Βιβλίο

Βιβλιοπαρουσίαση στη Βέροια: Νίκος Μόττας “Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης”

Παρουσιάστηκε στη Βέροια, στον Πολυχώρο “Ελιά”, το βιβλίο του Νίκου Μόττα “Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης”, Εκδόσεις “Ατέχνως”, με την υποστήριξη του Βιβλιοπωλείου “Ηλιοτρόπιο”.

Πριν από την παρουσίαση του βιβλίου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «PAX CUBANA» των Ημαθιωτών Δημήτρη Ταχματζίδη και Αγγελου Ζορμπά.

Το ντοκιμαντέρ πρόβαλε από τη μια τον αγώνα των Κουβανών να κρατηθούν κόντρα στον σκληρό οικονομικό πόλεμο που τους επιβάλλουν χρόνια τώρα οι ΗΠΑ, κι από την άλλη την διεθνιστική τους αλληλεγγύη, που ειδικά στα χρόνια του covid προβλήθηκε μέσα από τη συμπαράστασή τους σε άλλους αδύναμους λαούς, όπως της Αφρικής.

Όλ’ αυτά βέβαια μέσα από την παρουσία και τα λόγια της Κουβανής πρέσβειρας που επισκέφτηκε τη Βέροια δύο φορές το τελευταίο διάστημα και οι επισκέψεις της αυτές αποτέλεσαν το υλικό του ντοκιμαντέρ.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το βιβλίο από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Αλέκο Χατζηκώστα, που ξεκίνησε την παρουσίαση διαβάζοντας την επιστολή που έστειλε η κόρη του Τσε, Αλέιδα, στον συγγραφέα, ευχαριστώντας τον για τη γραφή του βιβλίου.

Το βιβλίο για τον Αλέκο Χατζηκώστα είναι εξαιρετικά επίκαιρο, μπροστά ειδικά στον κίνδυνο ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο παρουσιαστής θεωρεί πως η ενασχόληση με μια προσωπικότητα, όπως του Τσε, δεν μπορεί ποτέ να σταματήσει, αφού αποτελεί πρότυπο διανόησης και δράσης ταυτόχρονα , κι από την άλλη φωτίζει τη δράση του Τσε στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής της Κούβας στα πρώτα χρόνια της Επανάστασης, κάτι που έλειπε από τη διεθνή βιβλιογραφία.

Επιπλέον το βιβλίο διακρίνεται από τη μια για την επιστημονική προσέγγιση του θέματος κι από την άλλη για ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δίνει για πολιτικές προσωπικότητες εκείνης της εποχής, όπως τον Χρουτσώφ, τον Μάο τσε Τουνγκ, τον Νάσερ και άλλους.

“Η γραφή του Νίκου Μόττα”, κατέληξε ο Αλέκος Χατζηκώστας, “κάνει το βιβλίο εύληπτο για κάθε αναγνώστη.”

Ο συγγραφέας Νίκος Μόττας, μέλος εδώ και χρόνια του Δ.Σ. του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, ξεκινώντας εξήγησε γιατί αποφάσισε να γράψει το βιβλίο. Η προσφορά από τη μια των Κουβανών γιατρών μέσα στη απελπιστική κατάσταση που βίωναν ειδικά οι αδύναμοι λαοί της Αφρικής, απροστάτευτοι από τον covid κι από την άλλη το πρόσωπο του Καπιταλισμού, σκληρότερο από ποτέ, τον έκαναν να ασχοληθεί με τον Τσε, που δεν πρέπει, όπως είπε, να αποτελεί μια στάμπα για τους νέους αλλά πρότυπο ζωής.

Η πραγματική του διάσταση είναι εκείνη του διανοούμενου αλλά και του αγωνιστή.

Καθώς από τη διεθνή βιβλιογραφία έλειπε  η προσφορά του στην εξωτερική πολιτική της Κούβας αποφάσισε να προσθέσει με το βιβλίο του αυτές της σελίδες στην προσωπικότητα του ήρωα.

Και καταλήγοντας σε συμπεράσματα για τον άνθρωπο σύμβολο, ο Νίκος Μόττας κατέληξε πως ο Τσε συγκρούστηκε με τη γραμμή της ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα σε ανειρήνευτα συστήματα και με την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού πάνω σε κάποια καπιταλιστικά θεμέλια.

Κλείνοντας,  έκανε το πορτρέτο του με δύο φράσεις:

Ο Τσε ήταν το πρότυπο του ανθρώπου που γεννήθηκε μέσα από τα σπλάχνα της Σοσιαλιστικής επανάστασης.

 Ο Τσε ανήκει στο μέλλον!

Ακολούθησε συζήτηση και υπογραφή των βιβλίων του από τον συγγραφέα.

 Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας