Ελλάδα Υγεία

«Νοσεί» η Παιδιατρική στο Νοσοκομείο Κοζάνης

Σοβαρές καταγγελίες για επισφαλή λειτουργία της Παιδιατρικής που έχει μείνει εδώ και μήνες μόνο με 2 γιατρούς. ● «Αμεση προκήρυξη τουλάχιστον δύο μόνιμων θέσεων» ζητεί ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης. ● Αγωνία για την επόμενη μέρα και για τη ΜΕΘ, καθώς λόγω υποστελέχωσης λειτουργούν οι 4 από τις 7 κλίνες.

Στο άγνωστο με βάρκα την… απελπισία πάει το «Μαμάτσειο» Nοσοκομείο Κοζάνης, καθώς καταγγέλθηκε η επισφαλής και επικίνδυνη λειτουργία της εγκαταλειμμένης Παιδιατρικής Κλινικής, υπάρχει αγωνία για τη λειτουργία της ΜΕΘ και δεν υπάρχει διοικητής εδώ και έναν μήνα! Η κλινική εδώ και μήνες δουλεύει συνεχώς μόνο με 2 παιδιάτρους (1 επιμελητής Β’, 1 επικουρική επιμελήτρια Β’ με λήξη της σύμβασής της στις 31/12/2022) και όλοι προσεύχονται μην τυχόν και αρρωστήσει ένας από τους δύο. Διόλου τυχαία προφανώς διενεργείται ήδη έρευνα από την Εισαγγελία Κοζάνης για σειρά ζητημάτων που αφορούν το νοσοκομείο.

Η κατάσταση έγινε γνωστή με έγγραφο που δημοσιοποίησε ο ειδικευόμενος Σάββας Ιορδανίδης και αναφέρει ότι «οι παιδίατροι της κλινικής χρειάζεται να υπερβάλουν κατά πολύ το νόμιμο πλαφόν του εργασιακού ωραρίου. Πραγματοποιούν δε εφημερίες σε ένα τμήμα που εξυπηρετεί τους νοσηλευόμενους ασθενείς, τα εξωτερικά ιατρεία με τους εμβολιασμούς, τα επείγοντα περιστατικά και το νεογνολογικό τμήμα της Μαιευτικής Κλινικής και είναι υπεύθυνοι για όλα αυτά τα πόστα»!

Οπως τονίζει, από τον Μάρτιο του 2020 υπήρξαν αποχωρήσεις (ο τέως διευθυντής, ακόμη ένας μόνιμος παιδίατρος επιμελητής Β’ και τελευταία αποχώρησε η επιστημονικά υπεύθυνη) και μέχρι σήμερα «δεν έχουν αναπληρωθεί, ούτε καν έχουν προκηρυχτεί οι θέσεις των», ενώ ματαίως «έχουν γίνει επανειλημμένες οχλήσεις προς την απελθούσα διοίκηση του νοσοκομείου, προς την 3η ΥΠΕ, ακόμα και προς το υπουργείο Υγείας, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα». Εύλογα αναρωτιέται τι πρέπει να γίνει, «να φτάσουμε σε σημείο να κινδυνεύσουν ανθρώπινες παιδικές ζωές;» Ας σημειωθεί επιπλέον ότι το οργανόγραμμα προβλέπει 5 θέσεις, αλλά είναι καλυμμένη η μία, ενώ οι εφημερίες Ιουλίου και Αυγούστου καλύφθηκαν με παιδίατρο από το Κέντρο Υγείας Σερβίων, από το Νοσοκομείο Νάουσας και με συνδρομή ιδιώτη παιδιάτρου.

Το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή σοβεί δυόμισι χρόνια τώρα σόκαρε την τοπική κοινωνία, πόσο μάλιστα που επιβεβαιώθηκε από τον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο ο οποίος με ανακοίνωσή του «διαπιστώνει, για μια ακόμη φορά, τη θλιβερή διοικητική έλλειψη – ανεπάρκεια έγκαιρης πρόληψης και προγραμματισμού μόνιμης στελέχωσης», τονίζοντας ότι «οι τραγικές ελλείψεις καθώς και η επερχόμενη λήξη της σύμβασης της μοναδικής επικουρικού ιατρού τον Δεκέμβριο 2022 καθιστά αδύνατη την όποια ασφαλή λειτουργία της κλινικής, ανεξάρτητα των όποιων εμβαλωματικού τύπου παρεμβάσεων επιχειρηθούν την τελευταία στιγμή».

Νοσοκομείο Κοζάνης   Eurokinissi

Τα αιτήματα του Ιατρικού Συλλόγου αποτυπώνουν το οδυνηρό αδιέξοδο: «Αμεση προκήρυξη τουλάχιστον δύο μόνιμων θέσεων για την Παιδιατρική, παράταση της επικουρικού ιατρού, εξασφάλιση επαρκούς εκπαίδευσης των ειδικευομένων ιατρών, διορισμό, επιτέλους, Διοικητή, θέση που χηρεύει πάνω από ένα μήνα» (σημ.: ο πρώην διοικητής Στέργιος Γκανάτσιος παραιτήθηκε ή καρατομήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου κι έκτοτε η θέση χηρεύει!).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», υπάρχει μεγάλη αγωνία και για την τύχη της ΜΕΘ του νοσοκομείου, στο οργανόγραμμα της οποίας προβλέπονται 5 θέσεις εντατικολόγων, όμως ήδη εξαιτίας της υποστελέχωσης λειτουργούν μόνο οι 4 από τις 7 κλίνες που θα μπορούσε να υποστηρίξει. Μόνο δύο θέσεις είναι σήμερα καλυμμένες με εντατικολόγους (διευθυντή και επιμελητή Α’), αλλά ο ένας εξ αυτών ετοιμάζεται για αποχώρηση αφού διεκδικεί θέση σε άλλο νοσοκομείο κοντά στην πόλη καταγωγής του. Σημειώνεται ότι στη ΜΕΘ συνδράμει λόγω COVID μια μετακινημένη αναισθησιολόγος από το Αναισθησιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου -το οποίο είναι κι αυτό υποστελεχωμένο- η οποία με την πρώτη ευκαιρία θα επιστρέψει στο τμήμα της.

Ας σημειωθεί ότι η ΜΕΘ του «Μαμάτσειου» ξεκίνησε τη λειτουργία της κάτω από αντίξοες συνθήκες εν μέσω του 3ου κύματος πανδημίας τον Δεκέμβριο του 2020, αλλά εξοπλίστηκε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας (1,5 εκατ. ευρώ). Αποτέλεσμα; Είναι από τις λίγες περιφερειακές ΜΕΘ που έστειλε υγιείς στο σπίτι τους το 50% όσων νόσησαν! Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αφιερώθηκε στη λειτουργία της μονάδας, αλλά -αντί να ενισχυθούν- βλέπουν ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχει γίνει μία φορά προκήρυξη δύο θέσεων εκ των οποίων καλύφθηκε η μία! Ετσι το υπάρχον προσωπικό είναι εξουθενωμένο από τις εφημερίες (10 τον μήνα), αριθμός που δεν είναι ούτε νόμιμος, ούτε επιτρεπτός.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας