Ελλάδα Πολιτική

ΚΚΕ / Θεσσαλονίκη: Τα μεγάλα, παχιά, κυβερνητικά  λόγια ενόψει της ΔΕΘ βούλιαξαν στους πλημμυρισμένους δρόμους

Για τις πλημμύρες στις 2/9/2022 και 5/9/2022 στo πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης

Τα μεγάλα, παχιά, κυβερνητικά  λόγια ενόψει της ΔΕΘ βούλιαξαν στους πλημμυρισμένους δρόμους, που μετατράπηκαν πάλι σε ποτάμια.  Δυο φορές μέσα σε τρεις ημέρες, οι κάτοικοι της πόλης έζησαν τραγικές στιγμές. Αυτές τις δυο φορές: κινδύνεψαν ζωές, οδηγοί ακινητοποιήθηκαν, λεωφορείο του ΟΑΣΘ πλημμύρισε. Διανομέας παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά μέσα στην πόλη στις 2/9. Αυτοκίνητο σπρώχτηκε μέσα σε ιχθυοπωλείο στις Συκιές τα ξημερώματα της 5/9.  Τούνελ στην Περιφερειακή οδό πλημμύρισαν και το οδικό δίκτυο έχει προβλήματα βλάβες σε πολλά σημεία. Η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο, πτώσεις δέντρων και για πάνω από 500 αντλήσεις υδάτων.

Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των κατοίκων, οι πλημμυρισμένοι δρόμοι, οι καταστροφές υπογραμμίζουν την έλλειψη βασικών υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, η οποία έχει τη σφραγίδα διαδοχικών κυβερνήσεων, διοίκησης της περιφέρειας και δημοτικών αρχών, με το δικό του μερίδιο ευθύνης ο καθένας.

Ενώ δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης διοχετεύονται στους μονοπωλιακούς ομίλους και τα “κοράκια” της “πράσινης ανάπτυξης” στέλνοντας το λογαριασμό στο λαό, τα αντιπλημμυρικά έργα παραμένουν διαχρονικά στα αζήτητα,  είναι αποσπασματικά και ανεπαρκή,  μεταφέρονται στους προϋπολογισμούς από χρονιά σε χρονιά… Διαδοχικές κυβερνήσεις, οι διοικήσεις των δήμων και της περιφέρειας, από τη μια καλλιεργούν τον εφησυχασμό και από την άλλη δηλώνουν πως “κάνουν ό,τι μπορούν”, ομολογώντας ταυτόχρονα πως η χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων δεν είναι “επιλέξιμη”.

Την ώρα που ο λαός πνίγεται σήμερα, προωθούν έργα για τη μετατροπή της πόλης σε τουριστικό, εμπορικό, ενεργειακό κέντρο, με κριτήριο την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.  Ομολογούν κυνικά, πως δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα. Για αυτά που σχεδιάζονται τώρα, δεν θα είναι ώριμες πριν το 2025 και ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσής τους είναι τα 5 χρόνια. Δηλαδή είναι απίθανο να είναι έτοιμα μέχρι το 2030!

Το σκηνικό παραμένει το ίδιο, όταν πρόκειται για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού! Βασικά έργα για την προστασία της πόλης, που εξαγγέλθηκαν ακόμα και πριν από 20 χρόνια δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως στη Λαχαναγορά που ίσως τελειώσει το 2025. Η αποχέτευση ομβρίων υδάτων στην Καλαμαριά παραπέμπεται για το 2024. Η ιεράρχηση με βάση τα άμεσα και έμμεσα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι τις κοινωνικές λαϊκές ανάγκες είναι επικίνδυνη για το λαό και οδηγεί στην υποχρηματοδότηση, την καθυστέρηση και την κακή ποιότητα έργων πολιτικής προστασίας.

Απέναντι στο εχθρικό για το λαό αστικό κράτος, πρέπει και μπορεί άμεσα να υψωθεί η μεγάλη δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας. Σε όλα τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήματος πρέπει να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση, η απαίτηση από κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτικές αρχές έτσι ώστε:

  • Να διασφαλιστεί η άμεση αποκατάσταση προβλημάτων και η πλήρης αποζημίωση των πληγέντων.
  • Άμεσα και όπου συνεχίζονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα, να διακόπτονται όλες οι μη αναγκαίες δραστηριότητες, χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζομένων.
  • Να αυξηθούν ουσιαστικά οι κρατικοί πόροι για αντιπλημμυρική προστασία, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Να προχωρήσει άμεσα η ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής, με άμεση και ορθολογική διευθέτηση των υδατορεμάτων, μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας.
  • Να ενισχυθεί το προσωπικού, τα μέσων και η εκπαίδευση των φορέων Πολιτικής Προστασίας, η ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.
  • Να καταργηθεί το αντιλαϊκό πλαίσιο χρήσεων γης, που την παραδίδει στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το Γραφείο Τύπου

Της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας

banner-article

Ροη ειδήσεων