γραμμές αποτυπώνεται η πόλη της Θεσσαλονίκης. Μια επιμελημένη έκδοση από τις Εκδόσεις Διάπλους και με το προσωπικό ενδιαφέρον της Εκδότριας κας Στέλλας Σαπουντζή. Σίγουρα αυτό το βιβλίο είναι μια πολύ καλή επιλογή για τους λάτρεις των μικρών ιστοριών και τους προτρέπω να το απολαύσουν!

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας